Maatregelen coronavirus Rotterdam
Gepubliceerd op: 27-02-2020
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronavirus/
Ga naar de hoofdinhoud

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen.

Deze maatregelen gaan in op zondag 28 november om 05.00 uur. Ze gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Maatregelen

Het belangrijkst is dat we de basisregels blijven volgen. Gelukkig zijn de meesten van ons daar al aan gewend, zoals handen wassen, een begroeting zonder hand, schouderklop of zoen en niezen in je elleboog. Die routine is belangrijk, want menselijk contact is de springplank van het virus. De basisregels zijn voor iedereen het beste gereedschap om jezelf en anderen te beschermen. Ook als u gevaccineerd bent en nauwelijks klachten hebt. Dan is de kans klein dat u besmet bent, maar het kan wel.

Wat zijn de basisregels ook al weer?

 • Laat u testen als u klachten heeft en blijf thuis tot u weer helemaal beter bent en een negatieve testuitslag (geen coronabesmetting) hebt. Ook als u gevaccineerd bent.
 • Als de coronatest positief is (besmet met het virus) blijft u thuis en vertelt u al uw familie, vrienden, buren en kennissen dat ze niet op bezoek mogen komen. Ook niet als ze gevaccineerd zijn.
 • Waar u ook naar toe gaat, houd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van andere mensen. Dat is het veiligst.
 • Schud geen handen, was ze vaak en goed, en hoest en nies in uw elleboog.
 • Zorg voor frisse lucht en ventilatie op alle plekken waar u binnen bent.
 • Het dringende advies is om thuis niet meer dan 4 gasten per dag te ontvangen.

De scholen blijven open. Wel komen er looproutes in de scholen en vanaf groep 6 dragen de kinderen mondkapjes in de gang, net als de leerkrachten. Ook gaan de leerkrachten en leerlingen regelmatig zelftesten gebruiken. Kinderen die verkouden zijn blijven thuis en laten zich testen bij de GGD.

Alle locaties en evenementen sluiten tussen 17.00 en 05.00 uur en de 1,5 meter afstand is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur.

Dienstverlening zoals een notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden. Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan.  Na 17.00 uur mag je wel cultuur beoefenen, maar zonder publiek.

Werk zoveel mogelijk thuis, minstens voor de helft van je werktijd. Vermijd drukte als je toch op pad gaat en doe eventueel een zelftest. Maak meteen een testafspraak als die positief is en houd je aan de basisregels.

Iedereen maakt zelf de keuze om wel of niet gevaccineerd te worden. Verhalen die u hoort of leest hebben natuurlijk invloed op die beslissing. Zeker als die gaan over iemand die u kent. Helaas doen heel veel paniekverhalen de ronde. Over wat u allemaal kunt krijgen van zo’n vaccinatie. Zulke verhalen kent iedereen wel: ze worden eerder en vaker gedeeld dan gewone, eerlijke verhalen. En soms zijn die eerlijke verhalen ook niet begrijpelijk voor iedereen: waarom moet ik een prik, ik ben toch gezond?

Als u twijfelt, praat dan met uw huisarts, of maak een afspraak bij de GGD. In de regio Rotterdam heeft de GGD pop-uplocaties om bewoners goed voor te lichten over corona en hoe u zichzelf en de mensen om u heen het beste kunt beschermen. Met een eerlijk verhaal, zonder onzin. En als u besluit om u te laten vaccineren, kunt u daar meteen terecht.

Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:

 • Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.
 • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
 • Op luchthavens en in vliegtuigen.
 • Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.
 • Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. U riskeert een boete van 95 euro als u geen mondkapje draagt.

Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:

 • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
 • Casino’s.
 • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
 • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
 • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
 • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
 • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
 • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
 • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
 • Georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Eind november start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames.

Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eerst een uitnodiging krijgen. Ook wordt in december gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.

De quarantaineregels verschillen per land. Bereid uw reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

Vaccinatie

Bij de bestrijding van het coronavirus is vaccinatie de belangrijkste stap. De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor de vaccinacties en de volgorde van het vaccineren; de vaccinatiestrategie.

GGD Rotterdam Rijnmond heeft een grote rol bij het uitvoeren van de vaccinatiestrategie in onze regio.

Testen op corona: deze coronatests zijn er

Door te testen op corona sporen we het virus op, maar kunnen we ook de samenleving stapje voor stapje openen. Deze animatie legt uit welke testen er zijn en voor welke doeleinden die testen worden ingezet.

Alleen samen krijgen we corona onder controle

Dienstverlening van de gemeente tijdens de coronacrisis

Vuilinsmannen aan het .

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Bekijk alle wijzigingen

Coronawet

Twee vrouwen met een mondkapje.

Lees welke regels er momenteel gelden vanwege corona en wat de coronawet inhoudt. Bekijk ook de veelgestelde vragen over de invloed van deze maatregelen op het dagelijkse leven op de website van Rijnmond Veilig en de Rijksoverheid.

Ben jij een jongere in Rotterdam? Wij zijn er voor je.

Zittende jongeren op het Schouwburgplein.

We begrijpen dat deze periode niet makkelijk is en dat je niet kunt wachten tot alles weer normaal is. In de tussentijd zijn wij er voor je. Lees op deze pagina wat de gemeente doet voor jongeren tijdens corona.

Rotterdam. Sterker Door.

Logo Rotterdam. Sterker door.

'Rotterdam. Sterker Door.' is de grootstedelijke aanpak die stad, haven en regio erbovenop helpt en ervoor zorgt dat we sterker uit de crisis komen.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) op de website van het RIVM en van de GGD Rotterdam-Rijnmond.