Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 23 min

MijnBloemhof

In Bloemhof zakt de bodem. Bodemdaling is een natuurlijk proces en gebeurt op verschillende plekken in heel Nederland. Bij bodemdaling worden de lagen in de grond langzaam in elkaar gedrukt.

Bodemdaling kan schade veroorzaken aan huizen, wegen, bruggen, riolering, kabels en leidingen. Daarom informeren wij u over de mogelijke gevolgen voor uw huis en waar u terecht kunt met uw vragen.

Belangrijke ontwikkelingen in Bloemhof

Mijn huis en bodemdaling

Bewoners kregen op 10 of 11 oktober 2023 een brief van de gemeente. In deze brief staat informatie over bodemdaling en waar bewoners van Bloemhof terecht kunnen met hun vragen. De gemeente bezoekt woningen in Bloemhof.

Huizen zonder heipalen

Veel huizen in Bloemhof zijn niet op heipalen gebouwd. Daardoor zakken ze mee met de bodem. Dat kan problemen geven.

De bodemdaling en het verzakken van de huizen is vooral te merken in Bloemhof-Zuid, Bloemhof-Midden en in de Seringenbuurt. Het zakken van huizen zonder heipalen kan voor problemen zorgen in en om uw huis.

Overzicht met de verschillende soorten funderingen en problemen in en om het huis.
Overzicht met de verschillende soorten funderingen en problemen in en om het huis

Problemen in en om het huis

U kunt door bodemdaling problemen in huis krijgen. Denk bijvoorbeeld aan wateroverlast als het hard regent. Dan komt regenwater uw huis binnen of loopt uw wc over. Maar u kunt in huis ook last krijgen van schimmel, vocht en scheuren in vloer en muren. Of van klemmende deuren en ramen.
Bovendien kan bodemdaling leiden tot ongelijke zakkingen en scheuren in gevels.

Misschien merkt u (nog) niets. Dat kan, want het probleem van bodemdaling en het zakken van de huizen is niet overal even groot.

Problemen in straten en op pleinen

De gemeente beheert de straten en pleinen in Bloemhof. En ook daar geeft bodemdaling problemen. Denk aan het verzakken van de riolering en van kabels en leidingen in de grond, en de afvoer van regenwater. De komende jaren gaat de gemeente aan de slag met deze problemen.

De gemeente organiseerde bijeenkomsten voor bewoners en twee digitale bijeenkomsten voor verhuurders van woningen in Bloemhof. Met meer informatie over bodemdaling, de technische oorzaken, en de rechten en plichten.

Informatiepunten

U bent van harte welkom in het informatiepunt 'Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling' in de Wijkhub van de gemeente, Lange Hilleweg 123.
Wij zijn hier van maandag tot en met donderdag.

Meer informatie

Hebt u een vraag of wilt u uw zorgen delen? Bel met de gemeente 14 010 of stuur een e-mail naar: mijnbloemhof@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Funderingsloket

Wilt u meer weten over de fundering van uw huis? En of uw huis is gebouwd op heipalen? Ga voor meer informatie over uw fundering naar het Funderingsloket op duikinjefundering.nl. Link opent een externe pagina.

Stappenplan voor het opzoeken van uw huis

Rotterdams Weerwoord

Bloemhof is een vooroorlogse wijk met verouderde huizen. De wijk heeft weinig bomen en struiken op straten en pleinen. Er is daardoor veel hitte in de zomer, en wateroverlast in en om het huis bij veel regen.
Er staan ook veel dezelfde soort huizen in Bloemhof.   

De gemeente wil dat de bewoners van Bloemhof ook in de toekomst veilig en gezond in Bloemhof kunnen wonen.
Daarom denkt de gemeente ook na over duurzame energie in de wijk, en over oplossingen voor de verandering van het klimaat.  

Op de website van Rotterdams Weerwoord kunt u meer informatie vinden over de klimaatverandering en wat dat voor u als bewoner betekent.
Ook kunt u meedenken over hoe u uw huis, straat, wijk of zelfs de stad Rotterdam klimaatbestendig kan maken.

Kijk op de pagina Rotterdams Weerwoord.

Wat kan ik nu doen?

Vragen en antwoorden