MijnBloemhof
In Bloemhof zakt de bodem. Bodemdaling is een natuurlijk proces en gebeurt op verschillende plekken in heel Nederland. Bij bodemdaling worden de lagen in de grond langzaam in elkaar gedrukt.
Bodemdaling kan schade veroorzaken aan huizen, wegen, bruggen, riolering, kabels en leidingen. Daarom informeren wij u over de mogelijke gevolgen voor uw huis en waar u terecht kunt met uw vragen.
Belangrijke ontwikkelingen in Bloemhof
Op 17 september 2024 was het Prinsjesdag. De Koning las toen de Troonrede voor. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Daarna biedt de minister van Financiën in een andere zaal van de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2025 aan.
In de Miljoenennota 2025 staat dat de regering 56 miljoen euro heeft toegekend voor een nationale aanpak van funderingen. Dit geld is bestemd voor de jaren 2025 tot en met 2028. U kunt dit lezen in de bijlagen bij de Miljoenennota 2025 op de website van de Rijksoverheid. Link opent een externe pagina. Deze begroting moet nog besproken en goedgekeurd worden door het parlement.
U kunt de Miljoenennota en andere documenten vinden op de site van de Rijksoverheid, zoals het belastingplan en de begrotingen. Ook vindt u daar de specifieke begroting voor het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. En informatie over de behandeling van deze begroting in de Tweede Kamer. Kijk op de pagina Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (XXII) voor het jaar 2025. Link opent een externe pagina. Wanneer er meer bekend is zullen wij u verder hierover informeren.
De gemeente Rotterdam doet per 1 oktober 2024 een aanvraag bij het Volkshuisvestingsfonds. Dit is een aanvraag voor sloop-nieuwbouw in Bloemhof.
Het gaat in totaal om het slopen en terugbouwen van ongeveer 50 huizen.
De gemeente heeft de aanvraag gedaan, het is nog niet bekend of de gemeente het geld krijgt.
Begin oktober hebben alle eigenaren in Bloemhof hierover een brief gekregen.
Volkshuisvestingsfonds
Het Volkshuisvestingsfonds is een fonds (geld) van het Rijk voor het verbeteren van de veiligheid en leefbaarheid in kwetsbare wijken.
Het fonds is vooral bedoeld voor het verbeteren van huizen in particulier bezit. Dat zijn huizen waar de eigenaar zelf woont of die worden verhuurd door de eigenaar.
De aanvraag
De gemeente wil dat bewoners van Bloemhof in de toekomst veilig en gezond kunnen blijven wonen.
Een oplossing voor een deel van Bloemhof is om verouderde huizen met een slechte fundering of zelfs zonder fundering te slopen. En daarvoor nieuwe, goed gefundeerde huizen terug te bouwen.
Participatie
Uiterlijk 31 december 2024 is bekend of de gemeente het geld van het Volkshuisvestingsfonds krijgt.
Daarna begint het proces van de gemeente om een locatie in Bloemhof te kiezen op basis van een aantal voorwaarden (criteria). De gemeente gaat hierover in gesprek met bewoners en eigenaren.
De gemeente probeert om na de zomer van 2025 de locatie bekend te kunnen maken.
De bewoners en eigenaren van de gekozen locatie worden hierover als eerste zorgvuldig en persoonlijk geïnformeerd door de gemeente.
Vervolg
Als de gemeente het geld van het fonds krijgt voor sloop-nieuwbouw in Bloemhof krijgen alle eigenaren van een huis in Bloemhof een brief.
Extra informatie
Een lijst met vragen en antwoorden vindt u in het document op deze pagina mijn.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Contact
Als u vragen heeft kunt u langskomen in de Wijkhub van de gemeente aan Lange Hilleweg 123.
Of een email sturen aan mijnbloemhof@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Om op de hoogte te blijven van bodemdaling en funderingsproblematiek kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via mijnbloemhof@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Op 11 juni vergaderde de Tweede Kamer met minister Hugo de Jonge over het adviesrapport van de Rli. Het debat ging over funderingsproblemen in Nederland.
De belangrijkste opmerkingen van minister Hugo de Jonge:
- Er zijn verschillende soorten funderingsproblemen, die verschillende oorzaken hebben en voorkomen bij verschillende funderingstypen. Maar de oorzaken van deze problemen zijn niet altijd duidelijk.
- Het gesprek over aansprakelijkheid (wie heeft het probleem veroorzaakt), mag een aanpak om de problemen op te lossen niet in de weg staan.
- De rijksoverheid gaat zeker iets doen aan dit probleem. Het nieuwe kabinet beslist op een later moment hoe ze dit gaan aanpakken.
- Het huidige kabinet bereidt zich voor op de aanpak, maar een nieuw kabinet moet daar nog keuzes in maken. Bijvoorbeeld over hoeveel geld er beschikbaar is.
- Volgens de minister ontkomt Nederland niet aan om het probleem gezamenlijk op te pakken: overheid, banken, maar ook huiseigenaren. Dat geldt ook voor de financiële middelen.
- De problemen zijn in elke regio anders. Daarom zal de aanpak verschillend zijn per regio. De problemen in Bloemhof zijn anders dan bijvoorbeeld in Oost-Groningen.
- Het rijk gaat aan de slag met de informatie over funderingen. De informatie is nu nog niet op orde en genoeg bij elkaar verzameld.
De Tweede Kamer kan de regering oproepen om actie te ondernemen. Dit wordt een 'motie' genoemd. Er zijn vier moties ingediend. Voor Bloemhof is de motie van lid Paternotte het meest relevant.
De Tweede Kamer wil dat de regering snel aan de slag gaat, met de volgende onderwerpen:
- het oprichten van een landelijk loket voor funderingsproblemen
- voorstel uitwerken waarin staat hoe huishoudens hulp kunnen krijgen met een funderingsonderzoek en een duidelijk advies geven over het vervolg
- samen met marktpartijen financiële opties uitwerken, zodat de schade aan bijvoorbeeld huizen hersteld kan worden
- onderzoek en vernieuwing stimuleren om funderingsherstel goedkoper te maken
- per regio onderzoek doen om funderingsproblemen te voorkomen
- maatregelen nemen om nieuwe huiseigenaren zo veel mogelijk te beschermen tegen funderingsschade.
De regering moet voor half september de Tweede Kamer informeren over deze opdracht.
Op de website van de Tweede Kamer. Link opent een externe pagina kunt u het verslag van het debat teruglezen. Dit is nog een conceptversie, de definitieve versie komt later.
Ook kunt u hier de moties vinden, maar hier wordt nog over gestemd.
De Tweede Kamer vergaderde op dinsdag 11 juni over het adviesrapport van de Rli.
De Tweede Kamer vergadert over het adviesrapport om te bepalen welke maatregelen er voor de funderingsproblematiek uitgewerkt moeten worden.
Het debat was live te volgen op de website van de Tweede Kamer, via de de pagina Debat over funderingsschade aan woningen | Tweede Kamer der Staten-Generaal. Link opent een externe pagina.
Daar kunt u de reactie van de regering lezen over het advies.
Het adviesrapport van de Rli kunt u teruglezen op de pagina Goed gefundeerd Raad voor de leefomgeving en infrastructuur van de website rli.nl. Link opent een externe pagina.
De gemeente Rotterdam heeft het rapport over funderingsproblemen en bodemdaling gelezen. De gemeente heeft daarna de Tweede Kamer een brief gestuurd. In die brief staan punten die de gemeente belangrijk vindt. De belangrijkste punten voor Bloemhof zijn:
- Er is meer aandacht nodig voor wijken zoals Bloemhof. Wijken waar de bodem zakt. En waar veel huizen zonder heipalen gebouwd zijn.
- Gemeente Rotterdam vraagt om een aanpak die meer doet dan alleen funderingsproblemen oplossen. Er moet ook gekeken worden naar rioolproblemen en slechte isolatie. Als er veel problemen bij elkaar zijn, moet dat in z’n geheel aangepakt worden. De hulpmiddelen daarvoor moeten beter worden uitgewerkt.
- Gemeente Rotterdam wil een plan dat rekening houdt met de sociale kanten van de wijk. Denk hierbij aan de financiële situatie van bewoners of de relatie tussen bewoners. Sociale netwerken in de wijk zijn erg belangrijk.
- Gemeente Rotterdam maakt zich zorgen over de verwachtingen over grondwaterbeheer. Grondwaterbeheer is het hoog en laag houden van grondwater. In het rapport staat dat gemeenten met grondwaterbeheer problemen met funderingen kunnen worden voorkomen. De gemeente Rotterdam is het hier niet mee eens. In de stad is grondwaterbeheer moeilijk door verschillende funderingen. Oplossingen voor het ene type fundering kunnen problemen geven voor het andere. Dit zorgt voor oneerlijkheid en lost het funderingsprobleem niet op. Er zijn ook praktische uitdagingen zoals waterbeschikbaarheid bij droogte. Gemeente Rotterdam wil het grondwaterbeleid beperken tot gebieden buiten de stad.
U kunt hier de volledige brief aan de Tweede Kamer. Link opent een externe pagina lezen.
De Adviescommissie Rli heeft de afgelopen maanden een advies geschreven in de vorm van een rapport.
Dit rapport gaat over de problemen van bodemdaling en de problemen van huizen met en zonder houten palen.
De funderingsproblematiek is niet alleen een technisch en financieel probleem, maar ook een groot maatschappelijk probleem.
In dit rapport staat een advies over hoe de regering tot een nationale funderingsaanpak kan komen.
Op donderdag 29 februari is de presentatie van het Rli rapport aan de regering. Dit is ook een persmoment.
We gaan dit rapport bestuderen.
Hieronder ziet u wat de vervolgstappen zijn na de publicatie van het rapport.
Tijdlijn Rli rapport:
- 29 februari 2024: publicatie adviesrapport Rli en overhandiging aan ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
- De ministers komen met een eerste korte reactie op het rapport.
- De gemeente Rotterdam bestudeert ook het advies van RLI. Als het nodig is dan ondernemen wij actie.
- Het demissionaire kabinet komt met een eerste reactie (wanneer is onduidelijk). Die reactie sturen ze aan de Tweede Kamer.
- De Tweede Kamer kan zelf bepalen of en wanneer zij het rapport bespreken.
Het rapport van de Rli kunt u lezen op de website Goed gefundeerd Raad voor de leefomgeving en infrastructuur | rli.nl. Link opent een externe pagina.
Begin november bezocht de Adviescommissie Rli Bloemhof.
De adviescommissie wilde een goed beeld krijgen van de problemen van bodemdaling en de problemen van huizen met en zonder houten palen.
Hierna heeft de Adviescommissie Rli alle informatie samengevoegd en verwerkt tot een advies.
Dit advies is rond februari 2024 klaar.
Meer informatie op: Raad voor de leefomgeving en infrastructuur | rli.nl. Link opent een externe pagina.
Leefbaar Rotterdam heeft een debataanvraag ingediend door de problemen van bodemdaling in Bloemhof. Wij hebben eerder laten weten dat dit debat tijdens de vergaderingen over de woonvisie zou plaatsvinden. Het is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk wordt het debat over Bloemhof toch apart gevoerd.
De datum is nog niet bekend. U kunt zich wel aanmelden bij de griffie van de gemeenteraad als u wilt inspreken via Info@griffie.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Meld hierbij dan dat u wilt inspreken over Bloemhof.
Wij laten het u direct weten als er meer bekend is over de datum.
Op 9 november 2023 is tijdens de gemeenteraad het voorstel van de VVD aangenomen. In dit voorstel staat dat Rotterdam 18 miljard euro gaat uitgeven aan bijvoorbeeld het opknappen en onderhouden van de huizen.
Kijk voor meer informatie op Document RotterdamRaad - [23bb007535] 5.1 Motie 21 Wie gaat die 18 miljard betalen (aangenomen) - iBabs RIS. Link opent een externe pagina.
Op 5 november 2023 bezochten twee Leefbaar-raadsleden Bloemhof. Zo spraken zij met verschillende bewoners om meer te weten te komen over de problemen van bodemdaling zoals het verzakken van de huizen.
Na het zien van vocht- en schimmelproblemen in huizen hebben de raadsleden een debat aangevraagd bij het college om te kijken of hier iets tegen gedaan kan worden.
Kijk voor meer informatie op Leefbaar-raadsleden bezoeken Bloemhof vanwege verzakkingsopgave - Leefbaar Rotterdam. Link opent een externe pagina.
17 november organiseerde AIR het Stadmakerscongres 2023.
Op het Stadmakerscongres werden specifieke thema’s en opgaven gekoppeld aan acties, buurten en gebieden. Iedereen die zich betrokken voelt bij de stad kon meedoen.
Het onderwerp bodemdaling in Bloemhof werd twee keer besproken tijdens het congres:
Rotterdam 2125: water en bodem
‘Bodemdaling in Bloemhof’: André Rodenburg in gesprek met deskundigen en professionals over bodemdaling en wat er daardoor in Bloemhof gebeurt.
Meer informatie: Rotterdam 2125: water en bodem - Stadmakerscongres 2023.. Link opent een externe pagina
Oostflank: Nieuwe stad in de bestaande stad
Stijnie Lohof van gemeente Rotterdam in gesprek met deskundigen en professionals over hoe de nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan de toekomst van Bloemhof.
Meer informatie: Oostflank: Nieuwe stad in de bestaande stad - Stadmakerscongres 2023.. Link opent een externe pagina
Op dinsdag 7 november 2023 bezocht de Adviescommissie Rli Bloemhof om een beter beeld te krijgen van de bodemdaling en de problemen van huizen met houten heipalen en zonder heipalen.
De Adviescommissie Rli ging in gesprek met de gemeente, woningcorporaties Woonstad Rotterdam en Hef Wonen, programmateam NPRZ en de wijkraad van Bloemhof.
De Adviescommissie komt namens de Rli met een advies. Dit advies moet in februari 2024 klaar zijn. Het is een advies aan het nieuwe Kabinet hoe landelijk om te gaan met bodemdaling en funderingsproblematiek.
Zo kunnen ze adviseren over de verantwoordelijkheden van organisaties, een mogelijke kostenverdeling en de inzet van een landelijk fonds, maar ook over mogelijke andere maatregelen die meer betrekking hebben tot informatievoorzieningen voor huiseigenaren.
Om te komen tot een advies bezoeken ze een aantal plekken in Nederland waar dit speelt. Bloemhof is één van deze plekken.
Ze hebben onder andere gevraagd: wat er speelt in Bloemhof, hoe wij hier met de problemen omgaan en wat wij zouden willen van het rijk. Uiteindelijk gaan ze al deze informatie verwerken tot één advies.
Tot slot maakte de Adviescommissie Rli samen met de andere partijen een wandeling door Bloemhof.
Op donderdag 26 oktober en dinsdag 31 oktober heeft de gemeente twee digitale bijeenkomsten georganiseerd om particuliere verhuurders van huizen in Bloemhof te informeren over bodemdaling.
Tijdens de bijeenkomst konden deelnemers via de chat hun vragen stellen.
U kunt de digitale informatiebijeenkomst. Link opent een externe pagina terugkijken.
Op donderdag 26 oktober 2023 van 10.00 tot 13.30 uur vond in de Tweede Kamer een debat plaats waarin de kamerbrief van minister Hugo de Jonge werd besproken. Tijdens het debat was de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en minister Hugo de Jonge aanwezig.
In het debat werd de landelijke aanpak van problemen met fundering door bodemdaling besproken. Er zijn namelijk steeds meer huizen en gebouwen in Nederland die problemen hebben met de funderingen. Dit heeft verschillende oorzaken.
In het debat werden onderwerpen genoemd als een duidelijke kostenverdeling, oplossingen voor funderingsherstel, en onderzoek naar funderingsproblemen door bodemdaling voor huizen met houten heipalen en zonder heipalen.
Ook Bloemhof werd als voorbeeld genoemd tijdens het debat.
Bekijk hier het debat terug: Funderingsproblematiek | Debat Gemist | tweedekamer.nl. Link opent een externe pagina.
Minister Hugo de Jonge informeert de Tweede Kamer op 9 oktober 2023 met een brief over de aanpak van funderingsproblematiek door bodemdaling op landelijk niveau. In de brief legt de minister de volgende onderdelen uit:
- De grootte van het probleem.
- De manier waarop de rijksoverheid wil komen tot een meer complete aanpak van funderingsproblematiek door bodemdaling.
- Hoe het huidige Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Link opent een externe pagina op landelijk niveau werkt. Dit is een hulpmiddel voor woningeigenaren met funderingsproblemen die bij hun eigen bank geen lening kunnen krijgen voor herstel.
- Hoe de Nationale aanpak Funderingsproblematiek. Link opent een externe pagina (NAF) en het nationaal Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen (KBF) met kennis en onderzoek kunnen helpen.
- De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is gevraagd om een advies voor het nieuwe kabinet te schrijven. In dit advies staat hoe het Rijk samen met alle betrokken partijen tot een nationale aanpak van funderingsschade kan komen. Dit advies zal uiterlijk 1 maart 2024 verschijnen.
Bekijk hier de kamerbrief: Bouwregelgeving | Tweede Kamer der Staten-Generaal. Link opent een externe pagina.
Mijn huis en bodemdaling
Bewoners kregen op 10 of 11 oktober 2023 een brief van de gemeente. In deze brief staat informatie over bodemdaling en waar bewoners van Bloemhof terecht kunnen met hun vragen. De gemeente bezoekt woningen in Bloemhof.
Huizen zonder heipalen
Veel huizen in Bloemhof zijn niet op heipalen gebouwd. Daardoor zakken ze mee met de bodem. Dat kan problemen geven.
De bodemdaling en het verzakken van de huizen is vooral te merken in Bloemhof-Zuid, Bloemhof-Midden en in de Seringenbuurt. Het zakken van huizen zonder heipalen kan voor problemen zorgen in en om uw huis.
Problemen in en om het huis
U kunt door bodemdaling problemen in huis krijgen. Denk bijvoorbeeld aan wateroverlast als het hard regent. Dan komt regenwater uw huis binnen of loopt uw wc over. Maar u kunt in huis ook last krijgen van schimmel, vocht en scheuren in vloer en muren. Of van klemmende deuren en ramen.
Bovendien kan bodemdaling leiden tot ongelijke zakkingen en scheuren in gevels.
Misschien merkt u (nog) niets. Dat kan, want het probleem van bodemdaling en het zakken van de huizen is niet overal even groot.
Problemen in straten en op pleinen
De gemeente beheert de straten en pleinen in Bloemhof. En ook daar geeft bodemdaling problemen. Denk aan het verzakken van de riolering en van kabels en leidingen in de grond, en de afvoer van regenwater. De komende jaren gaat de gemeente aan de slag met deze problemen.
De gemeente organiseerde bijeenkomsten voor bewoners en twee digitale bijeenkomsten voor verhuurders van woningen in Bloemhof. Met meer informatie over bodemdaling, de technische oorzaken, en de rechten en plichten.
Informatiepunten
U bent van harte welkom in het informatiepunt 'Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling' in de Wijkhub van de gemeente, Lange Hilleweg 123.
Wij zijn hier van maandag tot en met donderdag.
Meer informatie
Hebt u een vraag of wilt u uw zorgen delen? Bel met de gemeente 14 010 of stuur een e-mail naar: mijnbloemhof@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Funderingsloket
Wilt u meer weten over de fundering van uw huis? En of uw huis is gebouwd op heipalen? Ga voor meer informatie over uw fundering naar het Funderingsloket op duikinjefundering.nl. Link opent een externe pagina.
Stappenplan voor het opzoeken van uw huis
- Klik op duikinjefundering.nl. Link opent een externe pagina op Bekijk de funderingskaart.
Of ga direct naar de funderingskaart. Link opent een externe pagina. - Klik op de zoekbalk rechtsboven en vul [straat + huisnummer + woonplaats] in en klik op het adres wat verschijnt in de balk.
- Op de kaart ziet u het huis nu met een zwarte cirkel (het zoekveld kunt u uit klikken met X).
- Klik links in het menu Kaartlagen op Funderingen.
- Nu verschijnt er een kleur op de kaart met het type fundering.
- Klik links in het menu op Legenda.
- In de legenda kunt u aflezen of het huis mogelijk niet gebouwd is op heipalen.
Niet onderheid betekent dat het huis niet gebouwd is op heipalen.
- In de legenda kunt u aflezen of het huis mogelijk niet gebouwd is op heipalen.
- Klik links in het menu op Kaartlagen. Onder 'Funderingen' kunt u ook aanklikken:
- Rapport beschikbaar (groen vierkantje) klik hierop en klik in het menu links op 'weergeven'. Het rapport wordt nu geopend.
- Fundering hersteld (groene kleur)
- Klik vervolgens in het menu weer op Legenda en kijk op de kaart of er voor uw huis een rapport beschikbaar is en of de fundering hersteld is.
- Bij iedere categorie kunt u de kaart aan- en uitzetten door op het oogje te klikken.
- U kunt altijd weer terug naar dit menu door op Kaartlagen te klikken.
- Links in het menu bij Kaartlagen kunt u ook klikken op Gebouwen.
Onder deze categorie kunt u vervolgens kiezen uit:- Bouwjaar
- Monumenten
- Beschermde stadsgezichten
- Bij Kaartlagen staat ook informatie over Historische kaarten en Slootpatronen.
Voordat er gebouwd werd lagen er sloten in het land. Hier is de ondergrond gevoeliger voor bodemdaling.- Tip: zoom de kaart uit door op het minnetje te klikken links boven de kaart om de categorieën goed zichtbaar te maken.
- Bij Kaartlagen staat ook informatie over de locaties van Peilbuizen. Met peilbuizen wordt de hoogte van het grondwater gemeten.
Rotterdams Weerwoord
Bloemhof is een vooroorlogse wijk met verouderde huizen. De wijk heeft weinig bomen en struiken op straten en pleinen. Er is daardoor veel hitte in de zomer, en wateroverlast in en om het huis bij veel regen.
Er staan ook veel dezelfde soort huizen in Bloemhof.
De gemeente wil dat de bewoners van Bloemhof ook in de toekomst veilig en gezond in Bloemhof kunnen wonen.
Daarom denkt de gemeente ook na over duurzame energie in de wijk, en over oplossingen voor de verandering van het klimaat.
Op de website van Rotterdams Weerwoord kunt u meer informatie vinden over de klimaatverandering en wat dat voor u als bewoner betekent.
Ook kunt u meedenken over hoe u uw huis, straat, wijk of zelfs de stad Rotterdam klimaatbestendig kan maken.
Kijk op de pagina Rotterdams Weerwoord.
Wat kan ik nu doen?
Verantwoordelijkheid huiseigenaar
In Nederland is een huiseigenaar verantwoordelijk voor zijn of haar huis. Dit geldt ook voor de problemen door bodemdaling. De gemeente kan dit helaas niet voor u oplossen.
Fundering: met of zonder heipalen
De fundering draagt het gewicht van het huis. Een huis kan staan op heipalen van beton of op heipalen van hout. Een huis kan ook gebouwd zijn zonder heipalen. De fundering van uw huis deelt u meestal met een of meer andere woningen. Daarom kunt u problemen door bodemdaling vaak niet alleen oplossen. Eigenaren moeten daarom met elkaar samenwerken.
We komen langs de deuren in delen van Bloemhof
Wij kunnen voorstellen dat dit veel vragen oplevert. Om u goed te informeren over de bodemdaling en over de mogelijke gevolgen voor uw huis, komen we de komende maanden langs de deur bij bewoners van huizen zonder heipalen. Natuurlijk zijn we er dan ook om uw vragen te beantwoorden.
Niet thuis
Bent u niet thuis als wij langskomen dan laten wij een kaartje achter. Wij proberen het dan op een andere dag nog een keer. U kunt dan als eigenaar van een woning een nieuwe afspraak maken via 06 148 903 91.
Vocht in huis en plaagdieren
Ga voor meer informatie over vocht en schimmel in huis en de gevolgen voor de gezondheid naar de website van de GGD. Link opent een externe pagina.
Kijk voor meer informatie over plaagdieren op de pagina's rattenoverlast en plaagdieren melden.
Bodemdaling en onderhoud van uw huis
Verdiep u in bodemdaling en de gevolgen ervan. Bijvoorbeeld via het Kenniscentrum voor bodemdaling en funderingen (kbf). Link opent een externe pagina of de Vereniging Eigen Huis. Link opent een externe pagina.
Let op! Een huis zonder heipalen heet ook wel 'gefundeerd op staal'.
Andere informatie over onderhoud aan uw huis vindt u op de pagina woningonderhoud.
Meldingen woonomgeving
Is er iets kapot of er ligt vuil op straat, geef dat door via de MeldR-app.
U kunt een melding doorgeven via MeldR app of via deze pagina.
U kunt een melding ook telefonisch doorgeven. Bel naar 14 010, kies optie 3.
We komen langs in Bloemhof
In Nederland is een huiseigenaar verantwoordelijk voor zijn of haar huis. Dit geldt ook voor de problemen door bodemdaling en uw woning zonder heipalen. Uw verhuurder moet daarom zorgen voor de oplossing.
Om u goed te informeren over de bodemdaling en over de mogelijke gevolgen voor uw huis, komen we de komende maanden ook bij u langs. Natuurlijk zijn we er dan ook om uw vragen te beantwoorden.
Niet thuis
Bent u niet thuis als wij langskomen dan laten wij een kaartje achter. Wij proberen het dan op een andere dag nog een keer. U kunt als huurder van een particuliere verhuurder een afspraak maken via: 06 148 903 91.
Huurteam
Hebt u klachten in uw huis, meld deze dan bij de verhuurder. Komt u er met uw huisbaas niet uit dan kunt u het Huurteam om hulp vragen. Hier kunt u advies krijgen over uw huis. Ook kunt u verlaging van uw huur aanvragen. De diensten van Huurteam Rotterdam zijn gratis voor alle huurders van particuliere verhuurders uit Rotterdam. Huurteam Rotterdam werkt in opdracht van de gemeente. De gemeente wil dat huurders in Rotterdam goed, betaalbaar en veilig kunnen wonen.
Het huurteam komt langs en bepaalt de maximale huur van uw huis. Die berekening doet het team op basis van het puntensysteem en de gebreken aan de huis. Daarna geeft het huurteam advies over het vervolg.
Het huurteam adviseert vrijwel altijd eerst om met verhuurder in gesprek te gaan. Het huurteam kan u ook juridisch begeleiden.
• Tel. 085 273 49 33 of 06 41 14 67 15.
• E-mail: info@huurteamrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
• Website: huurteamrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Huurcommissie
Komt u er niet uit met uw verhuurder? Dan kunt u via het huurteam een afspraak maken met de huurcommissie. Daar kunnen ze u verder helpen. Kijk op: huurcommissie.nl/huurders. Link opent een externe pagina
Goed Huren en Verhuren
Ga voor meer informatie over rechten en plichten van huurders naar de website Goed Huren en Verhuren. Kijk op www.weetwatjehuurt.nl. Link opent een externe pagina.
Achterstallig woningonderhoud melden
Is uw huurhuis of gehuurde (studenten)kamer slecht onderhouden? Hebt u bijvoorbeeld problemen zoals lekkage, slechte kozijnen, houtrot of vocht?
Meld dit bij de gemeente. Kijk op Achterstallig woningonderhoud melden.
Voor bewoners van Bloemhof Noord of Midden:
- Kijk op woonstadrotterdam.nl/bloemhof. Link opent een externe pagina.
- Bel naar 010 440 88 00. Bellen kan op werkdagen tussen 9.30 en 15.00 uur.
- Stuur een e-mail naar bloemhof@woonstadrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Kom langs van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur in het Huis van de Wijk Irene, Oudelandstraat 75.
Voor bewoners van Bloemhof Zuid:
- Kijk op www.bloemhofzuid.nl. Link opent een externe pagina.
- Bel naar 010 440 88 00. Bellen kan op werkdagen tussen 9.30 en 15.00 uur.
- Stuur een e-mail naar bloemhofzuid@woonstadrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
- Kom langs van maandag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00 uur in het Huis van de Wijk Irene, Oudelandstraat 75.
Kijk op www.hefwonen.nl of bel met 010 210 66 00.
Het bezoekadres is Hilledijk 71. Bezoek is alleen mogelijk op afspraak.
Postadres: Hef Wonen, Postbus 8006, 3009 AA Rotterdam.
Verantwoordelijkheid huiseigenaar
In Nederland is een huiseigenaar verantwoordelijk voor zijn of haar huis of huizen. Dit geldt ook voor de problemen door bodemdaling en uw huis zonder heipalen.
Goed Huren en Verhuren
Ga voor meer informatie over rechten en plichten van verhuurders naar de website Goed Huren en Verhuren. Link opent een externe pagina.
Fundering: met of zonder heipalen
De fundering draagt het gewicht van het huis. Een huis kan staan op heipalen van beton of op heipalen van hout. Een huis kan ook gebouwd zijn zonder heipalen. De fundering van uw huis deelt u meestal met een of meer andere huizen. Daarom kunt u problemen veroorzaakt door bodemdaling vaak niet alleen oplossen. Eigenaren moeten daarom met elkaar samenwerken.
Vragen en antwoorden
We weten nu nog niet wanneer er een definitief plan is voor Bloemhof.
We praten nu met bewoners, eigenaren en andere mensen uit de wijk.
Als we steeds meer mensen spreken, weten we ook steeds beter welke problemen opgelost moeten worden. En welke wensen en mogelijkheden er zijn.
Ook weten we dan welke eigenaar waar aan de slag wil. En kunnen we praten over oplossingen die we samen kunnen uitvoeren.
Zo maken we samen de plannen voor Bloemhof steeds duidelijker.
In Bloemhof-Midden en Bloemhof-Zuid zien we de meeste problemen door bodemdaling. Problemen zijn er ook rond de Seringenstraat en de Narcissenstraat.
Er moeten in Bloemhof erg veel verschillende dingen gebeuren. Door huiseigenaren en door de gemeente. Dat maakt Bloemhof uniek.
De verschillende problemen in Bloemhof kunnen alleen samen en in relatie met elkaar worden opgelost.
De aanpak van de bodemdaling is belangrijk, maar het riool moet in Bloemhof ook de komende jaren vervangen worden.
Er zijn in Bloemhof veel verouderde huizen en te weinig verschillende soorten huizen. Daardoor kunnen mensen geen ander huis vinden in de eigen wijk.
We bereiden de wijk en de huizen voor, om in de toekomst geen gas meer te gebruiken om te verwarmen, te douchen en te koken.
In Bloemhof is weinig ruimte om te parkeren, maar ook te weinig groen. In dat groen is er te weinig biodiversiteit (afwisseling in plant- en diersoorten) en er is hitte op straat.
Er is te weinig ruimte voor voetgangers en fietsers samen met autoverkeer.
Het kan zijn dat de particuliere verhuurders niet van dit probleem afweten.
Vanaf begin oktober benadert de gemeente particuliere verhuurders om hen over de problemen te informeren.
Woningcorporaties Woonstad en Hef Wonen informeren hun huurders tegelijk met de gemeente.
In Rotterdam:
Stichting Je Goed Recht: www.stichtingjegoedrecht.nl. Link opent een externe pagina
Beijerlandselaan 136 B, 3074 EP Rotterdam.
Landelijke organisaties:
www.juridischloket.nl. Link opent een externe pagina
www.rechtswinkel.nl. Link opent een externe pagina
www.sociaalverhaal.nl
Huurders van particuliere huurhuizen kunnen contact opnemen met het huurteam via weetwatjehuurt.nl. Link opent een externe pagina.
Het is al langer bekend dat de bodem daalt in Nederland. Dat gebeurt ook in delen van Rotterdam en dus ook in Bloemhof. En wat dat voor gevolgen heeft voor de huizen.
De woningbouwcorporaties gaan over deze problemen in gesprek met hun huurders.
De gemeente vindt het belangrijk dat alle bewoners dezelfde informatie ontvangen. Daarom gaat de gemeente alle bewoners informeren.
Ook kunnen zij vragen aan de gemeente stellen.
Door bodemdaling zakken de huizen. Daardoor sluiten ze niet meer goed aan op het riool, waardoor afvalwater en regenwater niet goed worden afgevoerd.
Ook met de kabels en leidingen in de grond kunnen er problemen komen.
Van de wet moet de gemeente ervoor zorgen dat riolering en kabels en leidingen goed werken. Bodemdaling kan ervoor zorgen dat de gemeente deze taak niet goed meer kan uitvoeren.
Door bodemdaling komen de huizen steeds dichter op het grondwater te liggen. Daardoor worden de huizen steeds vochtiger en met meer schimmels. Dat is slecht voor de gezondheid.
Ook kan het huis vaker wateroverlast krijgen als het heel hard regent. Daarom informeert de gemeente nu alle bewoners over de bodemdaling en huizen die niet gebouwd zijn op heipalen.
We begrijpen dat mensen prettig wonen in Bloemhof en er niet weg willen. Sloop is één van de technische opties. Dat is een ingrijpende optie.
We willen eerst goed met iedereen in gesprek.
Woningcorporaties proberen zoveel mogelijk iedereen de kans te geven in de buurt te blijven. Misschien kan dat dan niet op precies dezelfde plek.
Woonstad Rotterdam werkt aan een ‘blijf-in-je-buurt’-garantie.
Voor de Pioen van Hef Wonen geldt ook een buurtgarantie.
Bewoners kunnen dan terugkeren naar de buurt.
Ja, u kunt uw huis verkopen aan wie u wilt.
De gemeente koopt in een aantal wijken op Rotterdam-Zuid panden. Dat kan ook in Bloemhof zo zijn, maar is nu nog niet zo. Als de gemeente uw pand wil kopen, stuurt de gemeente u een brief.
Als u uw woning verkoopt, moet u aan de koper wel alle belangrijke zaken vertellen die invloed hebben op de waarde van uw woning.
Dus ook de informatie over het dalen van de bodem en de fundering van het huis. Dat geldt zeker als u uw huis verkoopt aan een particuliere koper.
Vocht en schimmels zijn op zichzelf niet de oorzaak van gezondheidsklachten. Maar ze kunnen klachten die u al heeft wel erger maken. Denk aan astma en andere klachten met uw ademhaling.
In een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, een verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Mensen met een allergie hebben vaker klachten en die klachten kunnen ook heftiger zijn.
Hebt u vragen over uw huis en uw gezondheidsklachten?
Neem dan contact op met Team gezondheid en Milieu van GGD Rotterdam-Rijnmond:
www.ggdleefomgeving.nl. Link opent een externe pagina
Telefoon: 010 433 98 94
E-mail: gmggd@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Probeer eerst zelf de adviezen tegen schimmels goed op te volgen.
Is uw verhuurder het niet met u eens dat hij uw huis moet verbeteren?
Meld dit dan via de pagina achterstallig-woningonderhoud-melden of ga naar het huurteam via weetwatjehuurt.nl. Link opent een externe pagina.
Daar kunnen ze u helpen als u naar de rechter of naar de huurcommissie wilt stappen.
Daling van de bodem kan overlast geven. Denk aan wateroverlast, problemen met kabels en leidingen en problemen aan de gebouwen en huizen.
Goede afvoer van water rond het huis is belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Soms kan die afvoer worden verbeterd. Met het plaatsen en onderhouden van dakgoten en regenpijpen. Of het aanleggen van ondergrondse buizen (drainage) om regenwater beter weg te laten lopen.
Vloeren en muren kunnen soms meer waterdicht gemaakt worden. Als de huisaansluitingen van het riool kapot zijn, kunnen deze gerepareerd worden.
Renoveren en duurzaam maken van een huis is ingrijpend en duur. Ook herstel van fundering is ingrijpend en duur. Het is vaak ook niet mogelijk om het voor één huis te doen, omdat huizen aan elkaar vastzitten.
Eigenaren zijn verantwoordelijk voor hun huizen en gebouwen.
U kunt het beste samenwerken met uw buren. Dat is belangrijk. Samen kunt u ervoor zorgen dat de huizen ook in de toekomst goed te bewonen zijn.
Samen met uw buren kunt u onderzoek doen naar uw fundering. Denk daarbij vooral aan de buren die in de aangrenzende huizen wonen. Of aan buren van wie de huizen op dezelfde funderingsplaat staan.
Huurders kunnen aan hun verhuurder vragen of er plannen voor woningverbetering zijn en of zij daarover mee kunnen denken.
Voor huurders is het belangrijk om klachten aan het huis op tijd te melden bij de verhuurder.