Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 10 min

Beschermingsbewind

Misschien lukt het niet om uw geldzaken te regelen. Bijvoorbeeld omdat u een beperking heeft. Of schulden. Dan is beschermingsbewind met een bewindvoerder misschien iets voor u. Hieronder leggen we uit wat dat precies is.

Een bewindvoerder regelt veilig uw geldzaken. Hij of zij zorgt bijvoorbeeld dat uw rekeningen op tijd worden betaald. En dat u geen nieuwe schulden maakt.  Dit zorgt voor rust en vermindert financiële stress.

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen om uw geldzaken op orde te krijgen. Bijvoorbeeld met een vrijwillig budgetmaatje of met budgetbeheer door de Kredietbank Rotterdam. Past dat niet bij uw situatie? Dan kunt u een bewindvoerder zoeken. De Vraagwijzer kan u hierbij helpen, u kunt ook bellen naar 14 010.

Wat doet een bewindvoerder?

  • De bewindvoerder controleert of u inkomsten ontvangt, zoals loon, pensioen, toeslagen en/of uitkeringen.
  • De bewindvoerder zorgt dat uw rekeningen op tijd betaald worden. 
  • U krijgt van de bewindvoerder leefgeld voor uw dagelijkse uitgaven. 
  • De bewindvoerder doet belastingaangifte.
  • De bewindvoerder vraagt bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen aan.
  • De bewindvoerder houdt uw inkomsten en uitgaven bij in een administratie. 
  • De bewindvoerder laat dit jaarlijks aan de rechter zien.
  • Als u schulden heeft zoekt de bewindvoerder een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld door het afspreken van betalingsregelingen of het aanvragen van een schuldregeling.

Wat betekent dit voor u?

  • U mag niet meer zelf beslissen over uw inkomen en wat u koopt.
  • De bewindvoerder bepaalt het bedrag waarmee u uw dagelijkse uitgaven zoals boodschappen kunt doen.
  • Wilt u iets groots kopen of verkopen, bijvoorbeeld een auto of woning, dan moet uw bewindvoerder akkoord geven. En soms ook de rechter. Dat geldt ook als u een contract wilt afsluiten. 
  • U blijft handelingsbekwaam. Dat betekent dat u zelf het gezag houdt over kinderen onder de 18 jaar. U mag ook zelf een testament schrijven en u kunt stemmen bij verkiezingen.
  • De  rechter kan u vermelden in het Centraal curatele- en bewindregister. Dat betekent dat bedrijven of organisaties u in het register kunnen opzoeken en ook kunnen zien dat u onder bewind staat. Dit is belangrijk voor bedrijven en organisaties, omdat zij bijvoorbeeld alleen een contract met u kunnen afsluiten als de bewindvoerder akkoord is. U kunt zelf het curatele- bewindregister raadplegen via de pagina Centraal curatele- en bewindregister. Link opent een externe pagina.
  • Krijgt u een bewindvoerder, dan wordt dit geregistreerd. Bijvoorbeeld in het handelsregister als u een onderneming hebt. En in het kadaster als u een woning hebt. 

Hoe zoek ik een bewindvoerder?

De rechtbank bepaalt of u in aanmerking komt voor beschermingsbewind. Als dat zo is, mag u zelf een bewindvoerder kiezen. U kunt kiezen uit de lijst hieronder. Hebt u hierbij hulp nodig? Neem dan contact op met de Vraagwijzer.

De gemeente heeft afspraken gemaakt met bewindvoerders uit de lijst hierboven.  Met deze bewindvoerders werkt de gemeente nauw samen. Zij voldoen aan de kwaliteitseisen van de rechtbank.  De rechtbank controleert jaarlijks de kwaliteit van alle actieve bewindvoerders in de gemeente Rotterdam. Voldoet een bewindvoerder niet (meer) aan de verplichte kwaliteitseisen, dan kunt u deze tijdelijk niet kiezen. Zij krijgen dus geen nieuwe klanten. Ze moeten aan de slag om de kwaliteitseisen alsnog te behalen. Gebeurt dit niet, dan kan de rechtbank de bewindvoerder ontslaan.

Kosten

Bent u onder bewind gesteld en kunt u de kosten niet betalen? Dan kan de bewindvoerder bijzondere bijstand voor u aanvragen.

Niet tevreden over uw bewindvoerder?

Hebt u een klacht over een bewindvoerder? Bespreek dit eerst met de bewindvoerder zelf. Alle bewindvoerderskantoren hebben een klachtenprocedure. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u de kantonrechter een brief schrijven met uw klachten. Deze klachtenbrief stuurt u naar de rechtbank Rotterdam. Voor de contactgegevens van de rechtbank verwijzen wij u door naar de contactpagina van de Rechtbank Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Wilt u meer weten over klachten over bewindvoerders of wat alle mogelijkheden zijn? Dan kunt u ook terecht op de pagina Wat is bewind. Link opent een externe pagina. De rechter zal na ontvangst van uw klacht beoordelen of uw klachten terecht zijn. De rechtbank kan u en de bewindvoerder uitnodigen voor een zitting bij de rechtbank. 

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het schrijven van een klachtenbrief over uw bewindvoerder? Een sociaal raadslid van de gemeente kan u helpen met de klachtenbrief. Voor een afspraak met een sociaal raadslid gaat u naar de Vraagwijzer.

Wilt u hulp bij het oplossen van uw geldzorgen, ga  dan naar de Vraagwijzer in uw gebied. Of bel naar telefoonnummer 14 010. 

Meer informatie vindt u ook op de pagina Geldzorgen.