Dag van de mantelzorg
Gepubliceerd op: 01-11-2021
Geprint op: 03-12-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/dag-van-de-mantelzorg/
Ga naar de hoofdinhoud

Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger. Terwijl ze vele uren zorgen voor een zieke partner, kind of andere naaste. Op 10 november is de Dag van de Mantelzorg.

In Rotterdam zorgen ruim 85.000 mensen voor een partner, familielid of kennis die - door een beperking of ziekte - extra zorg nodig heeft. Ze combineren dit vaak met een baan of studie, hun eigen gezin en hun sociale leven. Deze zorg is onmisbaar, maar vaak onzichtbaar, aldus de organisatie Mantelfoon, het Rotterdamse steunpunt voor mantelzorgers.

Mantelfoon

Manon van Oorschot werkt sinds kort bij Mantelfoon. Als mantelzorgcoach beantwoordt ze met haar collega’s telefoontjes. 'Ik luister goed naar het verhaal van de mantelzorger. Soms willen mensen alleen even spuien, vaak kan ik ook tips of adviezen geven. Bijvoorbeeld over de regelingen waarvan ze gebruik kunnen maken of waar ze bepaalde zorg of hulpmiddelen kunnen aanvragen.'

'Dat doe je toch als vader'

'Veel mensen zien zichzelf niet als mantelzorger', vertelt Manon. 'Ze vinden het zorgen voor een naaste heel normaal, zeker als het gaat om een partner of kind. Maar je bent mantelzorger als je meer dan gebruikelijke zorg biedt aan een naaste. Laatst sprak ik een man die zorgt voor zijn inwonende, volwassen dochter met geestelijke problematiek. Hij vroeg wel drie keer of hij mantelzorger is. Want 'dat doe je toch gewoon als vader!' vond hij. Het gaat niet alleen om praktische, fysieke zorg. Ook mentale steun en bijvoorbeeld meegaan naar de dokter valt onder mantelzorg.'

Dag van de Mantelzorg

Woensdag 10 november is de Dag van de Mantelzorg, om alle mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Die hele week zijn er diverse diverse activiteiten, zoals:

  • voorstelling Bibliotheektheater
  • pepwalk met Roodkapjes
  • workshop Indigo ‘Mantelzorg, houd het leuk!’

 Kijk op mantelfoon.nl/dvdmz voor meer informatie.

Meer informatie:

Bent u mantelzorger en heeft u behoefte aan een luisterend oor of advies? De Mantelfoon is 24/7 bereikbaar op 0800-  777 33 33.