Kop van Zuid-Entrepot
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kop-van-zuid/
Ga naar de hoofdinhoud

De Kop van Zuid is samen met het Entrepotgebied één van de jongste wijken van Rotterdam en vormt een verbinding tussen het centrum van de stad en Rotterdam-Zuid. De wijk heeft veel horeca, winkels en voorzieningen.

En enkele van de hoogste gebouwen van Nederland. Het is een enorm diverse wijk, zowel wat betreft inkomen als de culturele achtergrond van bewoners.

Wijkraad

De inwoners van Kop van Zuid-Entrepot worden vertegenwoordigd door de wijkraad. Deze bestaat uit vijf bewoners van Kop van Zuid-Entrepot. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar. Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Kop van Zuid-Entrepot, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Mustapha Hannati

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail m.hannati@wijkraadrotterdam.nl

Marianne Melchters

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail m.melcherts@wijkraadrotterdam.nl

Theo Peeterman

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail t.peeterman@wijkraadrotterdam.nl

Desirée Scheid

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail d.scheid@wijkraadrotterdam.nl

Greta Vercruyce

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail g.vercruyce@wijkraadrotterdam.nl

Tot midden jaren ’90 was Kop van Zuid een in onbruik geraakt havengebied. Hierdoor vormde het een enorme buffer tussen het centrum en Rotterdam-Zuid. Met de aanleg van Laan op Zuid en nieuwbouw werd dit verloop veel natuurlijker. Dankzij de ontwikkelingen op Wilhelminapier wordt dit gedeelte nu zelfs vaak gezien als een verlengstuk van het centrum. Hiermee is de aanleg een van de belangrijkste fysieke ontwikkelingen in Rotterdam van de afgelopen tientallen jaren.

Kop van Zuid heeft ongeveer 7.600 inwoners. Het inkomens- en opleidingsniveau zijn over het algemeen relatief hoog, zeker in vergelijking met de omliggende wijken. In de wijk wonen mensen met veel verschillende culturele achtergronden.

De belangrijkste voorzieningen in de wijk zijn het monumentale winkel- en horecacentrum 'De Vijf Werelddelen'. Ook ligt daar de jachthaven City Marina Rotterdam. Aan de Stieltjesstraat ligt Kindermuseum Villa Zebra. Even verderop staan de Muur en het Kindermonument die herinneren aan de deportatie in de Tweede Wereldoorlog van joden uit Rotterdam. Ook vinden we in deze wijk Hogeschool INHolland, het belastingkantoor en het gerechtsgebouw. Daarnaast grenst aan Laan op Zuid een winkelgebied voor de dagelijkse boodschappen.