Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Beter in taal voor professionals

Bent u als professional of familie, vriend, kennis of buurtgenoot betrokken bij Rotterdammers die moeite hebben met lezen, schrijven, digitale zaken en/of rekenen en wilt u hen verder helpen? Op deze pagina staat de informatie die u nodig heeft.

Inleiding

Ongeveer 90.000 Rotterdammers tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met basisvaardigheden: lezen, schrijven, digitale zaken en/of rekenen. Dat is 1 op de 5 volwassenen in Rotterdam. Basisvaardigheden hebben invloed op de ontwikkeling van mensen. Zij kunnen hierdoor een achterstand in hun ontwikkeling oplopen. Rotterdam helpt met het Beleidskader basisvaardigheden 2023-2026 Rotterdam Vaardig Verder. Link opent een externe pagina. We werken samen met netwerkpartners en taalaanbieders die bezig zijn met ontwikkeling, gezondheid, werk en geld. 
Op verschillende werkplekken kunt u als professional of als organisatie te maken hebben met mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Als dat zo is, dan is het belangrijk deze groep te herkennen en te begrijpen zodat u ze goed kunt helpen.

Herken en handel

Veel mensen die moeite hebben met basisvaardigheden zijn onzeker. Ze schamen zich en proberen hun problemen met lezen en schrijven te verbergen. Daardoor is het lastig te herkennen. Waar kunt u op letten?

  • Bij het moeten invullen van een formulier vragen of iemand anders het even kan voorlezen of opschrijven.
  • Alleen kijken naar een tekst zonder de ogen te bewegen over de tekst.
  • Excuses gebruiken als ‘ik ben mijn bril vergeten’ of ‘ik heb een zere hand’ als ze iets moeten lezen of schrijven.
  • Een uur te vroeg of te laat zijn op een afspraak.
  • Geen e-mailadres hebben.
  • Geen slecht leesbaar handschrift hebben.
  • Geen punten of komma’s gebruiken. 
  • Moeite hebben met mobiel bankieren.
  • Negatief praten over schoolervaring.

Ontwikkeling

Ouders die moeite hebben met basisvaardigheden, kunnen dit doorgeven aan hun kinderen. Waardoor deze kinderen ook weer een grote kans hebben om op latere leeftijd moeite te hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden en een achterstand in hun ontwikkeling oplopen. 
Voorkomen is beter dan genezen. Als ouders hulp krijgen bij het voorlezen en hun kinderen aanmoedigen om thuis te lezen, dan heeft dat een positief effect op de taalprestaties en de schoolprestaties van hun kinderen. Ouders vergroten de taalvaardigheid van kinderen door thuis actief met kinderen te spreken. Maar niet iedereen is dat vanuit de eigen opvoeding gewend. Het cursusaanbod van de gemeente Rotterdam helpt hierbij. Het is daarom voor professionals belangrijk om zo vroeg mogelijk te signaleren of ouders moeite hebben met taal. Ouders kunnen dan extra ondersteuning krijgen van de gemeente. Bijvoorbeeld in de vorm van een cursus basisvaardigheden.

Ouders die goed kunnen lezen en schrijven kunnen:

  • Hun kinderen voorlezen.
  • Helpen met schoolwerk.
  • Gesprekken voeren met de leraren.

Werk en geld

Basisvaardigheden helpen om problemen met geld te voorkomen. Om geld te verdienen en geen schuld te krijgen. 
Het is belangrijk Rotterdammers wegwijs te maken in de uitdagingen van nu met wonen, klimaat en energie. Deze onderwerpen hebben een directe invloed op de bestaanszekerheid van Rotterdammers. Dit gaat niet alleen over kosten. Maar ook over maatregelen die het inkomen ondersteunen van Rotterdammers, waar zij recht op hebben.

Er zijn taalcursussen. Link opent een externe pagina over geld. En daarnaast is Taal en geld een module in de andere thema’s vanwege de aandacht voor de persoonlijke financiële administratie.

Voor organisaties die mensen met schulden helpen

 Op alle werkgebieden kunt u als professional te maken hebben met mensen met een (verborgen) taalachterstand. Ook in de financiële dienstverlening of schuldhulpverlening. Het is daarom van belang dat professionals herkennen dat een cliënt moeite heeft met basisvaardigheden en weten hoe ermee om te gaan.  
Basisvaardigheden helpen om een baan te vinden of te houden. Om makkelijker formulieren in te vullen, e-mails te schrijven of instructies te lezen.

Voor werkgevers

Uit landelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven een baan heeft. Dit betekent dat bedrijven een belang hebben en winst kunnen behalen door aandacht te besteden aan taal op de werkvloer. Taalverbetering van werknemers heeft een positieve invloed op:

  • Verloop
  • Ziekteverzuim
  • Productie
  • Veiligheid werkomgeving 
  • Klantcommunicatie 
  • Werksfeer

Gezondheid

Basisvaardigheden helpen om van alles over gezondheid te begrijpen. Over gezond leven. En over ziek zijn, medicijnen, dokter en ziekenhuis.

Voor zorgverleners

De gemeente Rotterdam biedt zorgverleners:

Ondersteuning en subsidie

De gemeente Rotterdam werkt samen met allerlei partners op het gebied van taalontwikkeling bij kinderen en hun ouders. 
En geeft geld aan organisaties die helpen de basisvaardigheden van Rotterdammers te verbeteren.  Dit zijn organisaties die activiteiten organiseren gericht op het verbeteren van de basisvaardigheden taal, rekenen en digitale vaardigheden. 

Help andere Rotterdammers