Rotterdam wint Galjaardparel
Gepubliceerd op: 05-11-2021
Geprint op: 04-12-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/galjaardprijs-voor-esf/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam werd door de vakjury genomineerd als een van de 10 kanshebbers op de Galjaardprijs, voor de communicatie van en over Host City Rotterdam, de gaststad van het Eurovisie Songfestival.

De Rotterdamse inzending bleek zo uniek dat er besloten is de Galjaardparel aan dit project toe te kennen. Een prijs voor een bijzondere prestatie, die niet ieder jaar wordt uitgereikt.

Rotterdam op moderne en rauwe manier neergezet

De jury vindt dat Host City Rotterdam de Galjaardparel verdient voor de communicatie rond het Songfestival vanuit gaststad Rotterdam. Een project op wereldschaal en met recht een ‘buitencategorie’ te noemen. Rotterdam is op een moderne en rauwe manier neergezet. Met Rotterdamse daadkracht hebben ze de NPO/NOS/AVROTROS, de organisatie van het Songfestival, meegekregen in hun plannen. Ondanks de coronamaatregelen is Host City Rotterdam er in geslaagd een brug te slaan van het festival naar de Rotterdamse samenleving. Een prestatie die door schaal, bereik, omvang en zeker creativiteit uniek te noemen is, een ‘once in a lifetime experience’.

Verbinding, diversiteit, inclusie en saamhorigheid

Rotterdam werd volgens de jury het (inter)nationale visitekaartje van Nederlandse creativiteit, innovatie en verbinding. En hét toonbeeld van de rauwe Rotterdamse veerkracht. Rotterdammers en partners lieten zien dat de unieke omstandigheden door corona geen beperking waren, maar logischerwijs leidde tot een minstens net zo unieke editie van het festival. Juist nu liet de stad zien waar verbinding, diversiteit, inclusie en saamhorigheid op z’n Rotterdams toe leidde: een bijzonder evenement voor iedereen, in bijzondere tijden.

Meer informatie

De projectorganisatie Host City Rotterdam bestond uit een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Rotterdam Ahoy, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners en de merkpartners van Rotterdam Make it Happen. Meteen na de winst van Duncan Laurence in 2019 is de organisatie aan de slag gegaan om het Songfestival naar Rotterdam te halen en Rotterdam met de wereld te delen.

Bekijk ook deze terugblik op het Eurovisie Songfestival.