2022: grote thema’s en verkiezingen
Gepubliceerd op: 31-12-2021
Geprint op: 27-01-2022
https://www.rotterdam.nl/nieuws/terugblikenvooruitblik/
Ga naar de hoofdinhoud

2021 bleek wederom een jaar van corona. Toch organiseerde Rotterdam een spetterend songfestival, werden duizenden woningen gebouwd en kwamen veel nieuwe plannen tot ontwikkeling. Op de valreep van het nieuwe jaar een terug- én vooruitblik.

2021 was een jaar van grote thema’s. We hoopten even dit jaar misschien wel van corona af te komen, tot nieuwe varianten roet in het eten gooiden. Inmiddels zitten we weer in een strenge lockdown (Rijksoverheid.nl).

Toeslagenaffaire, woningen en rellen

Een ander doorlopend groot thema was de toeslagenaffaire, waarbij mensen ten onrechte beschuldigd zijn van fraude met kindertoeslag. Het speciale Informatiepunt Toeslagen010 sprak dit jaar ruim 4.100 gedupeerde Rotterdamse ouders.

Ook de woningnood bleef een belangrijk issue. Toch werden ruim 4.700 woningen gebouwd, waaronder de hoogste wolkenkrabber van de Benelux: de De zalmhaven.com (215 meter).

En er waren veel veiligheidskwesties; scholieren met messen, ernstige bedreigingen en flinke rellen op diverse plekken in de stad.

De tekst gaat verder onder de foto.

Songfestival en opening Depot

Maar er waren ook veel positieve dingen, zoals de opening van Depot Boijmans van Beuningen en natuurlijk het Songfestival (OpenuptoRotterdam.eu) in Rotterdam Ahoy. In 36 landen keken 183 miljoen mensen de show op televisie, en nog eens ruim 50 miljoen kijkers online.

Ook bedachten Rotterdammers veel mooie nieuwe plannen, die ze via CityLab010.nl en met andere subsidies werkelijkheid konden laten worden. Daarnaast was er voor het eerst sinds 1945 een daling te zien van de CO2-uitstoot in de stad (persberichtenrotterdam.nl). En aan het einde van het jaar maakte het stadsbestuur excuses voor het koloniale en slavernijverleden van de stad.

Verkiezingen met Wijk aan Zet

In 2022 vragen dezelfde grote thema’s om aandacht. Daarnaast wordt dit het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. In Rotterdam met een bijzonder tintje: Wijk aan Zet. Er wordt alles op alles gezet om Rotterdammers meer te betrekken bij hun wijk. U kunt zich verkiesbaar stellen voor de wijkraad of meepraten via Mijn.Rotterdam.nl.

Omgevingswet

Verder gaat in 2022 de Omgevingswet in, met daaraan gekoppeld de Omgevingsvisie. Welke keuzes maakt de stad voor de komende 30 jaar? En hoe blijft Rotterdam zorgen voor droge voeten? Want de wateroverlast die we dit jaar elders in Nederland zagen, ligt ook zeker hier op de loer. Veel aandacht dus ook voor klimaatverandering en energietransitie.

En verder...

Rotterdamse kinderen reizen in 2022 gratis met het openbaar vervoer. Er wordt een begin gemaakt met het invoeren van de nieuwe maximumsnelheid van 30 km per uur in de bebouwde kom (gepland voor 2023). Er staan forse wooninvesteringen op het programma met de renovatie van ongeveer 4.370 woningen en de bouwstart van ongeveer 3.600 woningen. Ook wordt een beslissing verwacht over Feyenoord-city.nl.