Blikvanger Leuvepaviljoen
Gepubliceerd op: 15-07-2021
Geprint op: 04-08-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/blikvanger-leuvepaviljoen/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Leuvepaviljoen opent op 16 juli zijn deuren voor het publiek. Dit informatiepunt over de haven met werkplaatsen van het Maritiem Museum met twee horecagelegenheden met terras is een nieuwe blikvanger in het Maritiem District.

In de hout- en metaalwerkplaatsen van het Maritiem Museum zijn dagelijks maritieme ambachten te ontdekken. Kranen en schepen uit de museumhaven worden ter plekke onderhouden. Vanaf 30 juli is het Port Pavilion van het Havenbedrijf Rotterdam ook helemaal klaar. Bezoekers leren over de haven van nu en krijgen inspirerende tips om zelf in de haven op ontdekking te gaan.

Het paviljoen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects.

Groenere ontmoetingsplek

Op de kade bij de haven van het Maritiem Museum komt er begin 2022 meer groen. Er komen zitranden en ook de trappen worden aangepakt, zodat er straks meer ruimte is om te flaneren en spelen. Bezoekers kunnen de buitencollectie van het museum ook nog steeds bewonderen.

Hoogbouwcentrum van Rotterdam

In totaal worden er zo’n 1.900 nieuwe woningen in het Maritiem District gebouwd, waarvan een groot deel al klaar is.

'Het Maritiem District staat op de kaart als het hoogbouwcentrum van Rotterdam. Hier komen water, historie en de moderne stad bij elkaar. Dat zie je ook terug in het transparante en stoere Leuvepaviljoen. Op de kade is het prettig toeven. Het Havenbedrijf keert terug in het oude maritieme hart van de stad met een prachtig uitzicht op de historische schepen van Maritiem Museum met op de achtergrond het nieuwe Rotterdam', vertelt Bas Kurvers.

'Het Havenbedrijf keert terug in het oude maritieme hart van de stad met een prachtig uitzicht op de historische schepen van Maritiem Museum.'

Bas Kurvers - wethouder

De nieuwe voordeur van de haven

'Op de plek waar de Rotterdamse haven ooit is ontstaan, openen we deze zomer Port Pavilion: de nieuwe voordeur van de haven, midden in de stad. Port Pavilion is de plek om bewoners en bezoekers te informeren en te inspireren om de haven in te gaan en zelf de grootsheid en diversiteit ervan te ervaren. Een dynamische projectie op een fotomaquette laat bezoekers alle fietsroutes, uitkijkpunten, tours, attracties, stranden en natuurgebieden in en rondom de haven zien. Op enorme, bewegende beeldschermen laten we zien hoe groots, divers en contrastrijk de haven is. Absoluut de moeite van een bezoek waard,' aldus Allard Castelein, CEO van Havenbedrijf Rotterdam.

Mooier kan het niet

'Het nieuwe Leuvepaviljoen met de maritieme werkplaatsen maakt ons museum af. De combinatie binnenmuseum, museumhaven met historische schepen en de publieksgerichte werkplaatsen maken het Maritiem Museum Rotterdam tot een van de leukste musea van Nederland. En dat in het hart van Rotterdam, de maritieme hoofdstad van Europa aan de Leuvehaven, de plek waar eind 16de eeuw de eerst haven werd gegraven. Mooier kan het niet,' volgens Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum Rotterdam.

Eten en drinken

Voor koffie, prijswinnend ijs van Robin Alting en versgebakken wafels kunnen bezoekers terecht in de ijssalon en koffiebar Loeve van het Maritiem Museum. Aan de zuidkant van het paviljoen komt een restaurant met zitjes op de kade.