Rotterdamse Kinderrechten Awards uitgereikt
Gepubliceerd op: 22-11-2021
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/kinderrechten-award/
Ga naar de hoofdinhoud

Stichting JAN en Kerensa Timar zijn de winnaars geworden van de Rotterdamse Kinderrechten Award. Dit werd op zaterdag 20 november bekendgemaakt op het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark.

Thuis op Straat (TOS) en Unicef hebben samen met gemeente Rotterdam de uitreiking georganiseerd. Met de award worden organisaties en mensen in het zonnetje gezet, die bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 tot en met 18 jaar.

Winnaar categorie Rotterdammer

Kerensa Timar won de award voor het (mede) oprichten van de Meidenvilla. Dit is een veilige plek voor meisjes van 7 tot 18 jaar. Ze kunnen er leuke dingen doen, huiswerk maken, elkaar ontmoeten en steunen. Door een combinatie te maken van activiteiten en voorlichting krijgen ‘de meiden’ veel informatie mee, over bijvoorbeeld pesten of drugs. De passie van Kerensa is duidelijk zichtbaar door haar inzet voor de meidenvilla en de jury roemde haar langdurige betrokkenheid.

Kerensa ontving de Rotterdamse Kinderrechten Award-speld en een geldbedrag van 1.250 euro. Rotterdammers Chantalle Chapusot en Parisa Akbarzadehpoladi wonnen de tweede en derde prijs.

Winnaar categorie Rotterdamse organisatie

In de categorie Rotterdamse organisatie won Stichting JAN de award. Deze stichting zet zich in voor het recht van kinderen op participatie, JAN staat dan ook voor 'Ja, als norm'. De stichting vindt het belangrijk dat jeugd wordt gehoord over zaken die invloed hebben op hun leven. Zoals invulling van hun vrije tijd, het hebben van een veilige plek (binnen en buiten), maar ook kunnen meepraten over ontwikkelingen in hun wijk. Stichting JAN wil bereiken dat kinderen leren om hun stem te laten horen.

Stichting JAN ontving ook de Rotterdamse Kinderrechten Award-speld en een geldbedrag van 10.000 euro. De tweede plaats was voor Uitgeverij Wilde Haren en de derde prijs ging naar de kinderkrant Jong010.

Jury dit jaar

  • Stans Goudsmit (voorzitter, Rotterdamse Kinderombudsman)
  • Aloali Kananpour (Stichting Confro)
  • Eda Isik (Young010)
  • Danny Dijkhuizen (Kids4Dreams)
  • Roy van den Berg en Suzanne Laszlo (Unicef Nederland)

Duizend kinderen in Plaswijckpark

Dit jaar was het Kinderrechtenfestival extra feestelijk. Organisator Unicef bestaat 75 jaar, en TOS 25 jaar. Ongeveer 1.000 kinderen die te maken hebben met de gevolgen van een krappe beurs thuis, konden die dag Plaswijckpark bezoeken. Bezoekers van het park konden meedoen aan activiteiten rondom kinderrechten.

Meer informatie

De gemeente Rotterdam reikte voor de vijfde keer de Rotterdamse Kinderrechten Award uit. Hiermee wordt samen met Rotterdamse burgers aandacht gevraagd voor de rechten van het kind. De winnaars ontvingen een speld, certificaat en een geldbedrag. Alle geldbedragen zijn bedoeld om te investeren in mooie projecten voor kinderen. Bekijk alle genomineerde initiatieven op de webpagina Kinderrechtenaward.