Subsidie voor zeven schone innovaties
Gepubliceerd op: 21-07-2021
Geprint op: 31-07-2021
https://www.rotterdam.nl/nieuws/smart-energy/
Ga naar de hoofdinhoud

Zeven initiatieven uit de stad die zich bezighouden met schone energie krijgen een subsidiebedrag tot 100.000 euro. Alle initiatieven helpen Rotterdam over te stappen van fossiele energie naar een nieuw energiesysteem.

De subsidie komt uit de subsidieronde van het programma 'Smart Energy Systems' (SES2021). Naast dat de zeven initiatieven zich bezighouden met schone energie, zijn ze ook goed voor de economie én zorgen ze voor meer werk. Het gaat om de volgende zeven innovaties:

Zeven schone energie initiatieven

 1. Energie uit afvalwater
  'Riothermie Relining' zet warmtewisselaars in die de warmte van afvalwater in het riool weer kan terugwinnen. Het afvalwater komt onder meer van douches en wasmachines. Met deze warmte kunnen onder meer huizen, kantoren en zwembaden in de stad verwarmd of juist verkoeld worden.

 2. Energie in Bospolder-Tussendijken
  De initiatiefnemers van Lokalelektriciteit willen in de sociaaleconomisch zwakke wijk Bospolder-Tussendijken duurzame energie voor iedereen bereikbaar en betaalbaar maken om zo energie-armoede te voorkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van coöperatieve zonnedaken.

 3. Klimaatneutraal Schouwburgplein
  Midden in het centrum wordt door diverse partijen hard gewerkt om het Schouwburgplein in 2030 klimaatneutraal te maken. Onderdeel hiervan is een innovatief energieconcept. Het moet een voorbeeld worden voor andere locaties in de stad.

 4. Inklapbare zonnepanelen
  'Next Level fabricage Rotterdam' is een goedkopere methode voor de montage en installatie van (inklapbare) zonnepanelen voor op daken die niet sterk genoeg zijn voor normale panelen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor voor platte daken en grondposities. Er wordt nu hard gewerkt aan het groter uitvoeren van dit plan.

 5. Duurzamere bedrijventerreinen
  Bedrijventerreinen zijn verantwoordelijk voor 60% van het energieverbruik in Nederland. Greenchoice, Spectral, J-OB zijn druk bezig om Rotterdamse bedrijventerreinen grootschalig duurzamer en slimmer te maken, ze zijn begonnen op drie locaties.

 6. Transformatoren
  Het elektriciteitsnet van de toekomst moet ook goed kunnen omgaan met zonne- en windenergie. 'Smart transformer monitoring' is een voorspelmodel dat kijkt hoe transformatoren belast kunnen worden en wanneer er precies onderhoud nodig is. Transformatoren zijn de schakel in een elektriciteitsnet en zullen nieuwe vormen van belasting en opwekking (zon, wind, en dergelijke) aan moeten kunnen.

 7. Laagspanningsnet
  Naast een hoogspanningsnetwerk, is er ook een laagspanningsnet. Met 'Ressort Urban Power Bank' wordt onderzocht hoe energie opgeslagen kan worden voor zestien locaties in Rozenburg.

Nieuwe subsidieronde

Nog deze zomer start de derde subsidieronde waarbij bedrijven en organisaties hun ideeën kunnen insturen. Ook zij maken dan kans op maximaal 100.000 euro subsidie van de gemeente Rotterdam. Inschrijven is mogelijk vanaf 2 augustus tot en met 1 oktober. Kijk voor meer informatie en de randvoorwaarden op ondernemen010.nl: