5 vragen over de herdenking van de razzia
Op maandag 11 november herdenkt Rotterdam de grootste razzia van Nederland. 80 jaar geleden pakte de Duitse bezetter 52.000 mannen op in Rotterdam en Schiedam. Naast de officiële herdenking zijn er veel evenementen in de stad om die razzia te herdenken.
Wat herdenkt Rotterdam de komende dagen?
Rotterdam herdenkt de komende dagen dat het 80 jaar geleden is dat de Duitse bezetter de grootste razzia in Nederland hield. ‘Razzia’ is een Arabisch-Frans begrip dat ‘georganiseerde jacht op een groep mensen’ betekent. Deze razzia was op 10 en 11 november 1944.
8.000 Duitse soldaten omsingelden in de nacht van 9 op 10 november de stad. Op 10 en 11 november werden 52.000 mannen, tussen de 17 en 40 jaar oud, opgepakt in Rotterdam en Schiedam. Zij werden voor dwangarbeid naar Duitsland en Oost-Nederland gedeporteerd.
Zo’n 500 mannen overleefden dat niet. Zij stierven door bijvoorbeeld uitputting, ziekte en oorlogsgeweld. Mannen die terugkeerden, zwegen vaak over de vreselijke dingen die zij hadden meegemaakt. Het trauma van de razzia werkt meerdere generaties door, tot de dag van vandaag.
(verhaal gaat verder onder de afbeelding)
Waarom is de jaarlijkse razziaherdenking op de Parkkade?
De Parkkade ligt tussen de 11 verzamelpunten waar opgepakte mannen in november 1944 naartoe zijn gebracht. In 2023 onthulde burgemeester Aboutaleb het razziamonument daar. Voor dit monument zette de stichting Razzia Monument Rotterdam. Link opent een externe pagina zich in.
Bij het razziamonument vindt op maandag 11 november voor het eerst een officiële kranslegging plaats. Burgemeester Schouten van Rotterdam en burgemeester Bergmann van Schiedam zijn daarbij aanwezig, net als vicepremier Van Hijum.
(verhaal gaat verder onder de afbeelding)
Wat is er te doen rond de herdenking van de razzia?
Omdat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de razzia plaatsvond, is er veel aandacht voor. Naast de officiële herdenking wordt er met toneel, muziek en exposities herdacht. Ook publiceerde Stadsarchief Rotterdam 1.360 minibiografieën van slachtoffers. Link opent een externe pagina.
Bekijk de agenda met alle herdenkingsactiviteiten. Link opent een externe pagina in Rotterdam en omstreken.
Waarom zijn er dit jaar veel herdenkingsactiviteiten in Charlois?
De busgarage Sluisjesdijk in Charlois, die toen nog in aanbouw was, was in 1944 een van de 11 verzamelplekken waar opgepakte mannen naartoe zijn gebracht. De garage is nu in gebruik door de RET. Om de razzia te herdenken is er een geveltekst geplaatst op de garage. Die wordt op zaterdag 9 november onthuld.
De geveltekst is deel van het project Verhaal van mijn vader. Link opent een externe pagina. Dit project van stichting de Zoek naar Schittering belicht verhalen van slachtoffers en van achterblijvers over de razzia.
Bekijk de agenda met alle activiteiten rond Verhaal van mijn vader. Link opent een externe pagina.
Wat als ik meer over de razzia wil weten?
De razzia van Rotterdam en Schiedam is een belangrijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. De bibliotheek heeft meerdere boeken over de razzia. Link opent een externe pagina.
Stadsarchief Rotterdam heeft een verhalenpagina. Link opent een externe pagina over de razzia. Het stadsarchief bezit ook veel publicaties en persoonlijke documenten, die vaak online te bekijken zijn. Op de pagina Rotterdam.nl | Herdenking razzia. Link opent een externe pagina kunt u ook meer lezen over de razzia.