Lasten Rotterdammers niet omhoog
Gepubliceerd op: 29-09-2021
Geprint op: 28-11-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/begroting-2022/
Ga naar de hoofdinhoud

Hoewel de coronapandemie zorgt voor extra uitgaven en minder inkomsten, komt de rekening daarvan niet bij de Rotterdammer te liggen. De gemeentelijke belastingen gaan niet omhoog en in plaats van bezuinigen, wordt er extra geïnvesteerd.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders woensdag in de Begroting 2022. In november debatteert de gemeenteraad hierover en neemt de raad ook een definitief besluit over de begroting.

Veerkracht

'De afgelopen anderhalf jaar zijn de stad niet in de koude kleren gaan zitten. Tegelijkertijd haalde het vaak ook het beste in de stad naar boven. Denk aan de helden in de zorg en het onderwijs. Of aan de veerkracht van de ondernemers en alle inwoners die er samen de schouders onder zetten', stelt wethouder Arjan van Gils van Financiën.

Door de coronacrisis is er meer geld naar de gezondheidszorg gegaan en werden meer Rotterdammers afhankelijk van een bijstandsuitkering. Nu veel coronamaatregelen zijn afgebouwd, zet het Rijk veel steunmaatregelen stop. 'Wij blijven in gesprek met de stad en de meest getroffen sectoren, en springen waar nodig opnieuw bij.'

‘Wij blijven in gesprek met de stad en de meest getroffen sectoren, en springen waar nodig opnieuw bij.’

Arjan van Gils - wethouder Financiën

Rotterdam stond er voor het uitbreken van de pandemie financieel goed voor. Van Gils zegt daarom dat het college de ingezette koers blijft varen en dus blijft investeren. De gemeente investeert onder meer in woningbouw en in het Rotterdams Klimaat Akkoord. Volgens het college snijdt het mes aan twee kanten, want investeren in wonen en verduurzaming levert ook werkgelegenheid op.

Bekijk onderstaande video met de hoofdlijnen van de begroting, met daarin ook een explainer.

Woningbouw en verduurzaming

Zo zijn er 12.000 woningen gebouwd, waarvan 50% in het zogenoemde sociale of middensegment. Ook worden lege winkel- en kantoorpanden omgebouwd tot huizen en trekt het college ook in 2022 weer geld uit voor de zeven stadsprojecten, waaronder het Rijnhavenkwartier.

Daarnaast investeert het college in verduurzaming, zoals zonne-energie en huizen van het gas af. Ook zijn er regelingen waarmee Rotterdammers hun woning kunnen verduurzamen.

Aanpak racisme

In 2022 blijft Rotterdam werk maken van de aanpak van racisme. Daarbij investeert de gemeente in een verbindend programma over het koloniale en slavernijverleden. Doel is om discriminatie en racisme bespreekbaar te maken en zichtbaar aan te pakken via een educatief, cultureel en verbindend publieksprogramma.

Meer informatie

De volledige begroting 2022 is te lezen op de website Watdoetdegemeente.rotterdam.nl