RottaNova
Op de locatie tussen de Hoogstraat, Binnenrotte, Grotemarkt en Dominee Jan Scharpstraat werkt Van Herk Groep samen met ontwikkelaar NEOO aan RottaNova, een nieuw wooncomplex. Inmiddels zijn alle procedures voor het bestemmingsplan en de bijbehorende vergunningen doorlopen en vastgesteld.
RottaNova krijgt in totaal 259 woningen. Het gaat om huur- en koopwoningen in verschillende prijscategorieën. Langs de straat rondom het gebouw (de plint) is ruimte voor onder andere horeca, winkels, creatieve bedrijfsruimten en een publieke fietsenstalling. Door de komst van RottaNova wordt de Grotemarkt een echt stedelijk plein. Dit brengt een stukje van het oorspronkelijk hart van de stad terug.
Bouw van start
De bouw gebeurt door het bouwteam De 2 Rotterdamse Bouwers (D2RB). Dat is een samenwerking tussen de bouwbedrijven J.P. van Eesteren en Dura Vermeer. D2RB houdt de omwonenden goed op de hoogte van de bouwwerkzaamheden. Eind 2023 zijn de eerste werkzaamheden begonnen. De bouw duurt naar verwachting 4 jaar.
Archeologie
Archeologisch onderzoek gebeurt vanaf november 2023, door BOOR, de archeologische dienst van gemeente Rotterdam.
Omdat Rotterdam rond het jaar 1270 op deze plek is ontstaan, is al eerder bij de bouw van de Markthal veel onderzoek gedaan. De resultaten daarvan zijn te zien op de Tijdtrap in de Markthal. Op de locatie van RottaNova wordt onder andere onderzoek gedaan naar de diverse sluizen die daar vroeger zijn aangebracht.
Informatievideo's oktober 2020
Begin oktober 2020 stonden er inloopbijeenkomsten voor omwonenden gepland. Deze zijn vanwege de coronamaatregelen niet doorgegaan. Om u toch te informeren zijn verschillende informatievideo’s gemaakt waarbij betrokkenen van binnen en buiten de gemeente u meer vertellen over RottaNova. Hieronder staan linkjes naar de video’s (YouTube).
Documenten en informatie oktober 2020
Het bouwplan RottaNova past niet binnen het huidige bestemmingsplan 'Laurenskwartier'. Dit bestemmingsplan stamt uit 2012 en daarin is RottaNova niet meegenomen. Het bouwplan was destijds nog niet voldoende uitgewerkt. In het bestemmingsplan wordt wel verwezen naar RottaNova. Om deze bouwontwikkeling nu wel te kunnen realiseren, maakt de ontwikkelaar een projectbestemmingsplan. Een projectbestemmingsplan heeft dezelfde procedure als een bestemmingsplan. Dat betekent dat het projectbestemmingsplan, na vaststellen van deze Nota, ter inzage wordt gelegd. Voorafgaand aan de ter inzage periode wordt op 1 oktober 2020 een informatiebijeenkomst georganiseerd (zie boven). De ter inzage periode is een termijn van 6 weken, waarin u uw zienswijzen (bezwaar) op het projectbestemmingsplan kunt indienen. Een exacte startdatum publiceren wij op deze pagina zodra bekend. Meer informatie over de procedure bij (project)bestemmingsplannen vindt u op de pagina Bestemmingsplannen.
De definitieve versie van de Nota van Uitgangspunten (NvU) is vastgesteld na advies van de gebiedscommissie Centrum, Raadcommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte en de bespreking op de informatieavond van 24 augustus 2017.
U kunt hieronder de adviezen, de vastgestelde NvU en andere bijbehorende stukken lezen. Daar vindt u ook de toelichting van de wijzigingen ten opzichte van het concept-NvU uit het voorjaar van 2017. Tot slot wordt de bijlage ‘Detailplanning bestemmingsplan’ binnenkort geactualiseerd.
Hier vindt u alle documenten (PDF, Archiefweb.eu) die bij de Nota van uitgangspunten horen:
- Vastgestelde nota van uitgangspunten. Link opent een externe pagina
- Randvoorwaarden RottaNova 2014. Link opent een externe pagina
- Randvoorwaardenkaart RottaNova 2014. Link opent een externe pagina
- Concept Stedenbouwkundig Maten Plan. Link opent een externe pagina
- Vraagspecificatie voor het archeologisch onderzoek RottaNova. Link opent een externe pagina
- Detailplanning bestemmingsplan. Link opent een externe pagina
- Inrichtingsplan Grotemarkt. Link opent een externe pagina
- Masterplan Laurenskwartier West. Link opent een externe pagina
- Kwaliteitsbeleid woningen, onderdeel kleine woningen. Link opent een externe pagina
- Toelichting wijzigingen ten opzichte van concept. Link opent een externe pagina
Belangrijkste wijzigingen
In de nota staan vooral de voorwaarden waaronder de gemeente wil meewerken aan een aangepast plan voor RottaNova. Het document is door de gemeente opgesteld in afstemming met Van Herk.
Het maken van de plannen voor deze ontwikkeling duurt nu al vele jaren. Daarom zijn de uitgangspunten in de NvU gebaseerd op wat er in het verleden al is bepaald. De belangrijkste wijzigingen gaan over het woonprogramma (de woningen zijn groter, ook is er meer buitenruimte bij de woningen in de vorm van balkons). En over het auto- en fietsparkeren.
Voormalig wethouder Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) vroeg op 16 juni 2017 aan de gebiedscommissie Centrum en de raadscommissie Bouwen, Wonen, Buitenruimte (BWB) advies over concept-Nota van Uitgangspunten. Lees het advies van de gebiedscommissie. Link opent een externe pagina (PDF, Archiefweb.eu).
Op 13 september 2017 behandelde de raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte (BWB) de concept-nota van uitgangspunten. Van deze vergadering is geen verslag gemaakt. U kunt de vergadering wel online terugkijken. Link opent een externe pagina via de pagina van de gemeenteraad (Rotterdam.raadsinformatie.nl). U kunt via de agendapunten meteen naar het goede gedeelte doorklikken.
Informatieavond 24 augustus 2017
De gebiedscommissie Centrum organiseerde op 24 augustus 2017 een informatieavond. De gebiedscommissie luisterde naar de reacties vanuit de omgeving. Deze zijn zoveel mogelijk verwoord in het advies van de gebiedscommissie. De gemeente en de ontwikkelaar hebben het plan (op hoofdlijnen) en het proces toegelicht. Bij deze avond waren ongeveer 180 personen aanwezig.
Lees alle documenten (PDF, Archiefweb.eu) over deze informatieavond:
Vragen en antwoorden
Rotterdam is al bijna 20 jaar bezig om meer mensen in het centrum te laten wonen. Van oudsher zijn er in het centrum van Rotterdam vooral winkels en kantoren te vinden. Dat zorgde ervoor dat er na sluitingstijd weinig levendigheid was in het centrum. Als er meer mensen in de binnenstad wonen, zorgt dat voor meer levendigheid op straat. Al in 2007 werd er gewerkt aan een plan om op deze locatie woningen toe te voegen. Ook in het Masterplan Laurenskwartier uit 2008 is opgenomen dat deze locatie zich leent voor woningbouw. Kom meer te weten in de video die wij maakten over de stedenbouwkundige uitgangspunten. Link opent een externe pagina (YouTube).
Het project is in 2007 gestart. Toen is er een zo genoemde 'letter of intent' gesloten tussen de initiatiefnemer, de Van Herk Groep, en de gemeente Rotterdam. De Van Herk Groep had op dat moment ook een plan voor hun eigen locatie (het lavendelveld) en het deel van de gemeente (het grasveld). In 2007 stonden de panden van Van Herk nog, en was er nog geen Markthal met een grasveld. In 2009 heeft de Van Herk Groep moeten constateren dat het bouwplan, dat toen in een vergevorderd stadium was, niet meer financieel haalbaar was. Dit werd onder meer bepaald door de economische crisis en de veranderende marktvraag. Hierop heeft de Van Herk groep besloten om het plan aan te passen. Dit werd een voorstel met kleinere woningen. De gemeente heeft toen aangegeven dat we geen medewerking aan dit plan konden verlenen, omdat kleine woningen of studentenwoningen niet het type woningen zijn dat de gemeente voor ogen heeft op deze locatie. Dit was in 2014. Eind 2016 gingen de gemeente en de Van Herk Groep weer inhoudelijk met elkaar in gesprek over het vervolg van RottaNova. Kom meer te weten in de video die wij maakten over de bestuurlijke geschiedenis van dit project. Link opent een externe pagina (YouTube).
De plannen zijn er al erg lang. In 2008 heeft de Van Herk Groep het vastgoed gesloopt. In die periode werd ook gestart met de bouw van de Markthal, en was het niet zo zichtbaar dat er een pand gesloopt was. In 2014 werd de Markthal in gebruik genomen, tegelijkertijd was toen ook duidelijk dat RottaNova niet meteen gerealiseerd zou worden. De gemeente en de Van Herk groep waren het nog niet eens over het woonprogramma. Om ervoor te zorgen dat de buitenruimte er toch aantrekkelijk uitziet - en dus niet als een bouwput -, is ervoor gekozen om gras aan te brengen. Op de kelders van de gesloopte panden is aarde aangebracht en lavendel geplant.
Nee, het gras en het lavendel is echt een tijdelijke inrichting. Als RottaNova er niet zou komen, dan mag de Van Herk Groep volgens het geldende bestemmingsplan een gebouw terugbouwen van 110 meter lang en maximaal 35 meter hoog. De diepte van het pand is dan ongeveer gelijk aan het huidige lavendelveld.
Zoals altijd bij dit soort ontwikkelingen, hebben direct belanghebbenden de mogelijkheid om te reageren. Kom meer te weten in de video die wij maakten over de bouw van RottaNova. Link opent een externe pagina (YouTube). Hieronder ook een overzicht van de procedure.
Al gezette stappen
- Het College stelt de Nota van Uitgangspunten vast.
- De ontwikkelende partij werkt op basis van de Nota een ontwerp uit.
- De gemeente toetst of het ontwerp aan de Nota voldoet.
- De welstandscommissie beoordeelt het ontwerp.
- De ontwikkelende partij stelt op basis van het ontwerp een projectbestemmingsplan op.
Besluitvorming bestemmingsplan
De verwachting is dat het projectbestemmingsplan aan het einde van 2020 wordt ingediend bij de gemeente. De gemeente beoordeelt het bestemmingsplan dan, en stemt het ook af met betrokken overheidsinstanties, zoals de Provincie Zuid-Holland. Eventuele reacties worden dan verwerkt, en dan is het ontwerp bestemmingsplan gereed.
Als het ontwerp bestemmingsplan gereed is, neemt het College een besluit over de ter inzagelegging van het bestemmingsplan. De verwachting is dat dit besluit in de eerste helft van 2021 genomen zal worden.
Terinzagelegging
Het bestemmingsplan ligt dan ter inzage en zal gepubliceerd worden op de website Ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina en er wordt een aankondiging gedaan in het huis-aan-huisblad op de gemeentelijke pagina. De geïnteresseerden die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrief, zullen ook een bericht per e-mail krijgen op het moment dat het bestemmingsplan gepubliceerd is. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar rottanova@neoo.nl. Link opent een externe pagina.
Op het moment dat het bestemmingsplan ter inzage ligt, hebben alle belanghebbenden 6 weken de tijd om hun zienswijze in te dienen. Zienswijze is de juridische term voor bezwaar. In deze 6 weken brengt ook de gebiedscommissie een advies uit. In de publicatie van het bestemmingsplan staat duidelijk aangegeven waar en op welke manier u uw zienswijze kenbaar kunt maken.
Verwerken en behandelen zienswijzen
Na deze 6 weken maakt de ontwikkelende partij, samen met de gemeente een reactiedocument. In dit document wordt op elke zienswijze een reactie gegeven. Vervolgens stuurt het College het bestemmingsplan, inclusief het reactiedocument, naar de gemeenteraadscommissie Bouwen, Wonen, Buitenruimte. Deze raadscommissie behandelt het bestemmingsplan dan eerst in de subcommissie bestemmingsplannen. Dit is een inhoudelijke behandeling, en hier hebben de indieners van zienswijzen ook de mogelijkheid om in te spreken.
Vaststellen bestemmingsplan
Vervolgens wordt het bestemmingsplan behandeld in de reguliere vergadering van de raadscommissie BWB. Hierna neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan.
Beroepsprocedure
Na het besluit van de gemeenteraad wordt het bestemmingsplan weer gepubliceerd op de website Ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina en via een aankondiging in het huis-aan-huisblad. Op dat moment hebben belanghebbenden de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Eventueel kunnen zij ook een voorlopige voorziening aanvragen.
De Raad van State behandelt binnen 26 weken eventuele beroepen. Ook hier hebben de indieners van het beroep de mogelijkheid om in te spreken. Vervolgens doet de Raad van State uitspraak, en als het beroep wordt afgewezen is er een onherroepelijk bestemmingsplan en kan de bouw starten.
Dat klopt. In dit project wordt gebruik gemaakt van de coördinatieregeling. Dat betekent dat alle bouwvergunningen tegelijkertijd met het bestemmingsplan ter inzage worden gelegd. In het geval van beroep wordt deze meteen behandelt door de Raad van State, en niet eerst door de rechtbank.
Bij ieder besluit van het college of de raad kan er besloten worden dat het bestemmingsplan niet akkoord is. Het hangt er helemaal van af wat er niet akkoord is, wat de gevolgen zijn. Soms kan het om een kleine aanpassing gaan, en is het bestemmingsplan met een kleine wijziging wel akkoord. Het kan ook om ingrijpendere aanpassingen gaan. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, moeten we op dat moment bekijken wat de gevolgen zijn.
Ook de Raad van State kan besluiten dat het bestemmingsplan niet akkoord is. Ook hier kan dat in verschillende gradaties zijn. Op het moment dat dit gebeurt, zullen we naar het besluit kijken en inzichtelijk maken wat dat betekent voor het vervolg.
De ontwikkelaar verzendt regelmatig een nieuwsbrief waarin alle ontwikkelingen rondom het project kenbaar worden gemaakt. U kunt zich hiervoor aanmelden door u aan te melden op www.rottanova.nl. Link opent een externe pagina.
Meer informatie
- Hebt u vragen ver de bouw of het gebouw? Stuur dan een e-mail aan rottanova@jpvaneesteren.nl. Link opent een externe pagina. Bij calamiteiten is het D2RB bouwteam dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 088 923 69 92.
Kijk voor meer informatie ook op de website: www.wijbouwen.nu/rottanova. Link opent een externe pagina. - Hebt u een vraag voor gemeente Rotterdam, bijvoorbeeld over de procedures? Stuur dan een e-mail naar rottanova@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.