Subsidie vergroening met een jaar verlengd
Gepubliceerd op: 29-12-2021
Geprint op: 27-01-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/subsidie-vergroening/
Ga naar de hoofdinhoud

Heeft u plannen om uw tuin te vergroenen in 2022 of om regenwater op te vangen? Vraag dan nu een subsidie aan om deze plannen te realiseren! De subsidie hiervoor is met een jaar verlengd. U heeft hiervoor tot 31 december 2022 de tijd.

Door klimaatverandering regent het soms te hard en soms te weinig. Hevige regenbuien zorgen ervoor dat het regenwater niet snel genoeg in de bodem wegzakt. Door de regenpijp af te koppelen kunt u het regenwater, dat nu afgevoerd wordt naar het riool, beter benutten.

De subsidie vergroening is met een jaar verlengd. Tot 31 december 2022 kunt u hiervoor een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. Onderaan deze pagina vind u meer informatie en de voorwaarden voor het aanvragen van een subsidie. Zo breiden we samen de stad voor op extreem weer. Vorig jaar heeft de subsidie 7.000 m2 meer groen opgeleverd en we hopen dat daar voor 2022 nog veel meer groen bij komt voor onze stad.

Waarom is het belangrijk om je tuin te vergroenen en regenwater op te vangen?

Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. En 'groen' neemt ook goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer.

Welk bedrag kunt u aanvragen?

  • 500 euro per toegevoegde kubieke meter waterberging
  • 5 euro per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
  • 10 euro per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak

Een combinatie van deze opties is ook mogelijk. Er geldt een maximum bedrag van € 50.000 per aanvraag.

Waar vraag ik de subsidie aan?

Sinds mei 2021 is het mogelijk om extra subsidie te krijgen voor het toevoegen van inheemse planten, kruiden, heesters, struiken en bomen. De subsidieregeling klimaatadaptatie draagt zo nog meer bij aan de biodiversiteit van de stad.

Gezonde balans

Een rijke biodiversiteit in de stad heeft een positief effect op het welzijn en leven van de mens. Een gezonde balans tussen mensen, flora en fauna is belangrijk, want we zijn van elkaar afhankelijk. Helaas is in de afgelopen decennia een sterke afname in dier- en plantensoorten en een afname in diversiteit te zien. Daarom biedt de stad ook oplossingen voor herstel van de biodiversiteit. Ook u kunt bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit in de stad. Om deze reden is het vanaf mei 2021 mogelijk om subsidie te krijgen ten behoeve van de biodiversiteit. Bij het toevoegen van minimaal 20 vierkante meter groenoppervlak kunt u nu extra subsidie krijgen als u inheemse (vaste) planten, kruiden, heesters, struiken en bomen toevoegt. Inheems betekent dat de beplanting van nature in Nederland voorkomt. De bijdrage is onderdeel van de subsidieregeling klimaatadaptatie.

Bijdrage

Voor iedere vierkante meter groen dat u toevoegt, kreeg u al 10 euro subsidie per vierkante meter. U kunt nu voor het toevoegen van inheemse beplanting een extra bijdrage krijgen. De beplanting is ingedeeld in drie groepen. Iedere groep heeft hierbij een eigen hoogte van de subsidie.

  1. Planten en kruiden: 1 euro per inheemse (vaste) plant of kruid
  2. Heesters en struiken: 2 euro per inheemse heester of struik
  3. Bomen: 10 euro per inheemse boom.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage dient u te voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling.  Deze zijn te vinden op de Rotterdam.nl/subsidieregeling-tot-1500-euro en Rotterdam.nl/subsidieregeling-vanaf-1500-euro. Een belangrijke voorwaarde is dat u minimaal 20 vierkante meter aan groen aanlegt. De inheemse (vaste) planten, kruiden, heesters, struiken en bomen waar deze bijdrage voor gelden staan benoemd in het document inheemse planten (pdf).

Voor bomen geldt dat deze een stamomtrek dienen te hebben van meer dan 6 centimeter op één meter hoogte van de grond.

Gerben Roordink vond het stupide dat hij dit gortdroge voorjaar zijn tuin sproeide met leidingwater. De oplossing lag voor de hand in de vorm van een regenton. Maar daar gaat maar 300 liter water in. En Gerben denkt graag groot. 'Die regenton was inderdaad snel leeg en dus een beetje een teleurstelling', vertelt hij. 'Prima voor mensen met een kleine tuin natuurlijk. Maar volgens mij moest er meer kunnen.'

Bandbreedte

Plaatsen van een grote watertank onder het terras

Gerben vond op internet een enorme regenwatertank waar 7.500 liter water in kon. Het gevaarte woog 400 kilo. 'Ik ben gaan zoeken; is daar subsidie voor? Ik kwam op de site van de gemeente terecht en zag dat je maximaal 4600 euro subsidie kon krijgen. Toen wist ik wat de bandbreedte was, wist ik hoe groot ik kon denken.' Lang verhaal kort: afgelopen vrijdag is de tank met 12 man op zijn plek in de kruipruimte onder het terras geplaatst. Gerben: 'Dat was echt een spektakel. De hele buurt liep uit. De bovenbuurman riep: gaan jullie een walvis begraven?'

Met de tank vangt Gerben het water op van het platte dak van 125 m2. En hij heeft daarnaast nog een soort wadi onder de trampoline gegraven die het regenwater langzaam aan de grond afgeeft. Samen goed voor zo’n 13.000 liter water. Probleem opgelost zou je zeggen. Maar toen vroeg Gerbens vader: 'Wat ga je in de herfst en winter met al dat water doen?' Daar had hij nog niet over nagedacht.

'Ik houd van techniek en uitdagingen en nu wordt het pas echt leuk. Ik ga de wc’s en de wasmachine aansluiten op het reservoir. Daarmee kan ik ongeveer vijftig procent van het huishoudelijk watergebruik met grijs water opvangen. Een pomp en een filter heb ik al besteld. Er moeten nog extra leidingen komen en een sensor in de tank. Als de tank leeg dreigt te raken, schakelen we over naar leidingwater.'

Een soort community

De subsidie-aanvraag ging best vlot volgens Gerben. Op 11 juni diende hij zijn projectplan in en 6 weken later zat de tank in de grond. Maar vooral in de planfase miste hij anderen om mee te sparren. 'Iedereen die belangstelling heeft, mag komen kijken. Ik vertel graag hoe ik het heb gedaan. Maar ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen. Hoe kan ik er nog meer uit halen of hoe kan het beter? Het zou leuk zijn als er een soort community ontstaat, waarin we kennis kunnen delen en leren van elkaar.'

Nog tips voor andere Rotterdammers met vergroeningsplannen? 'Samen kun je meer dan je denkt. En zo ambitieus als ik het heb aangepakt, hoeft het natuurlijk niet. Op alle niveaus zijn creatieve oplossingen te bedenken. Van supersimpel tot heel complex. Op Youtube vind je allerlei inspirerende verhalen.'

Bekijk hier Gerbens filmpje van het plaatsen van de tank (niet ondertiteld):

Maak uw eigen tuin, balkon of dak meer biodivers

Op de pagina inheemse planten vind u een overzicht van planten die geschikt zijn om de biodiversiteit te vergroten. Deze lijst bevat een aantal plantensoorten die niet inheems zijn, zoals de lavendel en de vlinderstruik. Aangezien deze planten een (zeer) positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit is ervoor gekozen ook voor deze planten subsidie te verlenen. Zij ondersteunen dieren zoals bijen, vlinders en vogels.

Meer informatie

De nieuwe subsidie maakt onderdeel uit van het programma Rotterdams WeerWoord en het actieplan Rotterdam gaat voor groen en de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Met het actieplan Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren zorgen voor twintig hectare extra groen in de stad. De Uitvoeringsagenda biodiversiteit heeft als doel de biodiversiteit in de stad en de omliggende poldergebieden te herstellen, behouden en waar mogelijk te versterken.