Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp uit Azië. Deze soort is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. De Europese Unie heeft bepaald dat verspreiding zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Op deze pagina leest u hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest herkent. En wat u kunt doen als u een Aziatische hoornaar ziet.

Hoornaars zien er door hun grootte en opvallende kleuren best eng uit. Maar ze zijn voor de mens niet zo gevaarlijk. Anders dan de bekende limonadewespen hebben hoornaars geen interesse in zoet eten en drinken van mensen.

Hoe herkent u een Aziatisch hoornaar?

De Aziatische hoornaar lijkt op ‘onze’ Europese hoornaar. Maar ze verschillen zo veel, dat u ze vrij makkelijk herkent.

Aziatische hoornaarEuropese hoornaar
Borststuk: geel-zwartBorststuk: zwart-rood
Gezicht: oranje-zwartGezicht: geel-rood
Poten: zwart-geel Poten: oranje-rood

Kijk op de website van EIS – kenniscentrum insecten. Link opent een externe pagina voor foto’s.

De koningin van de Aziatische hoornaar maakt elk jaar twee nesten: een in het voorjaar en een in de zomer. Het ‘voorjaarsnest’ -te vinden tussen maart en half juni – is altijd op een beschutte plek, zoals in een spouwmuur, schuur. carport, veranda of een nestkastje. Vanaf juni maken de koningin en haar werksters een zomernest. Dat  nest hangt vaak (hoog) in een boom en is vanaf de grond meestal niet te zien. Het nest is rond of ovaal van vorm. Een nest van een Europese hoornaar is vaak gebouwd in holtes, zoals in bomen of in gebouwen, schuurtjes. Dit nest heeft steeds een andere vorm.

Is een Aziatische hoornaar gevaarlijk?

Een steek van een hoornaar is niet gevaarlijk, behalve als u allergisch bent voor het gif van wespen. Het kan wel pijn doen. Hoornaars zijn niet agressief. Alleen als ze zich bedreigd voelen, zullen ze zichzelf beschermen en steken. Dit geldt voor alle soorten hoornaars.

Wat kunt u doen als u denkt dat u een Aziatische hoornaar ziet?

  • Maak foto’s van het dier. Doe dat zo dichtbij als mogelijk. En onthoud de plek waar u de hoornaar gezien hebt. Stuur de foto’s naar www.waarneming.nl. Link opent een externe pagina. Deze website verzamelt alle meldingen. Daar houden imkers en andere partijen ook bij hoeveel Aziatische hoornaars er in Nederland zijn. En kunnen ze bepalen of het nodig is de dieren te bestrijden. 
  • Kijk tussen maart en half juni in uw schuur, veranda of nestkastje of u een koningin, eitjes of een nestje ziet. Geef dit ook door op www.waarneming.nl, het liefst met foto. 
  • Vanaf juni kunt u werksters van de Aziatische hoornaar zien in uw tuin of in de vrije natuur. Geef dit ook door op www.waarneming.nl, het liefst met foto.
  • Meld de Aziatische hoornaar ook bij de plaagdierbeheersers van de gemeente: www.rotterdam.nl/plaagdieren-melden. Zij kunnen bepalen of het nodig is het dier te bestrijden.