Drones
Er vliegen meer en meer drones in Rotterdam. Kleine onbemande luchtvaartuigen. Drones worden ingezet door particulieren en bedrijven.
Drones worden ingezet voor het maken van mooie luchtfoto's tot volautomatische inspecties van lastig te bereiken plekken. Zoals bruggen en opslaglocaties in de haven. Ook politie en brandweer maken voor hun werk steeds vaker gebruik van drones. Als een extra paar ogen in de lucht. En Rotterdam is regelmatig het decor voor grote en kleine filmproducties, het gebruik van een drone is daarbij tegenwoordig heel normaal.
De regels
Wilt u een drone vlucht uitvoeren en hiervoor toestemming aanvragen? De gemeente verleent geen toestemming. Toestemming wordt verleend door de Rijksoverheid.
Het overzicht 'Heeft u een vraag over drones?'. Link opent een externe pagina geeft aan bij welke instanties u terecht kunt voor specifieke vragen over het vliegen met drones.
De regels voor het vliegen met drones zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Link opent een externe pagina.
Drones in Rotterdam
De techniek van drones ontwikkelt zich snel. Drones krijgen steeds meer professionele mogelijkheden. Bijvoorbeeld om vanuit de lucht de gezondheid van bomen te inspecteren. Of de binnenkant van het riool in beeld te brengen.
Nieuwe regelgeving vanuit de Europese Unie zorgt dat de regels voor het vliegen met drones in heel Europa gelijk zijn. Met aandacht voor de veiligheid in de lucht en op de grond. De nieuwe regels geven meer duidelijkheid over het vliegen met drones boven Rotterdam.
De gemeente heeft op vier manieren te maken met drones: een duurzame leefomgeving, economische bedrijvigheid, wet- en regelgeving en de inzet voor eigen taken.
Het zal nog een aantal jaar duren voordat drones boven steden pakketjes en mensen gaan vervoeren. Deze nieuwe vorm van mobiliteit vraagt nu al onze aandacht om te zorgen dat we in de toekomst respectvol omgaan met mens en natuur. Want wat betekent dit voor eventuele hinder door geluid? Op welke plekken mogen drones gaan landen in de stad? En welke plekken in de stad willen wij vooral rustig houden? We kunnen niet afwachten totdat de drones echt vliegen als taxi's. Daarom bereiden wij ons nu al voor op de toekomst.
Het vliegen met drones en het verzamelen van gegevens tijdens inspecties van bijvoorbeeld gebouwen, zorgt voor nieuwe bedrijvigheid. En ook voor banen die tot een paar jaar geleden nog niet bestonden, zoals dronepiloot. Aan het zakelijk vliegen met zwaardere drones en voor vluchten met meer risico, zijn veel regels verbonden. Dronebedrijven investeren daarom veel in opleidingen en het verkrijgen van de verplichte vergunningen om als operator te mogen vliegen.
Als gemeente blijven wij in contact met de bedrijven om te zien waar wij elkaar kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door met andere overheden, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Zuid-Holland te overleggen hoe de nieuwe regelgeving ruimte biedt voor ondernemers.
De haven van Rotterdam is door haar industriële karakter de ideale omgeving voor de inzet van drones, bijvoorbeeld voor:
- inspecties op en rond schepen
- het bereiken van locaties die door de ligging aan water lastiger over de weg te bereiken zijn
- plekken bereiken die voor een mens minder geschikt zijn, zoals in leidingen of de binnenkant van tankschepen.
Het Havenbedrijf mag als eerste locatie in Nederland gaan experimenteren met U-Space. Een proef om de systemen en procedures in te regelen waarmee meerdere drones gelijktijdig veilig het luchtruim kunnen gebruiken. Via een vooraf geprogrammeerde route op basis van gps-coördinaten. Dit systeem staat in de toekomst ook in verbinding met de bemande luchtvaart. Zo kan bij de inzet van een helikopter worden geregeld dat de drones direct dat deel van het luchtruim verlaten.
Nieuwe technologie komt vaak in conflict met bestaande wet- en regelgeving. De mogelijkheden die drones bieden passen niet altijd in de bestaande kaders. Dat vraagt om een zorgvuldig gesprek tussen ondernemers en de overheid. Hoe kunnen we de regelgeving zo maken dat het aansluit op de moderne dagelijkse praktijk. Een voorbeeld is het maken van film- en videobeelden met drones. De gemeente Rotterdam heeft hiervoor regels opgesteld in het Rotterdamse Filmprotocol (Film en Media Office)
De gemeente ziet voordelen in het gebruik van drones voor het werk van de gemeente. Zo zijn er 3D-luchtopnamen met een drone gemaakt van de bovenkant van het Hofbogentracé. Veilig vliegen en het verwerken van de informatie die drones verzamelen is specialistisch werk. Daarom huurt de gemeente gespecialiseerde bedrijven in voor deze taken.
Meer informatie
Heeft u vragen over drones of wilt u iets melden? Zoals vragen over de veiligheid van drones of op welke manier dronevliegers de privacy van inwoners niet schenden?
Dan kunt u ons mailen: dronesSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Ziet u een gevaarlijke situatie? Of heeft u een verzoek om handhaving op vluchten in uw leefomgeving?
Dan kunt u dit direct melden bij de politie via 0900 8844.
Alle vluchten met drones vallen namelijk onder de Luchtvaartwet. Handhaving van deze wet is een taak voor de politie. De gemeente heeft geen bevoegdheid tot handhaving.