Lever anoniem wapens in
Gepubliceerd op: 07-10-2021
Geprint op: 25-10-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/anoniem-wapens-inleveren/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam zijn er zorgen over wapenbezit en geweld, met name onder jongeren. Daarom kunnen mensen van 11 tot en met 17 oktober anoniem hun (steek)wapens inleveren. Eerdere vergelijkbare acties waren een succes.

De actie richt zich op verschillende soorten wapens, zoals steek-, nep- en stootwapens (bijvoorbeeld boksbeugels). Deze kunnen tijdens de actieweek anoniem ingeleverd worden in de inleverton op het politiebureau en op een aantal pop-up locaties in de stad. Er wordt geen proces-verbaal opgemaakt.

Wanneer kunnen wapens ingeleverd worden?

De inleveractie wordt georganiseerd in de Week van de Veiligheid. Van 11 tot en met 17 oktober 2021 kunnen verboden wapens anoniem en straffeloos ingeleverd worden.

Waarom gebeurt dit?

Wie een wapen heeft, zal het ook eerder gebruiken. Met alle gevolgen van dien voor het slachtoffer én voor de dader. Anonieme inleveracties zijn succesvol in de strijd tegen geweld op straat: zo werden er bij een vorige actie in Rotterdam ruim 250 wapens anoniem ingeleverd.

Kan een vuurwapen ook anoniem ingeleverd worden?

Ook deze wapens kunnen straffeloos ingeleverd worden. Maar hiervoor gelden andere procedures. Wie een vuurwapen wil inleveren, maakt een afspraak met de politie die dit wapen dan thuis komt afhalen. Zij doen daarna onderzoek om na te gaan of het vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als dat niet het geval is, ontvangt diegene bericht van het Openbaar Ministerie dat het bezit van het vuurwapen niet tot vervolging zal leiden.

Waar kunnen wapens ingeleverd worden?

In Rotterdam zijn er zes politiebureaus waar u terecht kunt: bureau Boezembocht in Crooswijk, bureau de Veranda in IJsselmonde, bureau Marconiplein aan de Schiedamseweg, bureau Zuidplein aan de Pleinweg, bureau Zeehavenpolitie aan de Sint-Jobsweg en het hoofdbureau aan het Doelwater in het centrum. Naast deze bureaus zijn er ook een zestal pop-up locaties verspreid over de stad.

Meer informatie

Kijk op Geweldigrotterdam.nl voor openingstijden, pop-up locaties en meer informatie over de inleveractie.