De Coolsingel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coolsingel/
Ga naar de hoofdinhoud

De Coolsingel is dé boulevard van Rotterdam. Zowel stedenbouwkundig als historisch is de straat beeldbepalend voor de binnenstad. De nieuwe inrichting geeft de Coolsingel zijn uitstraling en allure terug.

En zelfs meer dan dat: de Coolsingel is weer de trots van alle Rotterdammers.

Na de herinrichting is het een ruime, groene en fraai vormgegeven stadsboulevard geworden met monumentale allure door de prachtige gebouwen, de bestrating en nieuwe ornamenten. De nieuwe Coolsingel verbindt het Hofplein met de Leuvehaven en sluit direct aan op de ambitie van de gemeente voor een Binnenstad als Citylounge. De Coolsingel is nu door het terugdringen van autoverkeer een levendige straat waar je kunt flaneren, winkelen, herdenken en waar je evenementen kunt bezoeken.

Laser op de Coolsingel

Rode laserstralen op donkere Coolsingel.

Vanaf 1 december straalt op de Coolsingel een bijzonder licht. Het is een laser die is aangelegd van noord naar zuid om het winterseizoen op een bijzondere manier te verlichten. Deze tijdelijke feestverlichting is een cadeau van de gemeente Rotterdam aan de ondernemers die last hebben gehad van de herinrichting van de straat. Het hangt er nog tot januari.

Inrichting

De nieuwe Coolsingel heeft aan de Lijnbaanzijde een brede wandelpromenade gekregen met een natuurstenen in patroon gelegde bestrating. Daarnaast ligt het in beige asfalt uitgevoerde tweerichting fietspad. Er zijn natuurstenen ronde zitelementen, ornamentale straatlantaarns en pocketparkjes. De inrichting gaat van gevel tot gevel en van het Hofplein tot aan de Schilderstraat. Aan de kant van het Stadhuis zijn twee rijbanen voor autoverkeer. In het midden blijft de tram rijden. Langs de trambaan staan nu extra bomen.

Tijdelijke bestrating

Een deel van de Coolsingel wordt tijdelijk bestraat met betonnen tegels in plaats van natuursteen. De gekozen steen voor de voetgangersgebieden, natuursteen Kandla Gres, wordt geproduceerd in India. Ook India is getroffen door het coronavirus en heeft maatregelen getroffen om de verspreiding tegen te gaan. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat de productiesnelheid van de steen eerder lager werd en nu al een aantal maanden geheel stilligt. Hierdoor zijn er niet voldoende stenen om het project volgens plan af te ronden. Nagenoeg alle overige werkzaamheden kunnen wel afgerond worden en de Coolsingel is sinds april 2021 dan ook geheel functioneel.

Het gaat hierbij om het trottoir vanaf Westblaak tot voorbij het Stadhuisplein., Zodra er weer een flinke voorraad is, wordt de tijdelijke bestrating in één keer vervangen voor de definitieve bestrating. De uitvoeringsduur van de vervanging is ongeveer 7 maanden. Het moment van de vervanging wordt afgestemd met de ondernemers en zal niet tussen 15 november en 1 december 2021 plaatsvinden. Dit is een druk seizoen voor winkels en horeca. Er is nog geen indicatie wanneer de benodigde hoeveelheid stenen wel op voorraad is. Het tijdelijke materiaal, een betontegel, wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of opmerkingen over de Coolsingel, bel dan met 14 010.