Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Voorbij discriminatie

De gemeente Rotterdam, RADAR en Art.1 werken sinds april 2021 aan het tweejarige project Rotterdam voorbij discriminatie.

Het doel van dit project is meer gelijke behandeling van iedereen in Rotterdam. Om te zorgen dat we onderling goed kunnen samenleven. En nieuwe manieren vinden om te zorgen dat discriminatie vermindert.

De subdoelen zijn:

  1. Beter zicht te krijgen op de impact die discriminatie heeft op verschillende lokale gemeenschappen.
  2. Individuen en gemeenschappen te versterken in het zelf tegengaan van discriminatie.
  3. Bruggen te bouwen tussen verschillende Rotterdamse gemeenschappen.
  4. Een publiek-private aanpak te ontwikkelen waarbij gemeente en lokale gemeenschappen gezamenlijk wegen vinden om discriminatie te signaleren, voorkomen en bestrijden.

'Rotterdam voorbij discriminatie' kijkt naar ervaringen met discriminatie. Ervaringen van Rotterdammers uit drie gemeenschappen: de islamitische gemeenschap, de Joodse gemeenschap en de zwarte gemeenschap.

Deze groepen hebben relatief vaker te maken met discriminatie. Natuurlijk zijn er binnen de gemeenschappen allerlei verschillen. Verschillen in etniciteit, achtergrond, sociaaleconomische status, huidskleur enzovoort. En er zijn meerdere ‘gemeenschappen’ te identificeren. Ook kan iemand tot meerdere groepen behoren.

Mee praten en denken

De gemeente, RADAR en Art. 1 onderzoeken samen met Rotterdammers met ideeën om racisme en discriminatie tegen te gaan. Speciaal Rotterdammers die behoren tot de drie groepen, of zich identificeren met deze groepen:

  • Zwarte gemeenschap
    Rotterdammers met een afro-Caraïbische en Afrikaanse herkomst, die te maken hebben met en/of last hebben van anti-zwartracisme. 
  • Islamitische gemeenschap
    Rotterdammers die zichzelf zien als moslim, die te maken hebben met en/of last hebben van moslimhaat en islamofobie.
  • Joodse gemeenschap
    Rotterdammers met Joodse roots, die te maken hebben met en/of last hebben van antisemitisme.

De organisaties organiseert bijeenkomsten. Zij willen samen met sleutelfiguren uit de drie gemeenschappen meehelpen om discriminatie te voorkomen en tegen te gaan. Door binnen deze groepen en als groepen met elkaar te praten. Door van elkaar te leren over (gemeenschappelijke) ervaringen met discriminatie. En door samen manieren te bedenken om dit aan te pakken en te voorkomen.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt het Programma Rechten, gelijkheid en burgerschap (2014-2020) van de Europese Unie. Op deze webpagina wordt slechts de mening van de auteur weergegeven. De Europese Unie is niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie op deze webpagina.

Heeft u nog vragen die u wilt stellen over discriminatie? Stuur dan een e-mail naar rotterdamvoorbijdiscriminatiemo@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.