Plastic
Plastic verpakkingen, blik en drankpakken mogen in Rotterdam gewoon bij het restafval. Afvalenergiebedrijf AVR haalt met een supermoderne scheidingsinstallatie het meeste van dit afval uit het ingezamelde restafval.
AVR haalt ongeveer 80% van de plastic verpakkingen, het blik en de drankpakken uit het restafval. Dat levert veel meer op dan Rotterdammers voorheen in de speciale containers voor dit afval gooiden.
Dit afval krijgt weer een nieuw leven. Het oude plastic wordt gebruikt om bijvoorbeeld nieuw speelgoed of auto-onderdelen van te maken. Van de drankpakken wordt krantenpapier maar ook wc-papier van gemaakt.
Blijf ander afval wél scheiden
Het scheiden van glas, papier en karton, textiel en afval van groente, fruit, etensresten en tuin (gfe+t) is nog steeds belangrijk.
Dit afval zamelt de gemeente wél apart in. Het is namelijk niet mogelijk om deze afvalresten achteraf te scheiden, zoals dat bij plastic wel kan.
Welk afval moet in welke bak?
Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden.
Maar dit kan alleen als het in de juiste bak terechtkomt!
Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu.
De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.
Hoe werkt de scheidingsinstallatie?
Bekijk het in deze video:
Maakt u voor uw restafval gebruik van een kleine huiscontainer (140 liter) en is deze niet groot genoeg? Dan kunt u uw kleine huiscontainer gratis omruilen voor een grotere 240 liter huiscontainer.
Ga hiervoor naar de pagina Huiscontainer en klik op de knop ‘huiscontainer aanvragen’. U kunt ook via telefoonnummer 14 010 een grote huiscontainer aanvragen. Tips om meer kwijt te kunnen in uw restafvalcontainer:
- Vouw drankpakken en plastic flessen plat. Voor de nascheidingsinstallatie is het belangrijk dat de vorm zoveel mogelijk hetzelfde blijft en dat de verpakking enkele uitstekende delen heeft.
- Draai de dop op het pak of de fles. Zo lekt er niet uit. De dop wordt ook gerecycled
- Gooi glas, papier en karton, textiel en afval van groente-, fruit-, etensresten en tuin (gfe+t) in de daarvoor bestemde containers.
Vragen en antwoorden
Maar liefst 75% van de Rotterdammers woont in een flat of appartement. Zij hebben weinig ruimte om plastic verpakkingen en gebruikte drankpakken apart te houden.
Daardoor belandde veel van dit afval bij het gewone afval, het restafval.
Rotterdammers scheidden ongeveer 2 kilo plastic verpakkingen, blik en drankpakken per inwoner per jaar. Dat is 7% van de totale hoeveelheid plastic verpakkingen, blik en drankpakken. 34 kilo van dit afval belandde bij het restafval.
Nascheiden maakt het mogelijk om 80% van de plastic verpakkingen, blik en drankpakken uit het restafval te halen. En daarna te recyclen.
Hiervan worden bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed gemaakt. Daarom deze keuze.
Ja, dat heeft zeker zin! Thuis scheiden werkt het beste voor glas, papier, karton, textiel en afval van groente, fruit, etensresten en tuin.
Dit afval kan in de fabriek namelijk niet goed genoeg uit het restafval worden gehaald.
De komende jaren vergroot de gemeente de mogelijkheden om deze soorten afval apart in te zamelen.
Zorg dat ze leeg zijn voordat u ze weggooit. Dat is het belangrijkste.
Als u plastic schoonmaakt, gebruik dan niet te veel water. Te veel warm water doet het voordeel van recyclen teniet.
En een natte verpakking is niet goed voor het scheidingsproces. De machine kan plastic verpakkingen makkelijker scheiden als ze goed leeg zijn.
Ja! Gevulde drankpakken zorgen ervoor dat de machines minder goed kunnen scheiden.
Het is het beste wanneer u het drankpak niet vult met afval. Het wordt anders te zwaar.
En soms herkennen de machines ze niet meer als drankpak.
Ook is het zo dat zware verpakkingen door de machine niet meer uit het restafval geblazen kunnen worden.
Voor de scheidingsinstallatie is het beter om lege drankpakken in originele vorm weg te gooien. Zo hebben ze een driedimensionale vorm. En 3D- materialen scheidt de machine makkelijker dan 2D.
We snappen dat een niet opgevouwen pak veel meer ruimte in beslag neemt dan een platte verpakking.
Ons advies: vouw het lege drankpak plat en draai daarna de dop erop.
Rol het pak niet op. Zorg ervoor dat de vorm van het drankpak zo veel mogelijk behouden blijft. En dat deze enkele uitstekende delen heeft.
Rol gebruikte drankpakken niet op. U mag ze wel opvouwen. Draai daarna de dop erop. Zo blijft de vorm van het drankpak zo veel mogelijk behouden. En het pak houdt zo enkele uitstekende delen. De machine kan het dan makkelijker uit het restafval halen.
Voor de plastic verpakkingen en folies geldt: hoe leger en schoner hoe beter. Maar voor de machine is het geen probleem als deze verpakkingen een beetje vuil zijn.
Afval van groente, fruit, etensresten en tuin (gfe+t) is een grote veroorzaker van vervuiling van verpakkingen.
Als u de mogelijkheid heeft om gfe+t te scheiden, doe dat dan vooral. De scheidingsinstallatie werkt het best als het te maken heeft met droog afval. Gooi dus zo weinig mogelijk vloeibare materialen en dampende etensresten bij het afval.
Het apart ingezamelde plastic wordt tot snippers vermalen, schoongemaakt en omgesmolten tot korrels (granulaat). Dat granulaat is de grondstof voor nieuwe producten of plastic verpakkingen. Bijvoorbeeld shampooflessen, ketchupflessen en boterkuipjes. Maar ook fleecetruien, speelgoed, leidingen en buizen.
De metalen verpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten van te maken. Zoals nieuwe blikken of zelfs fietsen.
Drankpakken hebben een plastic laagje. Dit zorgt ervoor dat de verpakkingen waterdicht zijn en de producten langer vers blijven. Het karton en het plastic laagje worden van elkaar gescheiden. Van het karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, maar ook wc-papier. Het plastic laagje komt bij al het andere gescheiden plastic. Daarvan wordt weer nieuw plastic gemaakt.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het scheiden en inzameling van afval op de pagina Afval.