Noordereiland
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/noordereiland/
Ga naar de hoofdinhoud

Het Noordereiland is een prachtige wijk met een rijke historie. De Willemsbrug zorgt voor de fysieke verbinding met het centrum, de Koninginnebrug en De Hef met Rotterdam-Zuid.

Centraal ligt het Burgemeester Hoffmannplein, omringd door statige panden die zo kenmerkend zijn voor deze wijk. Relatief veel inwoners zijn werkzaam binnen de kunst- en cultuursector. Hierdoor wordt de wijk ook weleens het Montmartre aan de Maas genoemd.

Wijkraad

De inwoners van het Noordereiland worden vertegenwoordigd door wijkraad Noordereiland. Deze bestaat uit vijf bewoners van het Noordereiland. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar. Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Noordereiland, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Pim Janse

Pim Janse

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail p.janse@wijkraadrotterdam.nl

Jan-Philip van Mourik

Jan-Philip van Mourik

Wijkraadslid (juli 2019)

Telefoon 14 010

E-mail jp.vanmourik@wijkraadrotterdam.nl

Pieter Ruitinga

Portretfoto Pieter Ruitinga

Wijkraadslid (september 2019)

Telefoon 14010

E-mail p.ruitinga@wijkraadrotterdam.nl

Anne-Marie Steijl

Anne-Marie Steijl

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 14 010

E-mail am.steijl@wijkraadrotterdam.nl

Jan Willemse

Portretfoto Jan Willemse

Wijkraadslid (juni 2019)

Telefoon 06 - 142 725 16

E-mail jpj.willemse@wijkraadrotterdam.nl

Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die in de 19e eeuw is uitgegraven. Hierdoor werd de wijk afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord. De laatste tien jaren van de twintigste eeuw kenmerkte Noordereiland zich door een grote bedrijvigheid. Met het verplaatsen van de havenactiviteit naar de Botlek, Europoort en Maasvlakte is het vooral een woonwijk geworden.

Het Noordereiland heeft ongeveer 3.200 inwoners en is daarmee qua bevolkingsaantal een van de kleinere wijken van Rotterdam. Relatief veel inwoners zijn werkzaam binnen de kunst- en cultuursector.

In tegenstelling tot de bedrijvigheid die tot enkele tientallen jaren geleden het beeld van Noordereiland bepaalde, is het nu vooral een woonwijk. Voor veel voorzieningen zijn de bewoners afhankelijk van het centrum van Rotterdam of Kop van Zuid. Deze liggen overigens beiden op loopafstand van de wijk.