Zuidplein
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zuidplein/
Ga naar de hoofdinhoud

De wijk Zuidplein is het hart van Rotterdam-Zuid. In en rond de wijk zijn veel voorzieningen die ook bezoekers van buiten Charlois en Rotterdam trekken. Denk aan Zwembad Charlois, Theater Zuidplein, Ahoy en Winkelcentrum Zuidplein.

Het bus- en metrostation is een belangrijke entree van de stad en bedient met een groot aantal buslijnen het achterland. Onder de noemer Hart van Zuid krijgt het Zuidpleingebied in twintig jaar een enorme kwaliteitsimpuls. Het moet een centrumgebied worden waar het aantrekkelijk is om te wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Met restaurants, winkels, festivals, evenementen en sportieve voorzieningen.

Geschiedenis

In de oorlogsjaren wordt het braakliggend stuk grond bij de Nieuwe Kerk Charlois gebruikt voor de bouw van Het Brabantse Dorp. Dit lag aan de oostkant van Carnisse. Het waren noodwoningen voor door het bombardement dakloos geworden Rotterdammers. Halverwege de jaren ’50 wordt gestart met de aanleg van de Strevelsweg. Ook worden het Ikazia Ziekenhuis, metro, zwembad en winkelcentrum gebouwd.

Bewoners

Met alle drukte van de voorzieningen, zou je bijna vergeten dat er ook nog mensen wonen. De bijna 1.200 bewoners wonen voor het merendeel in mooie koop- en huurappartementen. Ze hebben prachtig uitzicht over Zuid, de stad of het Zuiderpark. In deze hoogbouwwoningen is het kindertal niet hoog, terwijl het aantal 65-plussers ruim twintig procent bedraagt.

Voorzieningen

De voorzieningen in het Zuidpleingebied zijn vooral regionaal. Winkelcentrum Zuidplein is het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Het trekt meer dan 12 miljoen bezoekers per jaar. Sport- en tentoonstellingscomplex Ahoy heeft zelfs een landelijke uitstraling.