Crooswijk
Crooswijk heeft een rijke geschiedenis. En daardoor veel verschillende buurten. Binnen een paar minuten sta je in het Kralingse Bos of in hartje centrum. Schuttersveld is het sportieve hart van de wijk.
Uw wijk heeft een wijkraad. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op de pagina Wijkraden. Lees meer over de wijkraadsleden op Wijkraad.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Een leuk idee? Vraag subsidie aan
Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.
Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Of loop binnen bij de Wijkhub. Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Nieuws en contact
Bewonersgroep Slachthuisterrein verzamelt en bundelt bijzondere verhalen van ouderen uit Oud-Crooswijk. Er zijn inmiddels al twee boekjes uitgebracht, wellicht volgt er nog een derde uitgave. 'Zo gaan dierbare herinneringen niet verloren', zo zegt initiatiefnemer Anneke Strasters.
Vrijwilligers van Bewonersgroep Slachthuisterrein wandelen al meer dan 10 jaar met ouderen uit Oud-Crooswijk. Zo gaan ze eenzaamheid in hun wijk tegen. Ze doen overigens nog veel meer voor de ouderen, vertelt Anneke enthousiast.
'Bij feestdagen brengen we als bewonersgroep ook iets lekkers langs, van koek, chocolade tot feeststollen of tompouces. We wandelen met bewoners die in een rolstoel zitten. En dit jaar organiseren we op 5 mei een extra groot vrijheidsfeest, omdat dit vorige jaren niet door kon gaan.'
Boekjes met de mooiste verhalen
Als je zoveel met ouderen optrekt, dan hoor je de mooiste verhalen, vertelt Anneke. 'We dachten op een gegeven moment: we moeten ze gaan bundelen, al die mooie verhalen van die mensen. Zo gaan dierbare herinneringen niet verloren. En zo brengen we ook een beetje de geschiedenis van de wijk in kaart.' Zo ontstond het project 'Een luisterend oor'.
'Je hoort hele afwisselende verhalen. Van verdrietige oorlogsverhalen tot vrolijke herinneringen, die soms ook gewoon uit de oorlogstijd komen.' Er zijn inmiddels al twee boekjes uitgebracht, in een beperkte oplagen. De uitgaven zijn vooral bestemd voor de ouderen die aan de boekjes hebben meegewerkt en hun familie. De gebiedscommissie ondersteunde het idee financieel met een klein bedrag.
Dit jaar ontvingen 36 Rotterdammers een koninklijke onderscheiding tijdens de lintjesregen. Waaronder twee inwoners uit Kralingen-Crooswijk. Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak alle gedecoreerden persoonlijk toe.
Dick van Hennik
Dick van Hennik werd zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn onderscheiding vanwege zijn tomeloze inzet voor het onderwijs en de begeleiding van hoogbegaafden.
'U staat ook wel bekend als dé onderwijsman', zei Aboutaleb in zijn speech. 'Docent, bestuurder, adviseur, visionair en voorvechter van onderwijs en begeleiding aan hoogbegaafden. Als professional en als vrijwilliger zet u zich al uw hele leven in voor goede kansen voor iedereen. (…) Uw inspanningen hebben stuk voor stuk een enorm positieve invloed gehad op de schoolcarrière van hoogbegaafde kinderen in Nederland.'
A. Soek
Ook A. Soek kreeg een lintje. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was jarenlang mantelzorger voor zijn dochter én zijn zus. Daarnaast richtte hij de bridgeclub Alert op, een bridgeclub speciaal voor niet-rokers.
Aboutaleb noemde Soek in zijn toespraak een 'echt familiemens, onvoorwaardelijk verbonden aan de mensen die u dierbaar zijn'.
Meer weten over de lintjesregen? Kijk op de pagina Lintjesregen 2022.
De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd in Crooswijk. Gemeente en woningcorporatie Havensteder bundelen de krachten en werken samen aan verbetering de wijk. Er zijn al goede stappen gezet, maar een vervolg is hard nodig.
In het plan Goed in Crooswijk 2030 staat hoe wij samen met de bewoners gaan zorgen voor een verbeterde wijk. Een wijk waar plek is voor iedereen, waar mensen graag willen wonen, naar elkaar omkijken, zich thuis voelen en écht trots op zijn.
Kijk voor meer informatie op de pagina Goed in Crooswijk of volg Goed in Crooswijk via @goedincrooswijk. Link opent een externe pagina op Instagram.
Crooswijk is volop in ontwikkeling: er worden nieuwe woningen gebouwd en bestaande woningen en winkels worden opgeknapt. De gemeente probeert u hier zo goed mogelijk over te informeren. Op bouwenaanrotterdam.nl. Link opent een externe pagina staan alle woningbouwprojecten in Rotterdam. Via de kaart kunt u inzoomen op Crooswijk. In de 'Aan de slag!'-app. Link opent een externe pagina staat informatie over projecten in de buitenruimte, zoals het vervangen van de riolering of het groot onderhoud van een straat.
Initiatiefnemer Lodewijk Portielje is er best een beetje trots op.
Toen hij in 2020 in Crooswijk kwam wonen, viel het hem bijna meteen op: er is hier geen aparte plek om gfe-afval te scheiden. Lodewijk: ‘Ik was het wel gewend om dat te doen. Het is ook praktisch, je prullenbak gaat minder stinken. Het is bovendien zonde als gfe verdwijnt in de normale afvalstroom, want je kunt er ook echt wat mee.’
Omzetten naar compost bijvoorbeeld. Of laten omzetten, door wormen in een wormenhotel. Lodewijk - die dit concept al kende - diende hiervoor een subsidieaanvraag. Link opent een externe pagina in bij de wijkraad. En onlangs werd het houten bouwsel ook daadwerkelijk geplaatst.
Code
De dieren in het hotel kunnen afval van zo'n 20 tot 25 gezinnen verwerken, vertelt hij. Buurtbewoners die willen meedoen, krijgen een code van het slotje op het hotel. Dit is onder meer om 'overbelasting' en ook vandalisme te voorkomen.
Buurtbewoners die interesse hebben, krijgen ook een training tot 'compostmeester' aangeboden. Lodewijk gaat daar zelf natuurlijk ook aan meedoen. 'Je leert dan onder meer wat er allemaal wel en niet in het hotel mag. Zo mogen de wormen geen vlees en geen brood. En jammer voor hen, maar ze mogen ook geen taart bijvoorbeeld.'
Meedoen
Lodewijk is blij dat hij zijn gfe-afval nu op een duurzame manier kan verwerken. 'Waarom zouden we steeds nieuwe grondstoffen zoals compost kopen, als we het ook van ons afval kunnen maken?'
Wilt u meer weten over het wormenhotel? Of woont u in de buurt en wilt u 'meedoen' aan het hotel? Neem dan contact op met Lodewijk Portielje via 06 120 831 37.
Er is best veel te beleven in Kralingen-Crooswijk. Zegt dagbestedingscoach Irene van Kouwen van Aafje. 'Je moet het alleen even weten.' En dat is precies wat zij doet: ouderen vertellen wat er in hun buurt te doen is. En hen motiveren om eens te gaan kijken bij één van deze activiteiten.
'Ik probeer te zorgen dat mensen bezig blijven, want dat voorkomt gezondheidsklachten. En het maakt mensen ook gelukkiger, als ze ergens aan meedoen. Uiteindelijk is dat mijn doel: geluk bevorderen. Soms moeten mensen wel even over een drempel heen, daar probeer ik dan bij te helpen.'
Ontmoetingsplein
Irene organiseert zelf ook verschillende activiteiten. Waaronder twee wekelijkse ontmoetingspleinen. Er is er één op Oostmolensteyn, elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. En één elke donderdagmiddag in De Nieuwe Plantage van 13.30 tot 15.30 uur.
Het programma is steeds ongeveer hetzelfde. Er is koffie, ruimte voor een praatje. Deelnemers gaan vervolgens met elkaar bewegen op muziek. En ze oefenen hun geheugen met bijvoorbeeld een leuke quiz over de buurt.
Irene: 'Ik maak van elk ontmoetingsplein een feestje. Ik vind het ook zo leuk om te doen. Thuis zeg ik: ik ga weer even optreden.'
Op de koffie
Wilt u meer weten over de ontmoetingspleinen? Of de andere activiteiten in Kralingen en Crooswijk? Neem dan contact op met Irene van Kouwen via 06 136 629 81. Zij praat u bij over het activiteitenaanbod. En u kunt samen met haar bekijken wat er voor u geschikt is.
In Crooswijk zijn schoonmaakbendes actief. Dit zijn groepen bewoners die samen hun buurt schoonhouden. Op vaste dagen lopen ze met prikkers en vuilniszakken door de wijk en ruimen het zwerfvuil op. Het is niet alleen heel zinvol maar ook heel gezellig. Je leert je buren beter kennen. Wilt u met uw straat of buurt meedoen? Neem contact op met de wijknetwerker.
Heeft u een vraag over geld? Of snapt u een brief van bijvoorbeeld de gemeente niet? Crooswijkers kunnen hiervoor terecht bij Fem Hoevelaken, de Crooswijkcoach van DOCK. Deze hulp is gratis.
'Ik krijg vooral veel vragen over financiën', vertelt Fem. 'Mensen die een moeilijke brief krijgen. Of hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Maar ook vragen over bijvoorbeeld wonen of werk. Soms weten mensen niet waar ze terecht kunnen. Of ze vinden het spannend om hiervoor naar de gemeente te gaan.'
Gewoon bellen of een appje
En dat is precies waarom DOCK sinds 2019 een Crooswijkcoach heeft. Fem: 'Bij mij hoeven mensen geen ingewikkelde aanmeldprocedure te doorlopen. Ze kunnen me gewoon bellen of een appje sturen. En dan gaan we aan de slag.'
Fem is ook vaak te vinden in Huis van de Wijk De Nieuwe Branding. En als het nodig is, komt de Crooswijkcoach zelfs thuis langs. 'Het is heel leuk werk, ik heb echt het gevoel dat ik mensen help.'
Het kan natuurlijk dat voor een vraag andere hulp nodig is. Dan gaat Fem op zoek naar een organisatie die verder kan helpen.
Meer weten over de Crooswijkcoach? Fem Hoevelaken is te bereiken via 06 283 757 09 of crooswijkcoach@dock.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u vragen over het aanvragen van een uitkering, huursubsidie en voor hulp bij schulden, ga dan naar de Vraagwijzer op de Oostzeedijk.
In Crooswijk kunt u gebruik maken van onder andere deze voorzieningen:
- Huis van de Wijk De Branding, Isaäc Hubertusstraat 153
- Participatiecentrum, Boezemstraat 187
- Centrum voor Jeugd en gezin. Link opent een externe pagina, Crooswijksestraat 115
- DOCK. Link opent een externe pagina
- JOZ. Link opent een externe pagina
Wilt u meer weten over Crooswijk en wat er allemaal te doen is, kijk dan eens op:
Wijknetwerker Oud Crooswijk en Rubroek
Geoffrey Noutsos
06 228 717 74
gpm.noutsos@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Wijknetwerker Nieuw Crooswijk
Janny van Gils
06 100 521 71
aam.vangils@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Informatie over uw wijk
- Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Link opent een externe pagina
- Bekijk uw wijk op Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Vergaderdata, vergaderstukken en besluiten van de wijkraad. Link opent een externe pagina
- Wat doen de wijkraadsleden naast hun werk als wijkraadslid. Link opent een externe pagina
Meer informatie
Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:
- Bel met het gemeentelijke informatienummer 14010 of ga naar de pagina Melding, vraag of klacht. Link opent een externe pagina, hier kunt u ook een compliment achterlaten.
- Wilt u iets regelen bij de gemeente? Ga naar Mijn Loket.. Link opent een externe pagina
- U kunt de wijkraad bereiken via email. Link opent een externe pagina, of per brief: Wijkraad Crooswijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam