Rotterdam meer in beeld
Gepubliceerd op: 09-09-2021
Geprint op: 18-09-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdam-meer-in-beeld/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam komt steeds meer in beeld bij film-, televisie en mediaproducenten, of liever gezegd, zij maken steeds meer beelden van de stad in al haar gedaanten. Ook qua locaties staat Rotterdam op de kaart.

Voorbeeld daarvan is de komst van een eerste Rotterdamse talkshow: De Sociëteit geheten, opvolger van het NTR-praatprogramma De Nieuwe Maan. De nieuwe talkshow wordt live opgenomen in Hal 4 in De Esch.

RFMO

Het is opnieuw een succes voor de Rotterdam Film Media Office (RFMO), die de afgelopen jaren het aantal 'draaiuren' in de stad fors heeft zien toenemen. Waren het jaren geleden nog enkele honderden draaidagen die jaarlijks in de stad werden gemaakt, nu zijn het er rond de duizend per jaar, op duizenden locaties. 'Feitelijk wordt er iedere dag ergens in Rotterdam wel aan een film, videoclip of commercial gewerkt', vertelt Carin Rotscheidt van de RFMO.

Rotterdam timmert al langer aan de weg als film- en mediastad, maar het is niet altijd makkelijk om producties naar de Maasstad te krijgen. Veel producenten houden vast aan bekende locaties als Amsterdam en mediastad Hilversum. 'Maar wie een internationaal werelds beeld wil laten zien, komt al snel in Rotterdam uit', zegt Rotscheidt. Het is dan toch weer dat rauwe Rotterdamse randje, de architectuur, de Maas die door de stad stroomt en natuurlijk de haven die het aantrekkelijk maken om een film of commercial dat internationale beeld mee te geven.

Flikken Rotterdam

Het grote succes kwam ongeveer drie jaar geleden met de opnamen van de serie Flikken Rotterdam. 'We begonnen met één seizoen en uiteindelijk is de vijfde serie van tien afleveringen nu gemaakt.' Voor bijna alle producties kijken de collega’s van RFMO mee naar geschikte locaties, rijden ze producenten door de stad en werken ze met een centrale filmplanning zodat onder meer vergunningen kunnen worden geregeld. Maar die planning is er bijvoorbeeld ook om bepaalde producties voorrang te geven op anderen.

Filmcrews worden maximaal gefaciliteerd en dat is ook de reden waarom het Rotterdam nu beter lukt om producenten hier hun werk te laten doen: 'Ze komen ook iedere keer terug omdat wij ze goed begeleiden. Die werkwijze komt voort uit de film- en mediavisie waarin de politiek zich heeft uitgesproken over het versterken van het film- en mediaklimaat. In het bijzonder over de toename van kwalitatieve film-, tv- en mediaproducties.'

Vip-traject

Wie zijn productie aanmeldt via Rotterdam Film Media Office, krijgt ook een bepaalde status mee. En wie de hoogste status krijgt, een vip-traject, zoals het Eurovisie Songfestival en Flikken Rotterdam, zit gebeiteld. Dan moeten alle gemeentelijke diensten na een brief van de burgemeester deze producties ruim baan geven. Voorbeeld: het sluiten van de Erasmusbrug toen de Songfestivalorganisatie daarop ging filmen.

Dit jaar en komend jaar worden nog verschillende series en films vanuit Rotterdam gemaakt en aangekondigd die bij het grote publiek nog niet bekend zijn. Het gaat om producties voor de bekende Nederlandse zenders, maar ook om de inmiddels bekende streamingdiensten. Om in tv-taal te blijven: Wordt vervolgd...