Coronanieuws
Gepubliceerd op: 30-04-2020
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronanieuws/
Ga naar de hoofdinhoud

Hieronder vindt u alle nieuwsberichten over corona en de genomen maatregelen die de afgelopen tijd op Rotterdam.nl verschenen zijn.

Honderden jongeren op Zuid hebben zich de afgelopen twee jaar van hun beste kant laten zien door wijken schoner, mooier en veiliger te maken. Ze helpen buurtgenoten, ouderen en de gemeente met allerlei klusjes. Met het project moet de participatie onder jongeren op Zuid worden vergroot.

Het JPP, ofwel Jongeren Participatie Project, wordt nu in zes wijken op Zuid uitgevoerd. Het JPP is een van de projecten onder de vlag van Rotterdam. Sterker door jongeren.

De GGD Rotterdam-Rijnmond is samen met het Erasmus MC een proef gestart naar het gebruik van een VR-bril tijdens het vaccineren tegen corona. Dit moet de angst voor een prik wegnemen of in ieder geval verminderen.

Het aantal coronabesmettingen stijgt en de druk op ziekenhuizen loopt op. De zorgen om de oplopende besmettingscijfers zijn dan ook groot. Landelijk starten alle GGD’s daarom versneld met een boosterprik voor mensen van 60 jaar of ouder.

Zaterdag 25 september kwam er een einde aan de 1,5-metersamenleving. Sindsdien geldt het coronatoegangsbewijs voor alle horeca. Op 1 oktober introduceerde Rotterdam het corona-polsbandje voor horecabezoekers.

Voor horeca-ondernemers is het veel makkelijker om een polsbandje te controleren, dan om een QR-code te checken en een gezondheidscheck te doen.

Rotterdam heeft zich door de coronacrisis gesleept dankzij zijn bewoners. Met die gedachte is de campagne 'Rotterdam. Sterker door alle Rotterdammers' gestart.

In het centrum zijn drie zeecontainers geplaatst met daarop 123.000 unieke namen van Rotterdammers. De drie zeecontainers zijn geplaatst om Rotterdammers te bedanken, hen een hart onder de riem te steken en om de vele mooie initiatieven in coronatijd te eren.

Aan de containers is bovendien een winactie verbonden. De gemeente daagt iedereen uit een wandeling langs de containers te maken, zijn of haar naam te zoeken en daarvan een foto openbaar te delen op social media met de hashtag #RotterdamSterkerDoor. De winnaars ontvangen een Rotterdampas waarmee ze de stad opnieuw kunnen ontdekken en alle mooie plekken kunnen bezoeken die in coronatijd de deuren hebben moeten sluiten.

Op vrijdag 1 oktober en zaterdag 2 oktober staan er twee mobiele controlepunten in het centrum van Rotterdam. Horecabezoekers kunnen er met een identiteitsbewijs en QR-code een corona-polsbandje ontvangen.

Jongeren staan niet allemaal in de rij voor een vaccinatie tegen Covid-19. Veelgehoord argument: 'Als alle zwakkeren ingeënt zijn hoeven wij toch niet meer?' Ewout Fanoy, arts infectieziektebestrijding, legt het belang van vaccineren uit.

Op dit moment is landelijk ruim 80% van de bevolking die voor vaccinatie in aanmerking komt gevaccineerd. Ouderen boven de 70 zijn vrijwel allemaal gevaccineerd. Maar van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar heeft maar ongeveer 50% beide vaccinaties gehad. In Rotterdam heeft slechts 58 procent van alle volwassenen zich volledig laten vaccineren tegen het coronavirus. Sommige wijken zitten nog lager, tot soms onder de 40% vaccinatiegraad. Ook de vaccinatiegraad van jongeren is duidelijk lager dan het landelijke gemiddelde.

Ewout Fanoy is arts infectieziektebestrijding bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hij geeft graag antwoord op vragen en legt uit waarom het belangrijk is dat ook jongeren zich laten vaccineren.

Culturele instellingen verheugen zich op een nieuw cultureel seizoen. Dit start in september. Maar hoe ziet dit culturele seizoen eruit in coronatijd?

Rotterdam Festivals kijkt komend seizoen vooral naar wat er wél kan. Renske Satijn, directeur Rotterdam Festivals: 'Voor de organisatoren is het wederom een onzekere start van het seizoen, maar zij hebben het afgelopen jaar hun veerkracht laten zien en die is enorm. Het komend cultuurjaar kunnen Rotterdammers gaan genieten van al het moois in het Depot Boijmans van Beuningen. De Kunsthal bestaat 30 jaar en zal met een speciaal programma komen. En komend najaar staan er nog een aantal verplaatste festivals op het programma.'

In fietsenstallingen en bij OV-stations controleert de gemeente vanaf 1 september 2021 weer op ongebruikte, achtergelaten geparkeerde (brom)fietsen. Vanwege de COVID-19 pandemie werd dit lange tijd niet gedaan.
Door de controle te hervatten moeten er parkeerplekken vrijkomen in de stallingen en rond OV-stations. Fietsen mogen maximaal vier weken gestald of geparkeerd worden op een parkeerplek. In de ondergrondse openbare fietsenstalling van het Centraal Station is de termijn twee weken.

Daklozen, prostituees, werkzoekende EU-burgers: allemaal vallen ze buiten het zorgsysteem. Jeanette Plukkel, Maatschappelijke Ontwikkeling, helpt hen en als ze willen, geeft ze hen ook een coronaprik.

In Rotterdam-Rijnmond heb je misschien wel tienduizend mensen zonder vast adres of inkomen. Denk aan bankslapers (daklozen die bij anderen thuis slapen), buitenslapers, sekswerkers maar ook zwervende werkzoekende EU-burgers.

Rotterdam trekt 4,8 miljoen euro extra uit voor de hulp aan jongeren. Dat is 1,5 miljoen meer dan eind vorig jaar werd verwacht bij de start van het herstelplan om Rotterdamse jongeren goed door de coronacrisis te laten komen.

Onder de vlag 'Rotterdam. Sterker door jongeren' zijn meer dan 40 initiatieven gestart om jongeren van 16 tot en met 26 jaar een steuntje in de rug te geven. Het wordt steeds duidelijker dat jongeren deze steun ook na corona goed kunnen gebruiken.

Sinds kort staat er een team artsen en medisch studenten op verschillende zaterdagmarkten. Hier kunnen marktbezoekers zich ter plekke laten vaccineren. Deze aanpak werkt. ‘Na voorlichting door de arts of medisch student laten mensen zich wel vaccineren.'

De gemeentelijke belastingen gaan dit jaar niet omhoog, ondanks de financiële impact van de coronacrisis. Ook wordt er niet bezuinigd in de stad. Er wordt juist geïnvesteerd en gebouwd, en er komt een zomerprogramma voor kinderen.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de voorjaarsnota aan de gemeenteraad.

Rotterdam verruimt de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Meer Rotterdammers kunnen nu gebruikmaken van deze coronaregeling.

TONK is een eenmalige bijdrage voor Rotterdammers die door corona inkomsten zijn misgelopen en zo moeite hebben hun woonlasten te betalen. Deze regeling is er sinds 15 maart. De voorwaarden om TONK aan te vragen worden vanaf 25 mei verruimd. Dat betekent dat Rotterdammers met een inkomensdaling van 15 procent al recht hebben op TONK. Nu is dat nog 25 procent.

De terrassen mogen sinds 28 april weer open. Vanwege de landelijke coronaregels is het voor veel Rotterdamse horecaondernemers nog een flinke klus om hun terras coronaproof te maken. Coronacoaches kunnen daarbij helpen.

'Hoe moeten de tafeltjes staan? Hoe richt je de reserveringen in? Telt iemand die komt afhalen ook mee als bezoeker? En hoe doe ik dat als er een gezin met zes kinderen langskomt?' Volgens beleidsadviseur Madelief Smulders zijn er bij het openen van de terrassen veel zaken waar horecaondernemers rekening mee moeten houden.

Horecaondernemers krijgen meer ruimte en ondersteuning om na de lockdown te kunnen herstellen. Terrassen mogen twee keer zo groot en coronacoaches begeleiden ondernemers bij het coronaproof maken van het terras.

Met vouchers kunnen horecaondernemers een tegemoetkoming krijgen om hun zaak coronaproof te maken. De aanpak van het college helpt de horeca om sneller te herstellen, zodra de terrassen weer open mogen.

Culturele instellingen hebben het zwaar door de langdurige corona-lockdown. De gemeente breidt daarom de noodsteun verder uit voor amateurverenigingen en culturele organisaties.

De noodsteun geldt voorlopig tot en met april en kan tot en met 14 april worden aangevraagd. De noodsteun is bedoeld voor amateurverenigingen die subsidie van de gemeente krijgen en voor privaat gefinancierde culturele organisaties zoals poppodia, filmtheaters, culturele festivals of kunstgaleries.

Rotterdammers die door de coronamaatregelen minder inkomsten hebben, en dus relatief hogere woonlasten, kunnen daarvoor een eenmalige uitkering aanvragen. De inkomensterugval moet minstens 25 procent zijn.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een eenmalig bedrag van 750 of 1.500 euro. Of en voor welk bedrag iemand in aanmerking komt voor TONK, wordt bepaald door de samenstelling van het huishouden (een- of meerpersoons) en de (percentuele) verhouding tussen het netto-inkomen en de woonlasten. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor de huur, servicekosten, hypotheekaflossing, bruto hypotheekrente en eventuele VvE-kosten.

De coronapandemie heeft veel impact op het werk van de Handhaving van de gemeente Rotterdam. Medewerkers Izzy, Jonathan, Kishore, Willem en Stephan vertellen hoe ze dat beleven.

Handhaver Izzy zit in een team dat zich bezig houdt met corona handhaving en gaat specifiek op meldingen van corona-overtredingen af. 'Dat gaat dan om zaken als afstand houden, groepsvorming. En nu met de huidige lockdown ook nog: of winkels die dicht moeten zijn, ook daadwerkelijk dicht zijn.'

Het was zaterdag 20 februari te druk in het Kralingse Bos. Daarom zijn zondag 21 februari vanaf 10.30 uur alle parkeerplaatsen en de Prinses Beatrixlaan, de weg door het bos, afgesloten.

Het Kralingse Bos is wel per fiets en te voet bereikbaar.

De medewerkers van de gemeente doen van alles in de stad. Sommige beroepen zijn bekend, andere minder. Wat doet bijvoorbeeld een inkoper van coronatest- en vaccinatiemateriaal?

Waar vind ik duizenden nieuwe mondkapjes en handschoenen? Hoe houden we de vaccins goed als de koelkast uitvalt? Het werk van Rob van der Poel is allesbehalve rustig of saai. 'Het Rijk zorgt voor de vaccins, maar de gemeente zorgt voor de rest. Zoals locaties en personeel, maar ook materialen als beschermende schorten, mondkapjes, neus- en keelswabs, koelkasten, naalden en afvalcontainers.'

Burgemeester Aboutaleb heeft besloten om het gebied Prins Alexander als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen zodat - als het nodig is - er preventief gefouilleerd kan worden.

Burgemeester Aboutaleb heeft maandag 25 januari en dinsdag 26 januari noodbevelen afgekondigd naar aanleiding van de rellen en plunderingen in het gebied Feijenoord op maandagavond 25 januari.

Bekijk het filmpje waarin de burgemeesters relschoppers toespreekt:

Vanwege de avondklok die op 23 januari ingaat, is de Sociale Hulpdienst Corona ook in de avonduren beschikbaar.

​Het grote vaccineren tegen Covid-19 is begonnen. Het is niet de eerste keer dat er op zo’n grote schaal wordt gevaccineerd. In 1929 ontstond er in Rotterdam al een run op het pokkenvaccin.

Tijdig testen op corona is heel belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. Toch wachten mensen te lang met het maken van een testafspraak. Daarom start er nu een proef met grootschalig testen in de wijk Charlois.

Vanaf dinsdag 26 januari zijn er, naast de XL-locatie bij Ahoy, nog tien testlocaties in Charlois. Voor een deel zijn dat mobiele testbussen, waar je je ook zonder klachten kan laten testen. Per bus werken ongeveer acht mensen, onder meer een beveiliger en vier bemonsteraars (de mensen die de testen afnemen).

De 59-jarige verpleeghuismedewerker Debora is vrijdag 8 januari 2021 als eerste zorgmedewerker uit onze regio ingeënt met een coronavaccin. Op de priklocatie in Rotterdam The Hague Airport kreeg ze het Pfizer-vaccin toegediend.

Rotterdam The Hague Airport is de locatie in Rotterdam-Rijnmond waar vanaf 8 januari wordt gestart met vaccineren. Het is één van de drie eerste GGD-locaties in Nederland, naast Hart van Brabant en Utrecht.

Er is gekozen voor deze XL-locatie, vanwege de ruim opgezette paviljoenen. Eén paviljoen wordt volledig gebruikt om te vaccineren. Het andere paviljoen blijft beschikbaar voor testen.

In vrijwel alle winkels en winkelcentra staan zuilen en zijn andere middelen beschikbaar om handen mandjes en winkelwagens te reinigen. Verkeerd gebruik van deze middelen kan leiden tot letsel aan bijvoorbeeld ogen. Vooral kleine bezoekers kunnen dit nog wel eens vergeten. Veel desinfectiezuilen hebben een drukknop of pedaaltje. Kinderen zien dat soms als speeltje. Het middel kan vanwege de hoogte makkelijk in de ogen van kinderen terechtkomen. Aangezien het desinfectiemiddel vaak meer dan 70% alcohol bevat is dat erg schadelijk (veel pijn en mogelijk zelfs blindheid) voor de ogen. Blijf er als ondernemer op toezien dat de zuilen en middelen zo geplaatst zijn dat deze veilig en verantwoord kunnen worden gebruikt. Ouders vragen we ook zelf extra alert te zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Door gezamenlijke aandacht en voorzichtigheid kunnen we voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Ook hier geldt: alleen samen. Gaat het toch fout? Het belangrijkste advies van de oogarts luidt dan: spoelen met water en direct contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost (geef direct aan dat er alcohol in het oog is gekomen).

Ondersteunend materiaal

Om te helpen de winkel corona-proof in te richten is het mogelijk om via Ondernemen010 diverse middelen te bestellen, zoals de 1,5-meterpakketten (kostprijs). Een pakket bestaat uit vloerstickers, afzettape, posters met informatie over maatregelen, en buttons voor uw medewerkers. Daarnaast zijn er middelen beschikbaar die u helpen om klanten vriendelijk te verzoeken een mondkapje te dragen. Kijk voor meer informatie op Ondernemen010.nl.

Veerdiensten die van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland komen, mogen per direct geen passagiers meer vervoeren. De ferry’s kunnen in de havens van het havengebied Rotterdam wel terecht met vrachtwagens en de chauffeurs.

Burgemeester Aboutaleb nam dit besluit zondagavond 20 december 2020 op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Met de maatregel wil het kabinet de reisbewegingen vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar een besmettelijke mutatie van het COVID-19-virus rondwaart, verder beperken.

Diederik Gommers is ervan overtuigd dat we in 2021 weer terug kunnen naar ons normale leven. Maar juist daarom is het belangrijk om alle maatregelen nog even vol te houden. ‘Het virus trekt zich echt niks aan van de feestdagen.’

‘Het aantal besmettingen loopt weer op en dat is geen goed nieuws’, zegt Gommers. ‘We willen veel lager zitten, op maximaal 1.200 nieuwe besmettingen per dag. Daarmee ontlasten we de ziekenhuizen en kunnen we ook zorg blijven bieden aan andere patiënten.’

Gommers snapt dat mensen graag iets willen vieren. ‘Dat is heel menselijk, zeker in deze tijd en aan het einde van dit jaar. Maar als we de teugels met kerst en oud en nieuw te veel laten vieren, dan keert het virus ongenadig hard terug. Dat hebben we eerder dit jaar geleerd.’

Het vele thuiszitten en de uitzichtloosheid van de coronasituatie leiden bij veel jongeren tot stress. Ze ervaren onzekerheid, neerslachtigheid en moedeloosheid. De Grow It! app biedt een steuntje in de rug.

Deelnemers aan de app ontvangen elke dag een korte vragenlijst over bijvoorbeeld hun slaap, beweging, emoties en sociaal gedrag. Daarnaast krijgen ze elke dag een opdracht, een ‘challenge’. Bijvoorbeeld: bak of kook iets lekkers voor je buren of vertel je vriendin wat je leuk vindt aan haar.

Alle 40.000 verzekerden van het VGZ Rotterdampakket krijgen in december 2020 twee gratis wasbare mondkapjes. Deze verzekering is er speciaal voor Rotterdammers met een laag inkomen die vaak wel hoge zorgkosten hebben.

Aanleiding is de mondkapjesplicht in winkels, musea, restaurants en theaters die per 1 december is ingegaan.

Ben je van plan om inkopen te doen voor Sinterklaas of Kerst? Of ga je voor de uitverkoop? Vermijd dan zoveel mogelijk de drukte. Voorkom dat je ziek wordt of andere mensen ziek maakt. Het coronavirus is namelijk niet weg. De gemeente neemt extra maatregelen om de drukte tegen te gaan.

In verschillende wijken en buurten in Rotterdam komt de mobiele coronapost langs. Rotterdammers kun hier terecht bij wijknetwerkers, welzijnswerkers en medewerkers van de gemeente voor informatie en vragen over corona.

Volgens projectleider Maurice Schweitzer wil de gemeente 'niets aan het toeval overlaten' als het gaat om het bereiken van Rotterdammers en hen te helpen met vragen over corona. 'Er zijn al ontzettend veel manieren waarop we contact hebben met bewoners, bijvoorbeeld online of via 14 010. Tegelijkertijd willen we er juist ook zijn voor mensen die de gemeente via die weg wat minder goed weten te vinden. Juist ook om de geluiden uit de buurten en de wijken te horen.'

De bevolkingsgroei in Rotterdam stagneert. Door de coronapandemie vestigden in 2020 minder mensen uit het buitenland zich in de stad. Verder zijn er meer sterfgevallen onder ouderen.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Bevolkingsmonitor Rotterdam, uitgevoerd door de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van de gemeente. Rotterdam telde op 1 oktober van dit jaar 649.975 inwoners. Dat zijn er 600 minder dan op 1 januari. Dit terwijl het aantal Rotterdammers sinds 2013 jaarlijks fors steeg.

Hoe komt u de crisis door? Vraag hulp als het niet goed gaat!

Sinds 14 oktober moeten we ons weer aan strengere maatregelen houden. Veel mensen hebben te kampen met eenzaamheid, verdriet, zorgen en teleurstellingen. Wat kun je zelf doen en waar kun je hulp vragen als het niet gaat?

Door het oplaaiende coronavirus is het nu niet verantwoord grote evenementen toe te staan. Daarom gaan de professionele vuurwerkshows bij de Erasmusbrug, in Hoek van Holland en Nesselande niet door dit jaar.

Nu het coronavirus voor de tweede keer in volle hevigheid toeslaat, de landelijke maatregelen wederom aangescherpt zijn en met de verwachting dat er met de jaarwisseling 2020 nog geen vaccin beschikbaar is, is het nu niet verantwoord grote evenementen toe te staan met de jaarwisseling. De beslissing is genomen omwille van de gezondheid van alle Rotterdammers. 

Nu de maatregelen zijn aangescherpt moet er op veel plekken in de stad een mondkapje worden gedragen.

Rotterdammers met een laag inkomen die echt geen mondkapjes kunnen betalen kunnen daarvoor bellen met 14 010. Daar verwijzen ze per wijk door naar de organisatie die de mondkapjes verstrekt. Jongeren van 18 tot en met 26 jaar kunnen bellen met het Jongerenloket.

Studentenverenigingen RSG en SSR hebben het beste idee om het aantal coronabesmettingen onder studenten terug te dringen. Ze bedachten onder andere speciale studentenhuis-pakketten.

De gemeente Rotterdam stelde 10.000 euro beschikbaar voor de studentenvereniging met het beste idee om corona onder studenten aan te pakken. De Rotterdamse wethouder van Onderwijs Said Kasmi reikte de prijs maandagavond 5 oktober uit tijdens een live debat over het beste uit je studententijd halen tijdens de coronacrisis.

Landelijk geldt vanaf vandaag het dringende advies vanuit de Rijksoverheid om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels en musea. Dit geldt ook voor de publiekslocaties van de gemeente Rotterdam.

Rotterdammers die naar de gemeente komen zonder mondkapje, krijgen deze gratis bij binnenkomst aangeboden. Bezoekers wordt gevraagd het mondkapje te dragen als zij in de locatie lopen en in de wachtruimte zitten. Ook met het mondkapje op blijft 1,5 meter afstand de regel.

Rotterdam gaat de komende jaren extra investeren om de economische klap door de coronacrisis zo goed mogelijk op te vangen. In totaal gaat het om een investeringsbedrag van 370 miljoen euro.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de begroting over 2021. ‘We kiezen er nadrukkelijk voor om niet te bezuinigen op de stad of om de woonlasten te verhogen. Tegelijkertijd blijven gezonde financiën het uitgangspunt.’ Met de miljoenen wil Rotterdam zorgen dat de bouw van woningen doorgaat, het leefklimaat wordt versterkt, er kan worden geïnvesteerd in de energietransitie, armoede kan worden aangepakt en werkzoekenden worden omgeschoold. Daarnaast zijn er miljoenen vrijgemaakt om Rotterdamse iconen als Blijdorp en Ahoy te behouden voor de stad.

Om kwetsbare Rotterdammers door een quarantaineperiode te helpen deelt de gemeente Rotterdam vanaf vandaag ‘quarantainepakketten’ uit. Hierin zit informatie over waar ze hulp kunnen krijgen.

Rotterdam geeft hiermee gehoor aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie om mensen die vanwege corona in quarantaine moeten te ondersteunen.

Wetenschappelijk onderzoek naar het experiment met de mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam toont aan dat het overgrote deel van bezoekers in de aangewezen gebieden een mondkapje droeg.

Ook blijkt dat het mondkapje doorgaans op de voorgeschreven wijze is gedragen en dat de plicht niet heeft geleid tot minder mensen in de onderzochte gebieden. Door het dragen van een mondkapje hebben mensen geen risicovoller gedrag vertoond dan anders, als het gaat om 1,5 meter afstand houden.

Rotterdam gaat de komende maanden uitgebreid testen met de druktemeter SpotRotterdam. Hiermee kunnen bewoners en bezoekers live zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad. De informatie van SpotRotterdam ververst ieder kwartier.

De gemeente hoopt dat met de app SpotRotterdam Rotterdammers en bezoekers ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier kunnen winkelen, een terrasje kunnen pakken of boodschappen kunnen doen.

Vanaf zondag 23 augustus krijgen mensen die, na een waarschuwing, weigeren een mondkapje te dragen in gebieden waar dat verplicht is sneller een boete.

Het aantal coronabesmettingen stijgt hard. Rotterdam is zelfs koploper. Saskia Baas, directeur GGD Rotterdam Rijnmond, maakt zich grote zorgen. ‘Mensen, zorg voor je eigen gezondheid én die van een ander en houd je aan de maatregelen!'

Vanaf zondag 9 augustus wordt vanwege drukte het Zuiderpark afgesloten van 22.00 uur tot 7.00 uur.

Deze maatregel geldt tot nader order. De ochtendactiviteiten van de zomercampus gaan door zoals gepland.

Het was vrijdag 7 augustus te druk in het Kralingse Bos. Daarom zijn vanaf zaterdag alle parkeerplaatsen en de Prinses Beatrixlaan, de weg door het bos, van 8.00 tot 21.00 uur afgesloten voor het autoverkeer.

Het Kralingse Bos is wel per fiets en te voet bereikbaar. De maatregel geldt voorlopig tot en met zondag 16 augustus, maar kan verlengd worden.

Met de campagne 'niet lullen maar testen' ('Don’t just talk, get yourself tested!') willen Rotterdamse studentenverenigingen (aankomende) studenten waarschuwen voor de gevaren van corona en hen bewegen zich aan de maatregelen te houden.

Rotterdammers en bezoekers zijn vanaf maandag 31 augustus niet langer verplicht een mondkapje te dragen op een aantal drukke plekken in de stad. Het experiment stopt volgens planning op die datum.

De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand, maar tegelijk kan met de versoepeling veel meer vanaf 1 juli. Wat betekent dat voor Rotterdammers?

Hoesten, verkoudheid of koorts? Iedereen met corona-achtige klachten kan zich gratis laten testen bij een van de teststraten.

Het Vroesenpark (Blijdorp), Roel Langerakpark (Blijdorp) en Dakpark (Delfshaven) zijn van 21 uur in de avond tot 7 uur in de ochtend gesloten.

De Rotterdamse warenmarkten mogen na het pinksterweekend weer volledig open. Na de voedsel- en bloemenkramen keren nu ook de kramen met non-food artikelen en de bakplaatsen terug op de markten.

De gemeente werkt eraan om te zorgen dat de eerste weekmarkten op 2 juni, met inachtneming van de regels voor 1,5 meter, weer voluit kunnen draaien.

Op dit moment wordt er niet gehandhaafd op te lang gestalde fietsen in de gemeentelijke fietsenstallingen. Uw fiets wordt niet verwijderd gedurende deze periode. Ernstig hinderlijke geparkeerde (brom-/snor)fietsen kunnen wel worden verplaatst of verwijderd. Mocht er weer gehandhaafd worden, wordt dit uiteraard tijdig gecommuniceerd via de website en/of social-mediakanalen.

Met ingang van vrijdag 15 mei worden stappen gezet om de verhuur van recreatieve verblijven in Rotterdam-Rijnmond verder mogelijk te maken.

Buiten sporten mag. Voor jeugd was dat al zo, volwassen mogen vanaf 11 mei onder strikte voorwaarden ook weer buiten sporten. Heel veel mensen hebben zich de afgelopen tijd aan de regels gehouden, daarom is er nu ruimte voor versoepeling. Er gelden echter wel een paar regels waar u zich aan moet houden.

Marktkooplieden die voedselwaren en bloemen verkopen, mogen vanaf vrijdag 8 mei hun producten weer aanbieden op de gebruikelijke marktlocaties. Dit sluit aan bij een wens van veel Rotterdammers: meer betaalbare levensmiddelen. U moet zich echter wel aan een aantal regels houden op de markt.

Professionele sportaanbieders mogen vanaf woensdag 6 mei sport aanbieden aan kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Ze kunnen sporten in de openbare ruimte, maar moeten wel aantonen dat ze volgens de richtlijnen en protocollen werken.

Alleen partijen die normaal gesproken ook sportaanbod programmeren vanuit een organisatie mogen het aanbod in de openbare ruimte verzorgen. Dit kunnen (binnen-)sportverenigingen, commerciële sportaanbieders of welzijnsorganisaties zijn met bijvoorbeeld buurtsportcoaches.

De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om de stad voor te bereiden op een samenleving waarin we elkaar – al dan niet tijdelijk – meer ruimte geven. Ook vraagt de gemeente aan Rotterdammers krappe plekken op straat te melden waar het lastig is afstand te bewaren.

Steeds meer mensen lopen, pakken de fiets of het openbaar vervoer. Daarom kijkt Rotterdam naar een nieuwe verdeling van de ruimte op straat om zo fietsers en voetgangers extra ruimte te geven. Naast de maatregelen vragen de gemeente en de Verkeersonderneming aan Rotterdammers om krappe plekken op straat te melden waar het lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren.

Vanaf 9 mei mogen mensen met vaste plekken op campings, recreatiegebieden, jachthavens en stranden in Rotterdam-Rijnmond weer volledig gebruik maken van hun stacaravan, boot/jacht met vaste ligplaats, recreatiewoning, die voor een heel seizoen aan hen is verhuurd of bij hen in eigendom is, op het moment dat deze voorzien zijn van eigen sanitair.  

Het mooie weer zorgt voor grote drukte op het strand. Daarom zijn vandaag (zondag 3 mei) per direct de parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland afgesloten. Indien nodig worden ook de toegangswegen naar het strand afgesloten.

Als ook de drukte bij de landtong Rozenburg en de Maasvlakte te groot wordt, worden ook daar de parkeerplaatsen en toegangswegen afgesloten.

Blijf vooral thuis en maak een korte wandeling in je eigen buurt!

De coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 19 mei. Dat heeft het kabinet op 21 april besloten. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.
 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.
 • Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

Tijdens de coronacrisis hebben mantelzorgers het extra zwaar. Zij hebben nog meer dan anders behoefte aan ondersteuning. Mantelaar is een organisatie die mantelzorgondersteuning aanbiedt, ook tijdens deze crisis. Dit wordt onder andere vergoed vanuit het VGZ Rotterdampakket.

De gemeente zet de komende periode twee camera-auto’s in die toezicht gaan houden op de naleving van de regels vanwege het coronavirus.

Ondanks het mooie weer doen we een beroep op alle Rotterdammers om zoveel mogelijk binnen te blijven. De inzet van camera-auto’s is een nieuw middel met een heel duidelijk doel: iedereen die zich niet aan de maatregelen houdt, krijgt een boete van 390 euro.

Ondanks het mooie weer blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden. Dat geldt ook voor de pleziervaarders en watersporters.

De (jacht)havens en watersportverenigingen in Rotterdam zijn daarom gesloten.

Op dit moment zijn meer mensen thuis door de coronamaatregelen en dat betekent dat er meer huisvuil is voor de afvalcontainers. De medewerkers van de gemeente zijn hard aan het werk om alle containers op tijd te legen zodat u uw afval kwijt kunt.

Ondanks dat er minder mensen op straat zijn gooien mensen nog steeds afval zoals blikjes, flesjes en snoepverpakkingen op straat. Zwerfafval is lastig voor de reinigers van de gemeente om op te ruimen.

De meesten van ons blijven thuis in deze periode. Toch zijn er ook nog mensen buiten aan het werk. Zoals de handhavers van de gemeente. Hoe anders is hun werk tijdens deze coronacrisis?

‘De straten zijn leger, maar de taken zijn niet veel anders', zegt Salah Lagritite, teamleider Handhaving. 'Het lijkt erop dat mensen de regels elke dag steeds beter door krijgen. Een wereld van verschil met twee weken geleden. Toen zag je nog veel groepen in het park. Nu lijken de meeste mensen de situatie wel te snappen. Maar wij leven tegenwoordig met de dag. Als het buiten warm wordt kan het zo weer anders zijn.’

We zitten met z’n allen veel meer thuis dan anders. Dat geeft soms wrijving tussen partners of gezinsleden. Soms loopt dat hoog op. Zit u met vragen of heeft u behoefte aan advies, dan kunt u terecht bij Centrum voor Jeugd & Gezin.

‘We zijn gewend om op een bepaalde manier te leven. Dat kan nu niet. En dat zorgt natuurlijk voor wrijving’, vertelt Inge Moorman, stafarts en lid van het crisisteam infectieziekten bij CJG Rijnmond. ‘We moeten allemaal een nieuw ritme zien te vinden. En met het gezin duidelijke, ook huishoudelijke afspraken maken.’

Voor zorgverleners met klachten die passen bij COVID-19 zet de GGD testlocaties op zodat zij getest kunnen worden op het coronavirus. Op dinsdag 7 april kunnen de eerste zorgmedewerkers getest worden. De parkeergarage nabij Topsportcentrum Rotterdam wordt hiervoor ingericht.Daarnaast zet de GGD Rotterdam-Rijnmond ook een mobiele testlocatie in. Medewerkers van de zorgorganisaties worden door hun werkgever verwezen naar de extra testlocaties.

Door de strikte coronamaatregelen kunnen uitvaarten momenteel niet plaatsvinden zoals nabestaanden willen. De gemeente Rotterdam komt hen tegemoet door een financiële tegemoetkoming te geven van 25 procent op de kosten van een uitvaart.

Sinds 17 maart kunnen uitvaarten in Rotterdam door maximaal dertig nabestaanden worden bijgewoond. De gemeente heeft dit besloten om het risico op besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk te beperken; voor zowel de nabestaanden als de medewerkers van de uitvaartondernemingen. Om die reden mogen er ook geen samenkomsten plaatsvinden voor of na de uitvaarten. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 19 mei. Ze zijn in lijn met de richtlijnen van het kabinet, het RIVM en de landelijke organisatie begraafplaatsen (LOB).

De gemeente Rotterdam gaat vanaf 1 juli 2020 de bruggen en sluizen bedienen volgens de zomerbediening. Hiermee komt een einde aan de verlengde winterbediening die sinds 1 april van kracht was vanwege het coronavirus.

Tijdens de zomerbediening worden de bruggen en sluizen bemand door de brug- en sluiswachters. Door de ruimere bedieningstijden is er meer (plezier)scheepvaart mogelijk.

Op 30 maart is er een nieuwe noodverordening afgekondigd. Vanaf nu is het verboden om te overnachten in recreatieparken, kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Eerder zijn alle campings in Rotterdam-Rijnmond gesloten. Het verbod geldt ook voor bezitters van tweede woningen, vaste huisjes en vaste standplaatsen. Het is daarnaast verboden om dergelijke overnachtingen aan te bieden.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wil voorkomen dat toeristen en bezoekers extra druk leggen op de regionale zorgfaciliteiten. Op de nieuwe noodverordening zijn twee uitzonderingen gemaakt. Seizoenarbeiders mogen blijven overnachten. Daarnaast is tijdelijke bewoning door mensen die geen andere woning hebben toegestaan. De nieuwe maatregelen gaan per direct in.

In de regio Rotterdam Rijnmond komen tijdens de coronapandemie meerdere zorglocaties voor kwetsbare mensen. Dat kunnen dak- en thuislozen zijn, ouderen die niemand thuis hebben om hen te verzorgen of mensen die begeleid wonen.

In de noodverordening van 27 maart en de daaropvolgende aanwijzingsbesluiten zijn maatregelen aangescherpt en nieuwe ingevoerd:

 • Campings in Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten
 • Skateparken, voetbalkooien en dergelijke worden gesloten
 • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven
 • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 september 2020. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan 100 mensen
 • Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere gemeenteraden. Voor begrafenissen geldt dat er maximaal 30 personen mogen zijn, maar alleen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden
 • Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot en met 19 mei van kracht.

Voor zorgverleners in Rotterdam is een gratis parkeervergunning beschikbaar die tot en met 31 augustus 2020 voor de hele stad geldt. De tijdelijke parkeervergunning kan, onder bepaalde voorwaarden, digitaal aangevraagd worden.

Alle landelijke en Rotterdamse collectes zijn opgeschort in verband met coronavirus. Er komen dus geen collectanten huis aan huis.

De gemeente Rotterdam, welzijnswerk, Trevvel en andere partners slaan hun handen ineen voor kwetsbare Rotterdammers zoals ouderen en andere risicogroepen die door het coronavirus alleen thuis zitten en niet naar buiten kunnen of durven.

Het college van B en W heeft besloten alle ondernemers en zzp’ers in Rotterdam uitstel van betaling voor drie maanden van de gemeentelijke heffingen te geven. Hieronder vallen onder andere de OZB, reclamebelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Dit gebeurt automatisch en hiervoor hoeven zij niets te doen.

Ja, dat kan. De RET heeft in overleg met het RIVM maatregelen genomen om de kans op besmetting met het coronavirus tijdens reizen met het openbaar vervoer zo klein mogelijk te maken. Zo wordt busreizigers verzocht om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor vermindert het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Conducteurs staan voorin de tram en verzoeken reizigers om achterin de tram plaats te nemen. De voorste rijen met stoelen zijn niet beschikbaar. Metro- en trambestuurders openen de deuren automatisch zodat reizigers niet op de knop hoeven te drukken. Het duurt ongeveer 2 seconden voordat de deuren openen.

Ook heeft de RET de dienstregeling aangepast. Kijk voor u gaat reizen voor actuele vertrektijden in de RET Real Time App of plan uw reis met de RET Reisplanner. Kijk voor meer informatie over maatregelen die de RET neemt op de website van de RET.

Ook voor de Waterbus lijn 18, 19 en 20, de Pont op Zuid, de Fast Ferry en de Watertaxi Rotterdam geldt een aangepaste dienstregeling.

Het wordt mooi weer, dus we snappen dat u naar buiten wilt. Lekker naar het bos, het park, het strand of de speeltuin. Maar houdt u ook buiten voldoende afstand tot anderen: minimaal 1,5 meter (dat is ongeveer twee armlengtes). Zo voorkomt u dat u of anderen besmet worden met het coronavirus.

Vanaf 16 maart zijn alle scholen en opvangcentra dicht. Scholen en opvangcentra blijven wél open voor kinderen van ouders met zogenoemde cruciale beroepen.

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50 procent van de tijd naar school. De dag dat de leerlingen niet op school verblijven, wordt op een andere wijze ingevuld. Die invulling wordt bepaald door de school en de leraren.
 • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
 • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100 procent open.
 • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Noodopvang voor kinderen van ouders/verzorgers in cruciale beroepsgroepen

Alle scholen en kinderopvangorganisaties in Nederland zijn minimaal gesloten tot en met 10 mei wegens het coronavirus. De opvang die nu geboden wordt op scholen en kinderopvang, is noodopvang - bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in cruciale beroepsgroepen hun werk voor de samenleving kunnen blijven doen. Bekijk voor meer informatie deze poster van Rijksoverheid.

Mocht u als ouder met een cruciaal beroep toch geen gebruik kunnen maken van uw opvang, of mocht u als ouder met een cruciaal beroep tot op heden geen gebruik hebben gemaakt van opvang en dit nu wel nodig hebben voor de uitoefening van uw beroep, dan kunt u contact opnemen met de gemeente voor noodopvang. Dat kan via telefoonnummer 010 - 498 40 15.

Handige websites met informatie voor ouders en kinderen

Ook restaurants, cafés en clubs sluiten de deuren. Zij gaan dicht vanaf zondagavond 15 maart 18.00 uur. Hiervoor gelden enkele uitzonderingen. Afhaalplekken van eten en drinken zonder zitgelegenheid kunnen bijvoorbeeld openblijven. Maar u mag het eten daar niet zelf opeten. Ook bedrijfskantines mogen voor personeel geopend blijven en restaurants in hotels voor de hotelgasten.

Ook andere instellingen gesloten

Naast scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven de volgende instellingen tot en met 19 mei dicht:

 • sportscholen, sportvelden, zwembaden en fitnesscentra
 • seksinrichtingen
 • massagesalons
 • sauna’s
 • coffeeshops; afhaalloketten van coffeeshops mogen wel open blijven.

Vanaf 20 maart zijn ook verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.

Ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Doe dat niet met meer dan 3 personen. Werk thuis als het kan. Houd 1,5 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Ook op straat, in de supermarkt en in het park. En volg natuurlijk onderstaande regels op die voorkomende dat u het virus verspreidt:

 • Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep. Was ook goed tussen uw vingers
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en snuiten
 • Hoest en nies altijd in uw elleboog
 • Geef geen hand