Duurzaam verbouwen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-10-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/duurzaam-verbouwen/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u gaat verbouwen, doe het dan gelijk duurzaam. Gebruik milieuvriendelijke materialen en pas energiebesparende maatregelen toe.

Op zoek naar handige tips, adviezen of ervaringen van andere Rotterdammers over het duurzaam verbeteren of verbouwen van uw woning? Kijk dan op www.duurzaam010.nl. Van informatie over dubbelglas tot tochtstrips. Grote of kleine investeringen, lagere energiekosten en meer wooncomfort kunt u al snel terugverdienen!

Hulp bij huurhuis duurzaam verbouwen

Ook als u in een huurhuis woont, kan er vaak wat verbeterd worden als het om energieverbruik gaat. Milieucentraal helpt daarbij. Stap voor stap wordt per soort kamer uitgelegd hoe u het beste te werk kan gaan. De badkamer heeft bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan de slaapkamer of keuken.

De Groene Klusjesman

Ter inspiratie stuurt het Rotterdams Milieucentrum de Groene Klusjesman de stad in om bewoners direct te helpen. De klusjes die de Groene Klusjesman doet zijn niet heel ingewikkeld. U zou ze zelf ook kunnen doen. Op zijn filmpjes doet de Groene Klusjesman voor hoe het moet.

Kennis van Milieucentraal

Milieucentraal heeft veel kennis in huis. Op de website staat stap voor stap uitgelegd hoe u het beste te werk kunt gaan wanneer u duurzaam verbouwt. Ook is verzameld welke materialen u goed kunt gebruiken.

Huis energiezuinig maken met subsidie

U kunt veel energie besparen door bepaalde maatregelen te treffen in huis. Hiervoor is een aantal subsidies te verkrijgen. De energiesubsidiewijzer wijst u hierin de weg. U vindt hier het actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen voor  woningeigenaren, woningcorporaties en particuliere verhuurders. U kunt via de wijzer precies zien welke mogelijkheden er in uw situatie zijn om subsidie te ontvangen van bijvoorbeeld de rijksoverheid, de provincie of uw gemeente.

Voor de grotere aanpak

Iedereen die energie wil produceren op een manier die het milieu nauwelijks belast, kan gebruik maken van de ISDE, een subsidieregeling van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Het ministerie ondersteunt met deze regeling projecten die nog net niet uit de kosten komen. Duurzame energie is energie die niet wordt opgewekt door aardolie, aardgas of steenkool te verbranden, maar door schone, onuitputtelijke bronnen.  De regeling geeft particulieren, bedrijven en instellingen die investeren in duurzame energie een langjarige zekerheid.

Circulair verbouwen

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Hoe zorgen we er samen voor dat we zó met onze producten en grondstoffen omgaan dat we voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen? Op rotterdamcirculair.nl kunnen bewoners, ondernemers en andere organisaties allerlei informatie vinden over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden in Rotterdam. Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg!