Woonoverlast door studenten in Kralingen aangepakt
Gepubliceerd op: 19-11-2021
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/aanpak-studentenoverlast/
Ga naar de hoofdinhoud

Bewoners in Kralingen ervaren veel overlast door studenten in hun woonwijk. De gemeente maakt hier met een gerichte aanpak een einde aan.

Verantwoordelijk wethouder Karremans heeft samen met bewoners, politie en studentenverenigingen afspraken gemaakt om bewoners hun nachtrust weer terug te geven.

Verkamering aan banden gelegd

Er is in Kralingen meer geluidsoverlast uit woningen, openbare dronkenschap, vervuiling en overlast van verkeerd geplaatste fietsen en deelscooters. Bewoners geven aan dat afgelopen jaren de verhouding tussen het aantal studenten en andere bewoners is scheefgegroeid. Dit komt door door verkamering van panden. De verkamering is intussen aan banden gelegd om verdere scheefgroei te voorkomen. De gemeente komt nu met concrete maatregelen om de overlast snel te stoppen.

Aanpak overlast op straat

Toezicht en Handhaving van de gemeente en de politie gaan extra surveilleren in de wijk. Daarnaast worden horeca-stewards ingezet. Zij 'begeleiden' de studenten aan het eind van de avond en begin van de nacht naar huis, zonder overlast te veroorzaken. Dit is na de huidige milde lockdown.

'Panden die met regelmaat zorgen voor overlast, kunnen rekenen op onze bijzondere aandacht. In het geval van een oranje of rode kleur, nemen wij maatregelen.’

Vincent Karremans - wethouder

Rood stoplicht voor overlastpanden

In de straten waar de meeste overlast wordt ervaren zijn bewoners en studenten door een brief geïnformeerd over de aanpak. Beruchte overlastadressen worden in kaart gebracht. Wethouder Vincent Karremans: 'De panden die met regelmaat zorgen voor overlast, kunnen rekenen op onze bijzondere aandacht. We gaan daarbij werken met een zogenaamd stoplichtmodel. Daarbij kunnen adressen een groene, oranje of rode indicatie krijgen. In het geval van oranje of rood, nemen wij maatregelen.’

Volgens de wethouder kunnen studenten en andere bewoners meestal prima samenleven in Kralingen, en zijn er veel voorbeelden dat het gewoon goed gaat. 'Maar nu is de overlast echt veel te groot, zeker in bepaalde straten. Het is een goede zaak dat alle betrokken partijen zich hiervoor inzetten. Dat zal zeker effect hebben.'

Inloopspreekuur bewoners

Begin december begint een inloopspreekuur. Bewoners kunnen twee keer per maand met gemeente en politie praten. Op 22 september was er ook al een bewonersbijeenkomst op de Oudedijk over studentenoverlast. Dat was de derde bijeenkomst daarover.

Meer informatie

Zelf last van woonoverlast? Via de pagina Woonoverlast kunt u een formulier invullen (let op: hier heeft u DigiD voor nodig). Na het invullen ontvangt u een bevestig met zaaknummer per e-mail.

Heeft u geen DigiD, stuur een e-mail aan de gemeente: woonoverlast@rotterdam.nl, of bel naar 14 010.

Wanneer direct optreden gewenst is, bel dan de politie: 0900 - 88 44 (112 in noodgevallen).