Parkeren op straat
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 06-08-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkeren-op-straat/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam werkt hard aan het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad. Naast uitstekende ov-verbindingen biedt de gemeente P&R-terreinen en parkeergarages.

Daarmee stimuleren we bezoekers die met de auto komen om op deze plekken te parkeren in plaats van op straat. Omdat één op de drie bewoners van Rotterdam een auto hebben, zijn de meeste parkeerplaatsen in Rotterdam bezet. Veel automobilisten maken gebruik van de gratis parkeerplekken op straat.  In drukke straten, zoals in het centrum, moet daarom betaald worden voor het parkeren op straat. Hoe drukker de straat, hoe hoger de parkeerkosten.

Gratis parkeren op een P+R-terrein

Wist u dat u op verschillende Parkeren en Rijden (P+R-)terreinen in Rotterdam gratis kunt parkeren? U kunt dan verder reizen naar het centrum met het openbaar vervoer.

Goedkoper parkeren in een gemeentelijke parkeergarage

Wilt u toch graag in het centrum van Rotterdam parkeren? Kies dan voor één van de gemeentelijke parkeergarages . Het parkeren is hier veel goedkoper dan het parkeren op straat.

Betaalmogelijkheden

U voert bij de parkeerautomaat alleen uw kenteken in en de gewenste parkeertijd. Een parkeerkaartje achter de voorruit leggen is niet meer nodig. Na betaling kunt u dus meteen naar uw bestemming doorlopen.

Stappen

  1. Parkeer uw auto.
  2. Volg de pijlen op de parkeerborden naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat.
  3. Voer uw kenteken in bij de parkeerautomaat en bepaal de gewenste parkeertijd.
  4. Betaal het aangegeven bedrag met pin of creditcard.

Kosten

U betaalt het bedrag dat geldt in de parkeerzone waar u parkeert. Bij de parkeerautomaat betaalt u direct en schat u vooraf in hoe lang u wilt parkeren.

Teruggave

Is er iets niet goed gegaan bij het betalen van parkeergeld? Denkt u recht te hebben op terugbetaling van het betaalde bedrag? U kunt dit online of per post aanvragen.

Is de parkeerautomaat kapot? Dan vragen wij u om naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat te gaan. Als u een mobiele (smart-)telefoon heeft, kunt u ook met uw mobiele telefoon betalen.

U kunt ook betalen met uw mobiele telefoon. Het voordeel hiervan is dat u niet langs een parkeerautomaat hoeft. Iedereen met een mobiele (smart-)telefoon kan gebruikmaken van mobiel betalen. U moet zich wel eerst aanmelden bij een parkeerprovider.

Een actueel overzicht van alle aanbieders is te vinden op de website van het SHPV.

Stappen

  1. Parkeer uw auto.
  2. Bel, sms of gebruik de app van uw aanbieder om de parkeertijd te starten.
  3. Geef de code van het parkeergebied door. Deze code staat vermeld op de parkeerautomaat en op de parkeerborden op straat.
  4. Als u weer vertrekt: beëindig de parkeertijd voordat u wegrijdt. Dat doet u door (weer) te bellen, te sms'en of de app te gebruiken.
  5. De aanbieder brengt de parkeerkosten achteraf in rekening.

Kosten

De kosten voor het parkeren vindt u op de website van uw parkeerprovider. Bij een aantal parkeerproviders betaalt u naast het parkeergeld ook transactiekosten of een vast bedrag per maand. Voor de hoogte van de transactiekosten verwijzen wij u naar de internetsite van de desbetreffende aanbieder. Als u met uw mobiele telefoon betaalt, dan hoeft u geen parkeerkaart of sticker achter de voorruit te leggen. Handhavers controleren het kenteken en zien dan of de parkeerder heeft betaald met de mobiele telefoon.

Op straat kunt u ook betalen met parkeerkaarten. Er zijn parkeerkaarten voor een week of een maand. Deze kaarten koopt u van tevoren en zijn uw betalingsbewijs. U hoeft dan niet meer bij de parkeerautomaat te betalen. Parkeerkaarten kunt u digitaal bestellen via Mijn Loket.

Kosten

De kosten voor een weekkaart bedragen in Rotterdam 122 euro en in Pernis en het havengebied 61 euro. De kosten voor een maandkaart bedragen in Rotterdam 488 euro en in Pernis en het havengebied 244 euro.

Parkeren bij een laadpaal

Bij een laadpaal (in een betaald parkeergebied) moet u ook betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs dan riskeert u een naheffingsaanslag.

Kijk voor het gebruik van de laadpalen, de betalingsmogelijkheden voor het laden en de aanvraag van een openbare laadpaal op de pagina over elektrisch rijden.

Locaties laadpalen

Op de parkeerplattegrond ziet u onder andere waar in Rotterdam openbare laadpalen staan.