Hoogbouwbewoners scheiden gfe-afval
Gepubliceerd op: 15-07-2021
Geprint op: 31-07-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/gfe-containers/
Ga naar de hoofdinhoud

​Hoogbouwbewoners van Hoek van Holland en Pernis kunnen vanaf nu hun groente-, fruit en etensresten scheiden. Er zijn speciale gfe-containers op straat geplaatst. In heel Rotterdam komen in fases straks duizenden van deze containers.

Bewoners van galerijflats, portiekwoningen en appartementen in Hoek van Holland en Pernis zijn als eerste aan de beurt. Zij gooien vanaf nu hun groente-, fruit- en etensresten niet meer in de restafvalcontainer, maar in de speciale gfe-containers op straat.

De bewoners krijgen van de gemeente, als duwtje in de rug, een startpakket met een informatiefolder, een wel/niet-lijst en een bon om een aanrechtbakje en een rol afbreekbare zakjes op te kunnen halen.

Gedragsverandering

'Ik hoop dat zoveel mogelijk bewoners aanhaken en het scheiden van gfe-afval als iets normaals en nuttigs gaan zien', zegt projectleider Sigrid Schuurmann van de gemeente Rotterdam. ‘Als een ‘sport’ misschien wel. Er mag best veel in: broodresten, pasta, rijst, vis- en vleesbotjes, eierschalen, koeken, snoep. Maar aan de andere kant luistert het ook heel nauw. Want kaasresten mogen er wel in, maar de kaaskorsten weer niet, omdat die vaak plastic bevatten. Daarom ontvangt iedereen een wel/niet-lijst. Ook is het heel belangrijk dat mensen alleen maar biologisch afbreekbare of papieren zakjes gebruiken. Of geen zakje natuurlijk. Ik snap dat deze gedragsverandering tijd nodig heeft, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.'

Waardevols

Van de bijna 300 kilo restafval die elke Rotterdammer jaarlijks weggooit, bestaat ongeveer een derde uit groente-, fruit- en etensresten. Door dit apart te houden en weg te gooien in de speciale gfe-containers kan er makkelijker iets nieuws van gemaakt worden. Compost bijvoorbeeld. Dat is goede voeding voor groenten, planten en bloemen.

Niet in een keer

'Vanaf 1 januari 2024 is het voor alle gemeenten verplicht organisch afval gescheiden in te zamelen en te verwerken', legt Schuurmann uit. 'In heel Rotterdam zijn duizenden nieuwe gfe-containers nodig. Die kunnen we niet allemaal in een keer plaatsen en daarom doen we het in fasen, gebied voor gebied. We beginnen in Hoek van Holland en Pernis. In september volgt Blijdorp en een deel van Bergpolder, in het najaar de wijken Prinsenland, ’s Gravenland, Het Lage Land en Oosterflank in Prins Alexander.'

'Alles is natuurlijk nieuw en daarom wordt fase 1 over een aantal maanden getoetst. We gaan een onderzoek onder de bewoners houden, maar we kijken ook hoe het wekelijks legen en het schoonhouden van de containers gaat. De uitkomsten daarvan komen weer van pas voor de volgende fasen. Er gaan enkele jaren overheen voordat alle gfe-containers overal in Rotterdam staan.'

Unieke container

De nieuwe gfe-container is ontworpen door het Rotterdamse ontwerpbureau Spark design & innovation. Samen met de gemeente ontwikkelde het bureau een container die aan alle eisen voldoet. De inwerphoogte was bijvoorbeeld heel belangrijk. Want of je nu in een rolstoel zit, klein bent of juist heel lang; iedereen moet er heel makkelijk iets in kunnen gooien.

Ook de bediening van de klep, de grootte van de inwerpopening en het uiterlijk waren punten van aandacht. Spark hield bij het ontwerp niet alleen rekening met het gebruiksgemak voor de Rotterdammer, maar ook voor de inzamelaar, monteur en schoonmaker.

Meer informatie

Meer informatie over het scheiden van gfe-afval is te vinden op de pagina gfe.