Orange the World
25 november is Orange the World, op de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. In onze stad zijn er helaas ook te veel verhalen vol pijn, en te veel verhalen met een dodelijke afloop.
Hierom kleurde maandag 25 november 2024 de stad Rotterdam oranje.
Zo werd de Erasmusbrug verlicht. En het Wereldmuseum, de Hofpleinfontein en de P&R Noorderhelling.
De Gemeente Rotterdam vroeg hiermee, samen met maatschappelijke partners, extra aandacht voor geweld tegen vrouwen als maatschappelijk probleem.
Waarom de kleur oranje?
De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.
Met deelname aan Orange the World-dag. Link opent een externe pagina benadrukken we nog eens extra dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.
Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Daar zijn we nog niet.
De verhalen van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We spreken dan over femicide: moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn.
We pakken dit alleen aan als we gezamenlijk een vuist maken en onze krachten bundelen.
Het programma wordt de komende tijd verder aangevuld.
Feiten en cijfers wereldwijd
- 1 op de 3 vrouwen en meisjes ervaart psychisch of seksueel geweld in hun leven, vaak door partners of bekenden uit de directe omgeving.
- Slechts 52 % van de vrouwen heeft het recht op zelfbeschikking daar waar het gaat om partnerkeuze, (seksuele) relaties, het gebruik van anticonceptie en toegang tot gezondheidszorg.
- Ongeveer 750 miljoen vrouwen en meisjes zijn voor hun 18e getrouwd (onder andere door huwelijksdwang).
- 71 % in mensenhandel is vrouw (en vaak nog jonge meisjes). 3 van de 4 van deze vrouwen en meisjes worden seksueel geëxploiteerd.
- 1 op de 2 vrouwen zijn (in 2017) door hun partners of familie vermoord. Ter vergelijking: 1 op de 20 mannen zijn gedood onder vergelijkbare omstandigheden.
- Om de 10 dagen sterft een vrouw aan de gevolgen van huiselijk geweld.
Verdrag Instanbul
Op 18 november 2015 aanvaardde Nederland het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, kortweg het Verdrag van Istanbul. Link opent een externe pagina.
Het trad voor ons land op 1 maart 2016 in werking.
Het Verdrag van Istanbul omvat veel.
Het bevat gedetailleerd omschreven verplichtingen om geweld tegen vrouwen te voorkomen en te bestrijden. Zo wordt in het verdrag benadrukt dat een gendersensitieve aanpak van geweld tegen vrouwen nodig is om geweld effectief te voorkomen en te verhelpen.
De gemeentelijke aanpak van huiselijk geweld dient te voldoen aan het Verdrag van Istanbul.
In dit verdrag staat dat geweld tegen vrouwen en meisjes (door mannen) een vorm van gendergerelateerd geweld en dus discriminatie is.
De aanpak van dit geweld tegen vrouwen moet worden voorkomen en op elke manier worden bestreden en die aanpak moet nadrukkelijk gendersensitief zijn.
In het Verdrag van Istanbul wordt onder meer bepaald dat:
- dienstverlening niet afhankelijk mag zijn van de bereidheid van het slachtoffer om aangifte te doen of te getuigen tegen een dader en niet financieel belastend mag zijn.
- slachtoffers medische, psychologische en juridische hulp en opvang krijgen, bij voorkeur op één plaats.
- er voldoende passende opvangplaatsen moeten zijn voor slachtoffers zonder discriminatie op welke grond dan ook.
- vrouwen zonder geldige verblijfstitel toegang tot de opvang moeten krijgen.
- het tijdelijk huisverbod moet gelden ongeacht relationele status en niet gebonden zijn aan een woning, maar aan de veiligheid van een slachtoffer waar die ook verblijft.
In het Verdrag van Istanbul is een definitie van ‘geweld tegen vrouwen’ opgenomen:
'Alle vormen van gendergerelateerd geweld die leiden of waarschijnlijk zullen leiden tot fysiek, seksueel of psychologisch letsel of leed of economische schade voor vrouwen, met inbegrip van bedreiging met dit soort geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving, ongeacht of dit in het openbaar of in de privésfeer geschiedt.'
Gendergerelateerd geweld tegen vrouwen is geweld dat vrouwen treft omdat zij vrouw zijn, of dat hen buitenproportioneel vaak treft.
Voorbeelden van gendergerelateerd geweld zijn mishandeling door een (ex-)partner, verkrachting en stalking.
De definitie van geweld tegen vrouwen laat zien dat het om meer gaat dan alleen lichamelijk en seksueel geweld.
Het kan bijvoorbeeld ook gaan om het financieel afhankelijk maken van vrouwen, het sociaal isoleren van vrouwen of het online plaatsen en verspreiden van intiem beeldmateriaal.
Geweld tegen vrouwen kan thuis plaatsvinden, maar ook op straat, op het werk, of online.