Rotterdam. Sterker door jongeren.
Gepubliceerd op: 26-03-2021
Geprint op: 18-09-2021
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/sterker-door-jongeren/
Ga naar de hoofdinhoud

Een stad waar alle jongeren mee kunnen doen. Daarvoor maakt Rotterdam zich hard. We doen dat samen mét Rotterdamse jongeren, want jullie weten als geen ander wat Rotterdamse jongeren nodig hebben.

Help jij ook mee Rotterdam sterker te maken?

Logo Rotterdam. Sterker door jongeren.

We leven al langer dan een jaar in een wereld met corona. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Maar wat als dat even niet lukt? Dan zijn wij er voor je. Op deze pagina lees je alles wat de gemeente Rotterdam doet voor jongeren tijdens en na corona. Ook verwijzen we je op deze pagina door naar andere organisaties in de stad die jou kunnen helpen. Dus: Maak je je zorgen, ben je in de problemen gekomen of zit je niet lekker in je vel? En wil je hier iets aan doen? Lees dan verder!

Of wil je weten wat er wél kan? Of zit je barstensvol ideeën om Rotterdam sterker te maken? Check dan deze pagina.

Laat van je horen! Meld je aan voor het Jongerenpanel Rotterdam!

Pictogram van een beeldscherm.

Veel jongeren hebben de afgelopen tijd meegedacht met de gemeente Rotterdam over het leven na corona: moet alles weer hetzelfde worden zoals vóór de coronacrisis? Of zijn er dingen uit de coronatijd die mogen blijven? Wil jij ook meedenken over belangrijke thema’s? De gemeente Rotterdam hoort graag wat jij belangrijk vindt.
Meld je aan voor het Jongerenpanel Rotterdam en laat van je horen!

De winnaar krijgt een cheque van 5.000 euro voor het winnende idee.

Tegeltjes met persoonlijke coronaverhalen van Rotterdamse jongeren bundelen tot een kunstwerk. Dat was het winnende idee van de Rotterdam. Sterker door jongeren ideeënwedstrijd. In samenwerking met kunstenaar Quinda Verheul gaan we dit nu realiseren en daar hebben we jouw hulp bij nodig! Roep de artiest in je naar boven en beeld jouw verhaal uit op een tegeltje. De tegeltjes te vinden op verschillende plekken in de stad, waaronder bij de Rotterdamse Douwers, het Wijkpaleis in Rotterdam West en Zadkine. Vanaf 25 september zijn de tegeltjes terug te zien in een groot kunstwerk op de (R)EVOLUTION expositie in de Science Gallery Rotterdam van het Erasmus MC.

Meer weten? Kijk op: rotterdam.sciencegallery.com/revolution.

Doe mee!

Voor dit project willen we zoveel mogelijk tegeltjes laten beschilderen door Rotterdamse jongeren tussen de 14 en 27 jaar en daar hebben we jullie hulp bij nodig! Ook zijn we op zoek naar locaties waar jongeren graag samenkomen, zodat zij daar een tegeltje kunnen beschilderen. Dus wil je graag meerdere tegeltjes ontvangen? Om mee te nemen naar vrienden bijvoorbeeld of omdat je actief bent binnen een jongerennetwerk of vereniging? Stuur ons dan een mailtje naar sterkerdoor@rotterdam.nl. Dan zorgen wij  dat er een tegeltjes-maak-pakket jullie kant op komt. Rond 16 september worden alle tegeltjes bij de verschillende locaties opgehaald.

De ideeënwedstrijd

Vanuit de gemeente Rotterdam lanceerden we onder het label 'Rotterdam. Sterker Door Jongeren' eerder dit jaar een ideeënwedstrijd om jongeren in tijden van corona actief te betrekken bij de heropening van de stad. Dit om vertrouwen en perspectief te bieden aan deze jongeren, maar ook om ruimte te maken voor goede ideeën van en voor hen, die we ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren.

Wij zijn er voor je

Door corona is alles anders en voorlopig is corona nog niet weg. Misschien ben je je bijbaan wel kwijtgeraakt. Of kun je nog niet alle dagen naar school. Je ziet je vrienden minder en er kan veel minder in de stad. Maak je je zorgen, ben je in de problemen gekomen of zit je niet lekker in je vel? En wil je hier iets aan doen? Of wil je weten wat er wél kan? Lees dan verder!

Mijn verhaal

Gino Mityy (17) werkt als stuntstep instructeur bij Skateland Rotterdam.

Jongeren in Rotterdam vertellen over hun ervaringen. Gino Mityy (17) werkt als stuntstep instructeur bij Skateland Rotterdam. Lees zijn verhaal.

Maak jij je zorgen over geld of schulden?

Man en vrouw kijken zorgelijk naar rekeningen op tafel.

Is het voor jou door corona lastig (geweest) om geld te verdienen en rond te komen? Heb jij hierdoor vragen of zorgen over geld of dreig je in de schulden te komen? Blijf er niet mee rondlopen en vraag om hulp.

Zit je niet lekker in je vel?

Jongere in verdrietige houding op een buitentrap.

Corona heeft invloed op dingen die voor jou belangrijk zijn. Je kunt hierdoor mentale problemen ervaren, zoals stress, depressie of eenzaamheid. Zit je niet lekker in je vel? Je bent niet de enige. Schaam je niet, praat erover!

Heb je vragen over onderwijs?

Jongeren in de klas.

Het vorige schooljaar is door corona heel anders geweest. Misschien heeft dit invloed (gehad) op je schoolprestaties, stage of studiekeuze. Heb je vragen over onderwijs? Lees dan verder.

Ben je op zoek naar een woning?

Appartementen in een flatgebouw.

Wil je op jezelf gaan wonen? Een kamer of woning vinden is op dit moment niet makkelijk. Kun je wat hulp gebruiken bij het zoeken? Of wil je weten wat er komt kijken bij op jezelf wonen? Lees dan verder.

Heb je minder of geen werk?

Bediening op het terras.

Met werken verdien je geld om vaste lasten te betalen en leuke dingen te doen. Maar je leert er ook veel mensen door kennen. Ben jij op zoek naar een (bij)baan? Of denk je erover van beroep te veranderen? We helpen je graag.

Informatie over het coronavirus

Jongere reinigt handen bij handgel-dispenser op de Lijnbaan.

Je mag thuis weer zoveel vrienden ontvangen als je wilt en buiten met een groep afspreken. Maar de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden, gelden nog steeds. Je hoeft alleen nog een mondkapje te dragen op plekken waar je geen afstand kan houden, zoals het openbaar vervoer en het voortgezet onderwijs. Op 25 september worden de coronamaatregelen weer versoepeld en hoef je geen afstand meer te houden. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen. Lees verder.

Activiteiten in de stad

Kaart van Rotterdam met activiteiten voor jongeren.

Op de kaart vind je een overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden op de Rotterdamse pleinen. Het overzicht is nog niet compleet en wordt de komende tijd aangevuld.

Meepraten in de stad

Een kijkje in de raadzaal vanaf de tribune tijden een gemeenteraadsvergadering.

Heb je een mening over hoe Rotterdam jongeren kan helpen sterk uit de coronaperiode te komen? Of wil je iets organiseren voor leeftijdsgenoten? Bekijk waar je terecht kunt.

Hulp in de stad

Gebouwen op Zuid en het topje van de Erasmusbrug.

Je hebt nu gelezen dat je bij de gemeente terecht kunt voor hulp, maar er zijn ook allerlei partners in de stad die jou graag willen helpen. Bekijk het overzicht.

Rotterdampas voor 18-jarigen

Logo Rotterdampas.

Ben jij in 2021 achttien jaar geworden of word je in 2021 achttien? Dan ontvang je van de gemeente een verjaardagscadeau: een vouchercode voor een gratis Rotterdampas met een cadeautegoed van 25 euro.

Man en vrouw kijken zorgelijk naar rekeningen op tafel.

Is het voor jou door corona lastig (geweest) om geld te verdienen en rond te komen? Heb jij hierdoor vragen of zorgen over geld of dreig je in de schulden te komen? Blijf er niet mee rondlopen en vraag om hulp!

Perspectiefpact

Het Perspectiefpact is bedoeld voor alle Rotterdamse jongeren met geldzorgen. Dat kan dan gaan om grote problemen, schulden bijvoorbeeld. Maar ook als je vragen hebt over budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht binnen het Perspectiefpact.

Neem contact op met het Jongerenloket om te bespreken wat we voor jou kunnen doen.

Jongerenoverbruggingsbudget (JOB)

Het Jongerenoverbruggingsbudget is een noodfonds waar je gebruik van kunt maken als je door de coronacrisis in de financiële problemen bent gekomen. Het gaat om een eenmalige financiële ondersteuning, die moet voorkomen dat jouw betalingsachterstanden problematisch worden. Het geldbedrag betalen we rechtstreeks aan de partij waar je een betalingsachterstand hebt.

Geldzorgen? Neem contact op met het Jongerenloket als je meer wil weten:

Bijstandsuitkering voor jongeren

Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan heb je misschien recht op een uitkering.

Rondkomen

Wil je meer lezen over hoe je kunt rondkomen als jongere?

Jongere in verdrietige houding op een buitentrap.

Een pandemie is niet niks. Het heeft invloed op dingen die voor jou als jongere belangrijk zijn. Bijvoorbeeld naar school gaan, op vakantie gaan, met vrienden afspreken en werken. Als dat dan allemaal niet meer kan, dan kun je daar mentaal last van krijgen. Zit je niet lekker in je vel? Je bent hier echt niet alleen in, dus schaam je niet en praat erover!

Balans in Crisistijd

Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en op zoek bent naar een gezonde balans tussen school en privé, dan is de online training ‘Balans in crisistijd’ van Avant Sanare misschien wat voor jou. De training helpt jongeren bij een goede balans tussen thuisonderwijs en genoeg energie overhouden voor dagelijks leven.

Meer weten? Bekijk de website:

E-health

Voel jij je wel eens niet zo happy? Meld je dan aan voor de online training E-health van Avant Sanare. De training op het e-health platform Karify leert jongeren van 12 tot 23 jaar over gevoelens en gedachten die gelukkig of ongelukkig maken. E-health is gericht op het verminderen van (lichte) klachten, zoals paniek, depressie, angst, slapen, piekeren, somberheid, rouw, balans en omgaan met schulden.

Meer weten? Bekijk de website:

Join Us

Join Us helpt in samenwerking met Wmo Radar Rotterdamse jongeren tussen de 12 en 25 jaar die zich eenzaam voelen. Bij Join us doe je veel leuke dingen en krijg je begeleiding om sociaal sterker te worden. Samen met andere jongeren bedenk en organiseer je allerlei activiteiten op verschillende locaties in de stad. Zoals gamen, film kijken en spelletjes doen. Tijdens de bijeenkomsten zijn er ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden.

@ease

@ease helpt jongeren tussen de 12 en 25 jaar die met vragen rondlopen of niet goed in hun vel zitten. Je kunt er terecht voor een gesprek via de chat of in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat. Een afspraak maken hoeft niet. Dat kan anoniem, zonder dat je je hoeft te identificeren. Er zijn geen wachtlijsten, je kunt met al je vragen, klachten en problemen terecht.

Check it-app

In de Check-it app vind je informatie over actuele onderwerpen zoals eenzaamheid, stress, financiën. Je kunt direct vragen stellen via de mail of chat. Of een afspraak maken via het contactformulier. De app is ontwikkeld voor Rijnmondse jongeren op de Rotterdamse mbo’s Albeda, Zadkine, Grafisch Lyceum en Hout- en Meubileringscollege.

STARr-training

Bij de STARr-training van Indigo ga je aan de slag met oefeningen die je helpen om te gaan met situaties die stress of somberheid bezorgen. De training is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar.

Online training Beter slapen

We hebben allemaal slaap nodig, maar wat als dat nou niet lukt? Je bent niet de enige! Eén derde van de volwassenen in Nederland geeft aan wel eens slaapproblemen te hebben. Wil jij leren wat jou kan helpen beter te slapen? En ben je tussen de 16 en 27 jaar? In deze online training van Indigo leer je waarom jouw slaapgedrag is zoals het is en wat je kunt doen om je slaap positief te beïnvloeden. Kijk hier voor meer informatie:

Online training Minder stress

Heb jij wel eens last van stress? Wil jij leren die stressklachten aan te pakken? In deze online training van Indigo voor jongeren van 16 tot 27 jaar leer je technieken om jouw stress te verminderen. Bijvoorbeeld door beter te ontspannen, op een andere manier te denken en in kaart te brengen waar jij energie van krijgt. Meer informatie:

Online training Minder piekeren

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Maar wat nou als je het niet meer kunt stoppen? In deze online training van Indigo leer je technieken om minder te piekeren en op een positieve manier te denken. Voor jongeren tussen 16 en 27 jaar. Meer weten? Kijk hier:

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Heb je te maken met huiselijk geweld of kindermishandeling? In de Veilig Thuis-chat of Chat met Fier kun je hierover anoniem chatten. Professionals en ervaren vrijwilligers luisteren naar je en wanneer je dit wilt en helpen je met advies en ondersteuning. Denk bij kindermishandeling ook aan emotionele verwaarlozing, (online) seksueel misbruik, of geweld dat te maken heeft met de eer van de familie. Daarnaast is er de CARE-FREE app. Deze app geeft je informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen. De app is speciaal ontwikkeld door en voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar en is volledig anoniem te gebruiken. Download de app gratis via Google Play Store of Apple App Store.

113 Zelfmoordpreventie

Zie je geen uitkomst meer of maak je je zorgen om iemand die geen uitkomst meer ziet? Dan is het goed daar met iemand over te praten. Dat kan via de 113 Zelfmoordpreventie hulplijn. Dit kan dag en nacht, anoniem en vertrouwelijk. Bel 113 of chat:

Alles Oké? Supportlijn

Ben jij tussen de 18 en 24 jaar en heb je behoefte aan een luisterend oor? Speciaal voor jou is er de gratis supportlijn Alles Oké? Dit is een samenwerking van De Luisterlijn, 113, Fier en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bel naar 0800 - 0450 of ga naar de chat. Dagelijks bereikbaar tussen 14.00 en 22.00 uur.

Jongeren in de klas.

Het vorige schooljaar is door corona heel anders geweest. Misschien heeft dit invloed (gehad) op je schoolprestaties, stage of studiekeuze. Heb je vragen over onderwijs? We geven je handige tips over onderwijs in coronatijd.

Vervolgopleiding kiezen

Doe jij binnenkort eindexamen in het vmbo? Dan is het verstandig om goed na te denken over je vervolgopleiding. Zodat je straks als je klaar bent een goede kans maakt om een baan te vinden.

Individuele studietoeslag

Ben je minimaal 18 jaar en volg je een opleiding of onderwijs in Rotterdam? Dan krijg je waarschijnlijk studiefinanciering van het DUO en heb je daarnaast nog een bijbaantje. Maar lukt het je niet om te werken naast je studie, omdat je een beperking hebt? Vraag dan een extra toeslag aan bij de gemeente. Dit is de moeite waard, want het gaat om een paar honderd euro per maand.

Rotterdam staat om jou te springen

De gemeente Rotterdam en alle Rotterdamse onderwijsinstellingen willen nieuwe studenten een warm welkom geven. Daarom is er de campagne Rotterdam staat om jou te springen. De website 'Rotterdam staat om jou te springen' is een handige site voor nieuwe studenten met links naar goede informatie over studeren, wonen, vervoer, gezondheid en vrije tijd in Rotterdam.

Scholingsvoucher

Heb je in 2020 of 2021 je mbo-diploma gehaald? En wil je nu gaan werken, maar is er op dit moment door corona geen werk in jouw sector? Met een korte (om)scholing kun je aan de slag in een sector waar wél veel banen zijn. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek. De gemeente Rotterdam heeft voor Rotterdammers als jij een scholingsvoucher. Met een scholingsvoucher kun je je (om)scholing tot mbo 4-niveau betalen, tot een maximum van 2.500 euro.

Appartementen in een flatgebouw.

Wil je op jezelf gaan wonen? Een kamer of woning vinden is op dit moment niet makkelijk. Kun je wat hulp gebruiken bij je zoektocht of weten welke verantwoordelijkheden er op je af komen als je uit huis gaat, lees dan verder.

Een woning huren

In Rotterdam kun je een huurwoning huren van een particuliere verhuurder of van een woningcorporatie. Wat hier allemaal bij komt kijken, kun je vinden op deze pagina: Een huurwoning nodig.

Op kamers

Rotterdam is een populaire studentenstad. Het is daarom niet altijd makkelijk om als student of net afgestudeerde een kamer of studentenwoning te vinden. Huren bij een woningcorporatie is een optie en verschillende woningcorporaties bieden specifieke woningen of kamers voor studenten of young potentials. Op de pagina Op kamers vind je meer informatie.

Inschrijven voor een huurwoning

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je je inschrijven voor een huurwoning op Woonnet Rijnmond. Een deel van de woningen wordt verloot onder de mensen die ingeschreven staan. Maar je kunt ook reageren op 'directekans-woningen'. Wie het eerste reageert komt ook als eerste in aanmerking voor de woning. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring voor een woning van een woningcorporatie, waardoor je voorrang op andere woningzoekenden krijgt. Meer weten over wat er komt kijken bij op jezelf gaan wonen? Zie de pagina Huurwoning.

Huurtoeslag

Huur je een zelfstandige woonruimte? Dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Voor jongeren onder de 23 jaar gelden andere eisen dan voor jongeren boven de 23 jaar. Benieuwd of jij huurtoeslag kunt krijgen? Check het op de website van de Belastingdienst.

Tijdelijke woningen in Rotterdam

In Rotterdam is een groot tekort aan woningen. Daarom is het plan om 50.000 nieuwe woningen te bouwen voor 2040. Rotterdam plaatst op korte termijn 700 tot 1.000 flexwoningen die 10 jaar blijven staan. Deze woningen zijn onder andere bedoeld voor jongeren, studenten, jonge statushouders, jonge leraren en politieagenten. Op de pagina Tijdelijke woningen kun je terecht voor meer informatie.

Huur te hoog?

Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. Op weetwatjehuurt.nl kun je checken of je teveel betaalt en je vindt er handige tips voor huurders. Ook kun je je maximale huurprijs controleren met de huurprijscheck bij de Huurcommissie. Klopt de huurprijs niet met de maximale prijs of de staat van onderhoud? Dan kun je de procedure voor huurverlaging bij de Huurcommissie starten. Het Huurteam Rotterdam kan helpen bij het nemen van stappen tegen je verhuurder.

Bediening op het terras.

Met werken verdien je geld om vaste lasten te betalen en leuke dingen te doen. Maar je leert er ook veel mensen door kennen. Door corona hebben veel jongeren hun baan verloren of werken ze nu veel minder. Geldt dit ook voor jou? Ben je een jonge ondernemer of ZZP’er en heb je door de coronamaatregelen (tijdelijk) geen inkomen? We helpen je graag.

Rotterdamse Startersbeurs

Het is voor Rotterdamse jongeren die net hun opleiding hebben afgerond en nog weinig werkervaring hebben een moeilijke tijd om een baan te vinden. De coronapandemie en economische crisis maakt het voor werkgevers lastig om jonge medewerkers binnen te halen. Ben je tussen de 18 en 26 jaar en heb je net je diploma binnen? Voor jou en werkgevers biedt de Rotterdamse Startersbeurs een oplossing.

Werk aan de kade

Woon je in het Oude Westen en zoek je een bijbaantje? Voor jongeren van 16 tot en met 27 worden 10 bijbanen geregeld voor 1 dag per week bij lokale ondernemers. Je doet werkervaring op en verdient meteen wat geld.

Interesse? Informeer naar de mogelijkheden bij Ursula Loe-A-Foe, uloeafoe@wmoradar.nl of telefonisch (06 - 525 537 88).  

Leerwerkloket

Corona maakt duidelijk dat het belangrijk is dat je je kunt aanpassen en blijft werken aan je eigen ontwikkeling. Het Leerwerkloket Rijnmond weet alles over leren en werken in de regio. Ze kunnen je helpen met advies over je opleiding en carrière. Het Leerwerkloket heeft een nieuwe website speciaal voor jongeren:

Op Leerwerkloket Rijnmond staat informatie over mogelijkheden op de arbeidsmarkt, tips over solliciteren en omscholing om een ander beroep te gaan leren:

JongerenBijBaan bij TOS

Ben je tussen de 14 en 23 jaar en op zoek naar een bijbaan? Bij Thuis op Straat (TOS) kun je meehelpen met activiteiten in de wijk. Je verdient niet alleen geld, maar je leert er ook nog wat van! Aanmelden kan bij de TOS-vestiging in de wijk waar jij wil werken. Kijk voor de contactgegevens op de website:

HalloWerk

HalloWerk brengt werkgevers en werkzoekenden direct met elkaar in contact, via een online platform én persoonlijke begeleiding. Meer weten?

Scholingsvoucher

Heb je in 2020 of 2021 je mbo-diploma gehaald? En wil je nu gaan werken, maar is er op dit moment door corona geen werk in jouw sector? Met een korte (om)scholing kun je aan de slag in een sector waar wél veel banen zijn. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek. De gemeente Rotterdam heeft voor Rotterdammers als jij een scholingsvoucher. Met een scholingsvoucher kun je je (om)scholing tot mbo 4-niveau betalen, tot een maximum van 2.500 euro.

Met een korte scholing wél snel aan de slag! Bekijk het filmpje:

Kickstart your Career

Ben je op zoek naar je eerste baan? Maar vind je dat lastig in deze tijd? Kickstart your Career matcht jongeren die vanaf 1 maart 2020 hun diploma hebben behaald of binnenkort hun diploma krijgen, met bedrijven die op zoek zijn naar nieuw talent. Je gaat niet op uitzendbasis aan de slag, maar krijgt minimaal een jaarcontract bij het bedrijf. Kickstart your Career is een initiatief van provincie Zuid-Holland en Economic Board Zuid-Holland.

Jongere reinigt handen bij handgel-dispenser op de Lijnbaan.

Je mag thuis weer zoveel vrienden ontvangen als je wilt en buiten met een groep afspreken. Maar de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden, gelden nog steeds. Je hoeft alleen nog een mondkapje te dragen op plekken waar je geen afstand kan houden, zoals het openbaar vervoer en het voortgezet onderwijs. Op 25 september worden de coronamaatregelen weer versoepeld en hoef je geen afstand meer te houden.

Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je testen.

Waarom zou je je nog aan de maatregelen houden? Bekijk het filmpje gemaakt voor en door Rotterdamse jongeren:

GGD Rotterdam-Rijnmond

Op deze pagina vindt je meer informatie over het coronavirus:

Nederlands Jeugd Instituut

Waarom kunnen jongeren zich nog niet laten vaccineren? Waarom moet ik me na een zelftest nog aan de maatregelen houden? Waarom worden versoepelingen telkens beloofd, maar gaan ze nooit door?

Op de website van Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) staan antwoorden op waarom-vragen van jongeren over corona. Maar je vindt er ook informatie over de maatregelen, hoe je positief kunt blijven in deze tijd en waar je hulp kunt zoeken:

Wat kan er alweer?

Langzaam gaan we terug naar normaal. Er zijn al veel dingen die weer mogen en kunnen. Op de kaart hieronder vind je een overzicht van de activiteiten die georganiseerd worden op de Rotterdamse pleinen. Het overzicht wordt regelmatig aangevuld.

Een kijkje in de raadzaal vanaf de tribune tijden een gemeenteraadsvergadering.

Heb je een mening over hoe Rotterdam jongeren kan helpen sterk uit de coronaperiode te komen? Of wil je iets organiseren voor leeftijdsgenoten? Hier kun je terecht:

Rotterdam’s Next Young City Makers

Samen met andere jongeren tussen de 15 en 20 jaar bouw je aan de stad van de toekomst. Je komt op exclusieve plekken in de stad, ontmoet inspirerende professionals en gaat anders naar dingen kijken. Het programma start op 21 september. Rotterdam’s Next Young City Makers is een uitdagend gratis programma waar je ongeveer 6 uur per week mee bezig bent (elke dinsdag en donderdagmiddag van 15.00 tot 18.00 uur). Aanmelden kan tot 18 september via het aanmeldformulier op youngcitymakers.nl. Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!

Young010

Dit is hét jongerencollectief van Rotterdam dat als doel heeft de stad leuker, mooier en beter te maken voor jongeren. 30 Jongeren tussen de 13 tot 23 jaar gaan over allerlei onderwerpen in gesprek met andere jongeren en volwassenen in de stad. Ze adviseren het stadsbestuur over wat er onder jongeren leeft en over wat zij belangrijk vinden. In december 2020 is de Jongerentop010 gehouden. Tijdens de top hebben 400 Rotterdamse jongeren zich uitgesproken over de gevolgen van corona op hun leven. Wil je meer weten over Young010? Kijk dan op de website:

Jongeren Ambassadeur bij JA TOCH?!

Ben je 18-27 jaar en heb je een passie voor kunst en cultuur? Bij JA TOCH?! word je getraind tot Jongeren Ambassadeur door een professionele begeleider. Je werkt aan je netwerk en skills en organiseert culturele avonden en debat voor jongeren In Studio De Bakkerij.

Geef je op via: jatoch@studiodebakkerij.nl of stuur een bericht naar https://www.facebook.com/ja.studiodebakkerij.

Jongeren Bijdrage Regeling

Loop jij al een tijdje met een goed idee rond? Een idee waar jouw vrienden iets aan hebben en dat ook nog eens goed is voor jouw wijk en voor de stad? Dien dan een aanvraag in voor de Jongeren Bijdrage Regeling (JBR). Dit fonds levert een financiële bijdrage (maximaal 2.000 euro) aan projecten of evenementen van Rotterdamse jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Een jongerenjury beoordeelt jouw idee. Ook jongeren uit Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg kunnen hun idee aanmelden. Meer weten? Ga dan naar de website:

Live Escape 2.0

Woon je in Charlois, Oud IJsselmonde, Katendrecht of Feijenoord en verveel je je? Meld je dan aan bij Live Escape, een livestreaming voor en door jongeren in Rotterdam-Zuid met een online quiz en toffe prijzen. Twee keer in de week in iedere wijk.

Live Escape is in 2020 tijdens de lockdown ontstaan. Op dit platform kun je andere jongeren ontmoeten, ervaringen delen en zelf verhalen maken. Volg @livestream.escape op Instagram en meld je daar aan als je ook een sessie wil co-hosten. Of stuur een mail naar info@ikbenwij.nl.

Gebouwen op Zuid en het topje van de Erasmusbrug.

Je hebt nu gelezen dat je bij de gemeente terecht kunt voor hulp, maar er zijn ook allerlei partners in de stad die jou graag willen helpen. Hier vind je een overzicht:

The Room

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? En lijkt het je leuk om samen met andere jongeren onder leiding van een inspirerend rolmodel te sparren over je toekomst? Dan is The Room iets voor jou! Je komt als groep driemaal bij elkaar voor een sessie in de wijk. Iedere groep heeft een vaste gespreksleider die ook een rolmodel voor jou is.  In de pilot van The Room waren dat onder andere Jandino Asporaat, Emms (Broederliefde) en Roué Verveer. The Room is een project van Het Huis van Asporaat. Na de zomervakantie starten nieuwe sessies. Volg The Room op Facebook of Instagram.

Rotterdamse Douwers

Douwers zijn vrijwillig werkende mentoren die midden in de (Rotterdamse) maatschappij staan en zich graag willen inzetten voor kwetsbare jongeren. Op eigen wijze begeleiden zij deze jongeren. Rotterdamse Douwers werkt samen met de gemeente Rotterdam, Het Jongerenloket, de Rotterdamse Wijkteams, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties en opleidingsinstituten. Maar ook met organisaties die gespecialiseerd zijn in verslavingszorg en financieel beheer.

JIP

Het JIP geeft informatie, hulp en advies speciaal voor jongeren. Gratis en anoniem. Geen vraag is te gek. De mensen van het JIP kunnen bijvoorbeeld samen met jou een CV maken of zorgen dat je je geldzaken weer op orde krijgt. Vanwege corona kun je er nu alleen op afspraak terecht. Je kunt het JIP bellen en WhatsAppen via 06 - 380 367 34 of mailen via rotterdam@jip.org. Meer informatie op jip.org.

Jongeren Service Punt IJsselmonde

Ben je tussen de 12 en 27 jaar en woon je in Rotterdam IJsselmonde? Het Jongeren Service Punt (JSP) van PIT010 geeft je gratis informatie, advies en hulp over school of werk, problemen thuis, geldzorgen en schulden. Samen met jou zoekt het JSP naar een oplossing. Maar je bent ook welkom als je een goed idee hebt voor de wijk. Bel, app of mail: 06 - 12 97 61 12 of jsp@pit010.nl. Of maak een afspraak voor het spreekuur op dinsdag en donderdag.

Logo Rotterdampas.

Ben jij in 2021 achttien jaar geworden of word je in 2021 achttien? Dan ontvang je van de gemeente een verjaardagscadeau: een vouchercode voor een gratis Rotterdampas met een cadeautegoed van 25 euro. De vouchercode heb je thuisgestuurd gekregen.

Met een Rotterdampas doe je gratis of met korting superveel leuke dingen in en om Rotterdam. Het cadeautegoed op de pas kun je besteden bij geselecteerde winkels.

Wil je weten waaraan en waar je het tegoed kunt besteden? Bekijk de bijlage:

Je kunt je Rotterdampas op www.rotterdampas.nl bestellen. Heb je vragen? Bel dan met 14 010.

Let op: Het tegoed is te besteden tot en met 28 februari 2022.

Met de vouchercode heb je ook het boekje 'Bijna 18. Alles wat je wilt weten als je 18 wordt' ontvangen. Heb je hierover vragen? Bel dan met 14 010.

Herstelplan Rotterdam. Sterker door jongeren.

Ons dagelijks leven is veranderd door corona. Ook voor jou als jongere. De gemeente Rotterdam heeft daarom samen met jongeren en organisaties in de stad een plan gemaakt om Rotterdamse jongeren goed door de coronacrisis te laten komen. In dit Herstelplan kijken we wat er nog wél mogelijk is: hoe kunnen jongeren elkaar ontmoeten en in verbinding blijven? Ook stemmen we hulp en ondersteuning goed op elkaar af. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, schulden, veiligheid, onderwijs en wonen. Zo zorgen we ervoor dat jongeren zichzelf beter kunnen redden en alle jongeren in de stad gelijke kansen krijgen om aan hun toekomst te werken.

Rotterdam. Sterker door.

Als gemeente maken we veel plannen mét Rotterdammers, want Rotterdammers weten als geen ander wat goed is voor hun stad. Veel van deze ideeën voeren we uit onder de noemer 'Rotterdam. Sterker Door'. Check het op de pagina Sterker Door.

Meer informatie

Heb je onze hulp nodig? We zijn er voor je. Neem contact op met het Jongerenloket, dan kijken we samen wat voor jou een passende oplossing is. Het Jongerenloket kun je bereiken door te bellen naar 010 - 267 13 00 of te mailen naar info@jongerenloket.rotterdam.nl. Meer weten over het Jongerenloket? Bezoek dan de pagina over het Jongerenloket.