SpotRotterdam geeft Rotterdammers ruimte
Gepubliceerd op: 25-08-2020
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/spotr/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam heeft de testversie van druktemeter SpotRotterdam gereed waarmee bewoners en bezoekers live kunnen zien hoe rustig of druk het is op openbare plekken in en rond de stad.

Met SpotRotterdam kunnen mensen ondanks de huidige afstandsmaatregelen op een veilige manier winkelen, een terrasje pakken of boodschappen doen. SpotRotterdam is daarmee een belangrijk hulpmiddel om het gewone leven en de Rotterdamse economie draaiende te houden.

Hoe werkt SpotRotterdam?

SpotRotterdam brengt de drukte in en rond de stad in kaart en helpt bewoners en bezoekers om op verantwoorde wijze op pad gaan voor hun boodschappen, om te shoppen, een terrasje te pakken of te picknicken in het park. SpotRotterdam laat de gebruiker in één oogopslag zien hoe druk of rustig het op openbare plekken in de stad is, zodat keuzes daarop afgestemd kunnen worden. Wilt u naar een plek waar het druk is? Dan laat SpotRotterdam zien op welke tijd het naar verwachting rustiger is op die locatie of geeft alternatieve bestemmingen aan. De informatie in SpotRotterdam ververst iedere vijftien minuten.

Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die een druktemeter lanceert op basis van objectieve real-time data. SpotRotterdam bevindt zich nu in een uitgebreide testfase. De komende maanden werkt de gemeente samen met de eerste gebruikers aan verbeteringen en uitbreidingen. In het najaar van 2020 kunnen Rotterdammers en bezoekers van de stad naast de webapp ook de SpotRotterdam-app gebruiken die via de app stores te downloaden zal zijn.

SpotRotterdam is niet alleen relevant tijdens corona, maar ook daarna. De app kan ook ver na Covid-19 inzicht geven in de drukte op specifieke plekken tijdens bijvoorbeeld festivals en evenementen, of toeristen helpen hun uitjes in de stad zo makkelijk mogelijk te plannen.

Bescherming van privacy

Rotterdam wil in 2025 een digitale voorbeeldstad zijn door vaker gebruik te maken van slimme online innovaties, en dat betekent onder andere dat de privacy van Rotterdammers goed gewaarborgd moet zijn. Daarom is SpotRotterdam zo gebouwd dat er geen persoonsgegevens worden opgeslagen van de gebruikers..

Veelgestelde vragen per onderwerp

SpotRotterdam is de online druktemeter van Rotterdam. Hiermee controleert u heel gemakkelijk waar veel of juist weinig mensen zijn. Dus stel, u heeft zin om het terras op te gaan, dan laat SpotRotterdam u zien in welk gebied u dat het beste kunt doen. Op die manier stimuleren we spreiding en zorgen we dat Rotterdammers en bezoekers op verantwoorde wijze kunnen genieten van de stad.

Heel simpel. Met SpotRotterdam zoekt u eenvoudig op categorieën zoals horeca of parken, uw favoriete plek of per gebied. SpotRotterdam werkt op uw smartphone en op uw computer. SpotRotterdam laat u live zien hoe druk het is in de stad. Zo ziet u of u ergens wel naartoe kunt of beter nog even kunt wachten tot het iets rustiger is.

  • Is een gebied groen, dan zijn er weinig mensen
  • Is een gebied lichtblauw, dan zijn er redelijk wat mensen
  • Is een gebied donkerblauw, dan zijn er veel mensen

Fijn dat we weer wat meer mogen en dat willen we natuurlijk graag zo houden. De gemeente Rotterdam zet dan ook alles op alles om ervoor te zorgen dat je er veilig op uit kunt gaan. Daarom heeft de gemeente Rotterdam SpotRotterdam bedacht waarmee we bewoners en bezoekers inzicht geven in waar het druk of rustig is. Dat is niet alleen handig voor nu, maar voor altijd

SpotRotterdam geeft u als gebruiker inzicht in waar het druk of rustig is in de stad. De CoronaMelder geeft gebruikers een bericht wanneer deze in aanraking zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus. De diensten zijn niet aan elkaar verbonden en maken geen gebruik van elkaars data, en ook niet van dezelfde databronnen. SpotR traceert niet of iemand in contact is geweest met een besmet persoon. 

Met SpotRotterdam kunt u op een veilige en relaxte manier genieten van Rotterdam. U ziet namelijk heel makkelijk waar het druk of rustig is. Ook laat SpotRotterdam soortgelijke plekken zien waar het op dat moment rustig is.   

Iedereen in Rotterdam helpen om elkaar genoeg ruimte te geven door te laten zien hoeveel plek er ergens is. Zo zorgen we er samen voor dat we kunnen blijven genieten van Rotterdam.  

De data in SpotRotterdam worden iedere 15 minuten ververst. 

Het blijft uw eigen verantwoordelijkheid, dus gebruik uw gezonde verstand. 

Nee. SpotRotterdam is een adviserende dienst. Als gebruiker bent en blijft u verantwoordelijk voor uw eigen handelen en beslissingen. 

Ja. Iedereen met internetverbinding kan gebruik maken van SpotRotterdam. Deze dienst voldoet aan de toegankelijkheidseisen die gemeente Rotterdam gebruik voor haar online producten. Er is rekening gehouden met kleurenblindheid, een duidelijk lettertype voor slechtzienden en een spraakknop voor mensen die typen lastig vinden.  

Nee, niet expliciet. Het is wel een hulpmiddel om drukte te spreiden over de stad. Tijdens de ontwikkeling van SpotRotterdam hebben we ondernemers betrokken en dat blijven we doen. 

SpotRotterdam adviseert op gebiedsniveau en zal dus geen advies geven om niet naar een bepaalde winkel te gaan. Echter, wanneer het te druk is in een gebied kan een winkel de maatregelen met betrekking tot 1,5 meter afstand niet gegarandeerd worden.

Het kan voorkomen dat het bij een bepaalde winkel erg rustig is terwijl het in de directe omgeving erg druk is. De winkelier kan hierdoor de indruk krijgen dat de data niet kloppen. Daarom geven we in de uiteindelijke versie die dit najaar wordt opgeleverd gebruikers van SpotRotterdam de gelegenheid om hun (subjectieve) observaties van drukte in een bepaald gebied door te geven. Deze data gebruiken we om onze objectieve druktemetingen aan te vullen, te valideren en te verbeteren. Ook houden we contact met de ondernemers om te horen wat hun ervaringen zijn met SpotRotterdam.

Er zijn steden die een druktedashboard of -monitor hebben gelanceerd. SpotRotterdam lijkt daar een beetje op, maar biedt meer gedetailleerde en objectieve, actuelere en stadsdekkende informatie. Ook is SpotRotterdam meer ontworpen als een mobiele applicatie die voor een groot publiek bruikbaar is. 

Gemeente Rotterdam heeft de regie en is eigenaar van SpotRotterdam. 

SpotRotterdam geeft je als gebruiker inzicht in waar het druk of rustig is in de stad. De CoronaMelder geeft gebruikers een bericht wanneer deze in aanraking zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus. De diensten zijn niet aan elkaar verbonden en maken geen gebruik van elkaars data, en ook niet van dezelfde databronnen. SpotRotterdam traceert niet of iemand in contact is geweest met een besmet persoon. 

Het zorgvuldig uitwerken van een concept zoals SpotRotterdam vraagt veel tijd en aandacht. De gemeente hecht er veel waarde aan om een betrouwbaar instrument te bouwen dat voldoet aan alle privacy- en security-vereisten.

Dat weten we niet. Het is namelijk afhankelijk van de ontwikkeling van het COVID-19-virus. 

Nee. Er kan niet gehandhaafd worden op het negeren van negatief bezoekadvies van opgevraagde locaties. We vertrouwen er vooral op dat iedereen rekening houdt met elkaar. 

Zeker niet. Na de 1,5 meter samenleving kan de app nog steeds nuttig zijn voor bezoekers en bewoners om inzicht te krijgen in de drukte op specifieke plekken. Denk bijvoorbeeld aan wat de beste tijd is om evenementen te bezoeken als je grote druktes wilt vermijden. Ook is SpotRotterdam heel handig voor toeristen, zodat zij zo efficiënt en gemakkelijk mogelijk hun bezoeken in de stad kunnen plannen. 

Half augustus zal de eerste versie van de website live gaan. Updates en verbeteringen worden in de maanden daarna doorgevoerd.  

De komende periode verbeteren we SpotRotterdam en voegen we nieuwe functionaliteiten toe. Zo willen we ook laten zien hoe druk het is in het openbaar vervoer. Hiervoor gaan we in gesprek met de RET. Verder denken we na over een voorspellingsmodel voor toekomstige drukte en waarbij we gebruikers van de app daarover op de hoogte kunnen houden door middel van notificaties.

Op meerdere manieren. Zo zijn we in gesprek met verschillende partijen in de stad en hebben we groepen Rotterdammers die SpotRotterdam testen en meedenken. Dit alles om samen de app te blijven verbeteren. We staan altijd open voor verbeteringen, maar blijven wel gebonden aan strikte privacy en security normen die hierbij altijd leidend zijn. 

Dat hangt af van het type samenwerking dat u zoekt. De dienst is openbaar en voor iedereen toegankelijk om informatie uit te halen. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld als winkeliersvereniging of ondernemer toegang te krijgen tot de data. Dat komt omdat gemeente Rotterdam met de dataleverancier heeft afgesproken dat de data niet met andere partijen gedeeld mogen worden. 

SpotR gebruikt drie databronnen: 

  1. BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) data. Dit gaat om statische data zoals straten en adressen en dergelijke.
  2. Resono data. Resono is een bedrijf dat anonieme locatiegegevens benut van app gebruikers die toestemming hebben gegeven om hun locatie data te delen ten bate van geaggregeerde analyses. Deze data is op geen enkele manier - niet direct, maar ook niet indirect - te herleiden tot een natuurlijk persoon.
  3. Open Street Map data. Hieruit wordt informatie zoals adressen, afbeeldingen en telefoonnummers over gebieden en plaatsen gebruikt.

De BAG en OpenStreetMap data vormen de basis voor de kaart van de stad. De stad is ingedeeld in 500 verschillende gebieden zoals buurten, parken, winkelstraten en dergelijke. Voor al deze locaties wordt elke 15 minuten real-time data opgehaald bij Resono. Met de data van Resono wordt een berekening gemaakt van de actuele relatieve drukte in de gebieden. Hierbij wordt gekeken naar het aantal gebruikers van Buienradar in de gebieden en op basis daarvan wordt een inschatting gemaakt van het totaal aantal personen in het gebied. Die absolute drukte wordt omgezet in relatieve drukte door te relateren aan de drukste en rustigste momenten in de afgelopen dagen. Die informatie over relatieve drukte wordt weergegeven met een patroon in de app dat weergeeft of het druk is of rustig. Deze informatie is op geen enkele wijze herleidbaar tot een natuurlijk persoon.

Ja, het gaat om live data die iedere 15 minuten worden ververst. 

Het is niet toegestaan om de data te verzamelen en op te slaan door het toepassen van zogeheten ‘scraping tools’. In SpotRotterdam zijn een aantal maatregelen ingebouwd om dit te herkennen en onrechtmatig gebruik op te sporen. Als u data scraping toepast zult u daarvoor aansprakelijk worden gesteld door Resono. 

Als u geen gebruiker bent van de Resono-data, bent u geen onderdeel van de dataset. Maakt u wel gebruik van deze data dan wordt uw locatie anoniem verwerkt. Dit alleen als u toestemming aan Resono hebt gegeven voor gebruik van uw locatiegegevens. Wilt u dit niet dan kunt u er bij de instellingen op uw smartphone voor kiezen om uw locatie niet te delen.

We geloven dat de kracht van dit concept moet liggen in de eenvoud ervan. Zowel vanuit communicatie en gebruiksvriendelijkheid als vanuit data en techniek. 

Privacy is een belangrijk onderwerp binnen SpotRotterdam. SpotRotterdam slaat geen data op van gebruikers, maakt geen gebruik van cookies en er worden ook geen gps-locaties opgeslagen. De app gebruikt pas na toestemming van de gebruiker de gps-locatie om de afstand van de gebruiker tot de gewenste locatie weer te geven. Deze locatie wordt niet doorgestuurd naar de server.

De gemeente heeft alleen toegang tot de verwerkte drukte-data van Resono en dus niet tot de individuele gps-locaties. Dit betekent dat alleen zichtbaar is hoe druk het op locaties is geweest. Deze gegevens worden opgeslagen om trendanalyses en voorspellingen te kunnen doen. 

De data van Resono zijn uitsluitend in te zien door de gemeente en tijdens ontwikkeling door de ontwikkelaar. 

Nee. SpotRotterdam maakt geen gebruik van gps-locaties van gebruikers. Wel kan de app naar uw huidige locatiegegevens vragen om te bepalen waar u zich in de stad bevindt ten opzichte van de locatie waarvan u de drukte wilt weten. Dat is alleen het geval als u Resono toestemming hebt verleend om uw gps-gegevens te gebruiken. Deze informatie wordt niet opgeslagen of verwerkt. 

Niets is onmogelijk. Er is geen login nodig en er worden geen privacygevoelige gegevens van gebruikers opgeslagen. De data zijn niet aantrekkelijk voor hackers omdat deze gewoon openbaar zijn. 

Als tijdens de ontwikkeling en het gebruik van SpotRotterdam blijkt dat de privacy en security van de gebruikers niet gewaarborgd kan worden volgens de geldende standaarden zal SpotRotterdam worden stopgezet.  

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website spotrotterdam.nl.