Groene daken
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/groene-daken/
Ga naar de hoofdinhoud

Gemeente Rotterdam stimuleert de aanleg van groene daken in Rotterdam. Zo is er een aantrekkelijke subsidie voor dakeigenaren en heeft de stad inmiddels een aantal gemeentelijke gebouwen voorzien van een groen dak.

Groene daken geven Rotterdam een groener aanzien, vormen een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak.

Doe meer met uw dak!

Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Daardoor is uw dak extra beschermd en gaat het tot wel twee keer langer mee. Onder een groen dak is het ’s zomers niet zo warm als onder een zwart dak. En op een groen dak is het met wat extra bomen en planten heerlijk loungen en lekker oogsten. Dat kan zelfs met energiewinst als u er ook nog zonnepanelen op plaatst.

Groene daken hebben nog meer voordelen. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Daarom geven we subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden. En natuurlijk zijn groene daken goed voor de natuur in de stad en met al dat groen wel zo mooi om op te kijken. Inmiddels ligt er in Rotterdam al 400.000m² groen dak (2019).

Groene daken

Wist u dat zonnepanelen op een groen dak meer energie opleveren? Dat is dubbele winst! Maar u kunt nog veel meer op een dak doen. Een stadswindmolen plaatsen bijvoorbeeld, ook dat is energiewinst. Of het gebruiken als watertuin met een waterbuffer bij extreme regenval. Sporten mét uitzicht over de stad. Flexwerken, vergaderen, tuinieren, er kan meer dan u denkt. Niet alleen groene, maar ook blauwe, rode of zelfs paarse daken. Kijk eens op pagina Multifunctionele daken. Of ga voor inspiratie naar de jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen in mei.

Vraag subsidie aan

De gemeente stelt subsidie beschikbaar als u groen aanlegt in uw tuin, op uw dak of aan uw gevel.

Video 'Groene daken in Rotterdam' (maart 2017)

Minder wateroverlast

Per 1 januari 2020 is de eis van het waterbergend vermogen verhoogd naar 30 liter waterbergend vermogen per vierkante meter. Hierdoor wordt het rioolsysteem bij hevige regenval minder belast en is de kans op wateroverlast op straat kleiner. Gemeente Rotterdam sluit daarbij aan op de marktontwikkeling: bij de meeste leveranciers van groene daken zijn producten beschikbaar met een waterberging van minimaal 25 liter per vierkante meter.

Meer informatie

Wilt u aan de slag met uw dak? Laat het ons weten, de gemeente denkt graag mee:
Duurzaamheidsloket, telefoon 14 010, e-mail duurzaam@rotterdam.nl