Ga naar de hoofdinhoud

20 juni 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Elk stukje informatie kan het verschil maken

Het is bijna een half jaar geleden dat een grote explosie plaatsvond in een garagebox in Rotterdam-Zuid, midden in een woonwijk. Ziet u iets verdachts in uw buurt? Maak hier dan altijd een melding van bij de politie.

Al snel waren er namelijk aanwijzingen dat het door een ongeluk in een drugslab kwam. Het Openbaar Ministerie hee­ dit later bevestigd. In een drugslab worden vaak drugs als amfetamine en xtc gemaakt. Maar er kan bijvoorbeeld ook cocaïne worden ‘gewassen’. Hierbij worden gevaarlijke, brandbare stoffen gebruikt die zo’n enorme explosie kunnen veroorzaken.

Vreemd of verdacht?

Volgens buren kwamen verschillende mensen op allerlei tijdstippen langs, werden dure auto's voor de deur gezien en rook het soms naar aceton. Zulke signalen kunnen duiden op een drugslab. Iets vreemds of een verdachte situatie melden kan altijd bij de politie, maar ook bij Meld Misdaad Anoniem. Mitchell van de Velde, woordvoerder bij Meld Misdaad Anoniem: 'Elk stukje informatie, hoe klein ook, kan het verschil maken.' Zo is er kortgeleden nog een drugslab in Charlois gevonden na een melding. Dat had dus heel anders kunnen aflopen als er niet gemeld was.

Van de Velde: 'We willen mensen ervan bewust maken dat drugscriminaliteit ook in hun buurt kan voorkomen. Ziet u bijvoorbeeld afgeplakte ramen, veel beveiligingscamera’s of ruikt u een anijsgeur? Dan zou het om een xtc-lab kunnen gaan. Zoiets melden heeft altijd zin, er wordt echt iets mee gedaan. Afhankelijk van de inhoud van de melding gaat de gemeente of de politie daaropaf.'

burgemeester aboutaleb praat met politie en brandweer naast een afgezet wooncomplex waar een explosie plaatsvond.
Bij een explosie in een drugslab aan de Schammenkamp (Zuid) kwamen op 29 januari 3 mensen om en werden meerdere woningen verwoest | foto: Arnoud Verhey

Anonimiteit verzekerd

Mensen vinden het vaak spannend om iets te melden, het gaat tenslotte om criminaliteit. Want, hoe anoniem is anoniem? 'Bij Meld Misdaad Anoniem staat de anonimiteit van de melder op de eerste plaats', zegt Van de Velde. 'We hebben hiervoor verschillende maatregelen genomen; we zien bijvoorbeeld geen telefoonnummer of IP-adres. Het gesprek wordt niet opgenomen en de inhoud van de melding wordt niet opgeslagen. Er wordt puur gekeken of de melding over iets gaat dat mogelijk strafbaar is. Deze informatie wordt daarna door gezet naar de politie of de gemeente. Dit doen we pas als de anonimiteit echt kan worden verzekerd. Herleidbare informatie zoals naam, adres of andere informatie waar de identiteit van de melder uit kan blijken, wordt niet in de melding gezet.'

Over Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke stichting en bestaat sinds 2002. Doordat ze volledig losstaat van de politie, kunnen medewerkers de anonimiteit waarborgen. Zo krijgt u geen terugkoppeling na de melding en komen er geen gegevens van u in het dossier van de verdachte terecht. U hoeft dus ook niet te getuigen in een rechtszaal. Wie u bent blijft onbekend. Een melding maken kan via telefoonnummer 0800 7000 of de website meldmisdaadanoniem.nl. Link opent een externe pagina.

In Rotterdam kwamen vorig jaar 1.873 meldingen binnen bij Meld Misdaad Anoniem. Veruit de meeste (1.059) gingen over drugs. Naar aanleiding van al deze anonieme meldingen zijn 289 verdachten opgespoord en zijn 109 wapens in beslag genomen.