Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Staat van de Jeugd

De Staat van de Jeugd laat zien hoe het gaat met de Rotterdamse kinderen en jongeren. In deze monitor zijn ruim 300 cijfers samengebracht.

In Rotterdam zijn meer dan 200.000 kinderen en jongeren jonger dan 27 jaar. Daarmee is Rotterdam een jeugdige stad. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien in deze stad. Zo kunnen ze zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen, die een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat is niet alleen goed voor de jeugd, maar ook voor Rotterdam.

In de ontwikkeling van kinderen en jongeren spelen beschermende factoren en risicofactoren een belangrijke rol. Beschermende factoren zijn bijvoorbeeld goede schoolprestaties, participatie en sociaal-emotionele vaardigheden. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld crimineel gedrag, psychosociale problemen, opvoedonzekerheid bij ouders en schooluitval. Het Rotterdamse jeugdbeleid is erop gericht om deze risicofactoren te verminderen en beschermende factoren te versterken. Hierdoor groeien kinderen en jongeren kansrijker, veiliger en gezonder op. De factoren zijn vertaald in meetbare indicatoren die worden gemonitord in de Staat van de Jeugd. Deze monitor verschijnt jaarlijks.

Staat van de Jeugd 2024

In de monitor van 2024 zijn verschillende trends opgemerkt vergeleken met 2023. Het aandeel behaalde startkwalificaties in het voortgezet onderwijs stijgt weer licht, maar is nog niet op het niveau van voor de coronapandemie.

Ook zien we een voorzichtige vooruitgang bij de leerlingen uit groep 8 van het basisonderwijs die op het streefniveau scoren qua taal, lezen en rekenen. De jaren met tegenvallende resultaten in de periode van 2020-2022 werden onder andere aan lesuitval tijdens de coronacrisis toegeschreven.

Als het gaat om de gezondheid zien we dat de wijkteams in 2023 een iets grotere toename op jeugdaanmeldingen hebben. De uitstroom is ook wat hoger, maar dit is wel minder hoog dan bij de instroom.

Op het gebied van de veiligheid is bij het Jeugdbeschermingsplein een daling te zien als het gaat om besprekingen en Raadsonderzoeken, maar een toename bij de inzet van vrijwillige hulp. Dit is in lijn met de verwachtingen en beleidsontwikkeling om jeugdbeschermingsmaatregelen terug te dringen door stevigere inzet in het vrijwillig kader.

Rotterdam zet in op stevigere lokale teams waardoor er intensiever ingezet op het voorkomen van jeugdbeschermingsmaatregelen.

Cijfers zijn digitaal beschikbaar

De Staat van de Jeugd is beschikbaar in een digitale module op Onderzoek010. Link opent een externe pagina. Deze module heeft data op gemeenteniveau en op gebieds- en buurtniveau. Waar kan, zijn verschillende jaren met elkaar vergeleken. Daarnaast kan de lezer zelf tabellen samenstellen. 

Naast de digitale versie geeft de gemeente ook een publieksversie uit.

Meer informatie

Heeft u vragen over de Staat van de Jeugd, mail dan naar jeugd@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.