Ga naar de hoofdinhoud

16 juli 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

1464 scholieren geslaagd voor fietsexamen

Je hand uitsteken als je afslaat, goed om je heen kijken, voorsorteren: de afgelopen weken hebben veel kinderen het praktisch verkeersexamen afgelegd. Daarbij moesten ze op een veilige manier een route afleggen op de fiets. Dit jaar deden 1672 scholieren mee aan het examen.

Het praktisch verkeersexamen vond plaats tussen 3 juni en 2 juli. 1672 Rotterdamse basisschoolleerlingen uit groep 7 deden eraan mee, van 64 basisscholen. Tijdens dit examen moesten de leerlingen laten zien of zij de kennis uit het theorie-examen kunnen toepassen in het verkeer op straat. En of zij zich echt veilig kunnen gedragen. Als ze over een jaar naar de middelbare school gaan is dat extra belangrijk, omdat veel leerlingen dan verder en zelfstandig gaan fietsen. 

Route rijden 

De examens begonnen met een controle van de fiets en een behendigheidsparcours. Daarbij moesten de leerlingen laten zien dat ze het fietsen zelf goed beheersen. Bijvoorbeeld door te slalommen of over een smalle strook te rijden. Daarna reden de scholieren een route in de buurt van de school. Om te slagen moesten ze bijvoorbeeld goed voorsorteren, hun hand uitsteken en het andere verkeer goed in de gaten houden. 

In totaal slaagden 1464 leerlingen voor het examen. De overigen beheersten het fietsen niet voldoende of gedroegen zich niet veilig genoeg in het verkeer. Zij mogen het volgend schooljaar, als ze in groep 8 zitten, nog een keer proberen.

Speelse verkeerslessen

Het Praktisch Fietsexamen is onderdeel van Verkeersmenu010. Dat is een programma dat de gemeente Rotterdam aanbiedt aan basisscholen, met voorlichting en interactieve en speelse verkeerslessen. Het doel is kinderen te leren waar ze op moeten letten in het verkeer en welke gevaren er zijn. Er zijn verschillende lessen beschikbaar, voor groep 1 tot en met groep 8.

Meer scholen

Het aantal basisscholen dat lessen uit het Verkeersmenu010 gebruikt is in een jaar tijd met 13% gestegen, naar 69% eind 2022. De gemeente streeft ernaar dat eind 2024 75% van de basisscholen aan het verkeersmenu deelneemt. Dit zorgt ervoor dat zo veel mogelijk kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven. 

Meisje met geel hesje op fiets, steekt hand uit, andere kinderen in hesjes erachter.
Leerling van de Minister Marga Klompéschool bezig met het parcours van het fietsexamen in 2023. Foto: Eric Fecken