De Vraagwijzer helpt u verder
Gepubliceerd op: 21-07-2021
Geprint op: 31-07-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/niet-gebruikers-bijstand/
Ga naar de hoofdinhoud

Een uitkering is een recht. Toch maken veel mensen er geen gebruik van. Omdat ze vaak niet weten wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld een aanvulling op het eigen inkomen, of bijzondere bijstand voor noodzakelijke extra kosten.

Ook in Rotterdam zijn er veel mensen die een vorm van een (tijdelijke of aanvullende) uitkering kunnen krijgen, maar deze niet aanvragen. Zo weten jongeren en studenten vaak niet dat ze mogelijk recht hebben op een bepaalde vorm van bijstand. Net als mensen die de Nederlandse taal niet goed spreken, of mensen met AOW.

Vraagwijzer adviseert

De Vraagwijzer kan hulp bieden en advies geven. ‘Mensen met een laag inkomen weten vaak niet dat ze bij ons terechtkunnen’, vertelt Janis Gravenbeek, consulent van de Vraagwijzer in Delfshaven. ‘Wij doen een check en kijken of zij aanvullende bijstand kunnen krijgen.’

Zzp’ers

Een andere groep die mogelijk recht heeft op financiële ondersteuning maar deze niet aanvraagt, zijn de zzp’ers. Als zij onder het bijstandsniveau verdienen, kan dit mogelijk aangevuld worden. Zelfs een kleine aanvulling kan al de moeite waard zijn, weet Gravenbeek: ‘Als mensen hier komen, vragen we of het lukt om rond te komen. Als het antwoord ‘nee’ is, kijken we of er aanvullende ondersteuning mogelijk is.’ Zie ook de pagina's over Tonk 2 en Tozo.

Bijzondere bijstand

Er zijn allerlei soorten van inkomensondersteuning, die niet iedereen kent. Bijvoorbeeld het Jeugdtegoed voor gezinnen met een kleine beurs: een extra geldbedrag voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar. En de bijzondere bijstand, voor mensen die een noodzakelijke, onverwacht hoge uitgave hebben maar deze niet kunnen betalen. ‘Zoals hoge medische kosten, de tandarts, een verhuizing, studiekosten of rechtsbijstand’, aldus Gravenbeek. ‘De Vraagwijzer kan hierover advies geven. Ook over extra kosten bij ziekte of een handicap.’

 

Extraatje 010

Maar er zijn meer mogelijkheden. Wie zich wil laten omscholen naar een kansrijk beroep, kan mogelijk gebruikmaken van een scholingsvoucher van het Rotterdams Scholingsfonds. Wie al langere tijd een laag inkomen heeft zonder mogelijkheid dit te verhogen, kan jaarlijks een individuele inkomenstoeslag aanvragen. Ook kunnen Rotterdammers met weinig geld soms in aanmerking komen voor een nieuwe (energiezuinige) koelkast of wasmachine, als de oude kapot is. Dat helpt meteen om energiekosten te besparen. En de Rotterdampas is voor mensen met een minimuminkomen maar 5 euro (en voor hun kinderen gratis). Kijk voor meer informatie over deze en andere mogelijkheden op de pagina Extraatje-010.

 

Meer informatie

Wilt u weten of u recht heeft op een aanvullende uitkering of op een van de andere mogelijkheden uit dit artikel? Vraag het de Vraagwijzer. Ga langs of bel 14 010. Meer informatie en adressen van Vraagwijzers: www.rotterdam.nl/vraagwijzer.