Folkert Elsingastraat
Het Lage Land, en vooral de omgeving van het Prinsenpark, is volop in ontwikkeling. Ontwikkelaar HD en de gemeente willen van de Folkert Elsingastraat een gezonde en vitale leef- en woonomgeving maken.
Het gaat hierbij om de plek van het kantoorpand, de boksschool en skischool aan de Folkert Elsingastraat 3-9 en het sportveld er achter. Ontwikkelaar HD heeft het kantoorpand aan de Folkert Elsingastraat 3-9 gekocht. HD wil hier woningen bouwen. Dit past in de wens van de gemeente om meer woningen te bouwen in de stad en in Prins Alexander. De vraag naar woningen in Rotterdam is namelijk veel groter dan het aanbod. Veel mensen kunnen op dit moment geen woning vinden in de stad. Daarin willen we graag verandering brengen.
Nieuwe appartementen
De gemeente en HD zetten in op de bouw van 269 appartementen op deze plek. Op dezelfde plek zullen parkeerplekken voor de bewoners komen. Ook wordt er gekeken naar een nieuwe plek voor de boksschool en de skischool, bij het sportterrein. De gemeente wil verder het sportterrein en de buitenruimte eromheen opnieuw inrichten. De kunstgrasvelden van de korfbalvereniging Trekvogels blijven gewoon op dezelfde plek liggen.
Ontwikkeling woningbouw
Bent u geïnteresseerd in een woning, kijk dan op de woneninmix.nl. Link opent een externe pagina. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de woningen dan kunt u zich hier ook aanmelden.
Let op: u kunt zich nog niet inschrijven voor woningen. U kunt natuurlijk wel laten weten dat u interesse heeft in het plan via de projectwebsite. Of mail naar folkertelsingastraat@hdgroep.nl. Link opent een externe pagina.
Bestemmingsplan Folkert Elsingastraat
Vanaf vrijdag 22 december 2023 tot en met 2 februari 2024 lag het ontwerpbestemmingsplan 6 weken ter inzage. In die tijd kon u bezwaar maken tegen het bestemmingsplan door uw reactie/zienswijze in te dienen. Wij hebben enkele reacties ontvangen vanuit de omgeving. De gemeente geeft antwoord op deze reacties/ zienswijzen in de zienswijzerapportage. De reacties en de beantwoording ervan worden behandeld door de gemeenteraad in een hoorzitting. Hierna zal de gemeenteraad een besluit nemen of het bestemmingsplan (al dan niet gewijzigd) vastgesteld kan worden.
Een vernieuwd sportterrein
De gemeente heeft de wens om het sportterrein helemaal nieuw in te richten, zodat het terrein klaar is voor de toekomst. Daarbij wordt er rekening gehouden met twee gymzalen voor het Passercollege. Naar verwachting komt er ook een nieuw gebouw voor de skischool en boksschool. Daarnaast onderzoekt de gemeente of het haalbaar is een gebouw met een maatschappelijke functie toe te voegen, in combinatie met een nieuw gebouw voor de korfbalvereniging.
De gemeente heeft Sportbedrijf Rotterdam gevraagd onderzoek te doen. Sportbedrijf Rotterdam gaat onderzoeken hoe de mensen uit de omgeving denken over sport en wat hun wensen op dit gebied zijn. Ook gaan ze onderzoeken hoe en of alle wensen samen kunnen komen op het sportterrein. Het onderzoek is de eerste stap om tot een plan voor het vernieuwde sportterrein te komen.
Herinrichting van de buitenruimte
Alle ontwikkelingen hebben gevolgen voor de buitenruimte. Daarom is het nodig om plannen te maken over de herinrichting van de buitenruimte. Het sportterrein en de bouw van de nieuwe woningen zijn twee verschillende opdrachten zijn. De duur van de ene opdracht is anders dan die van de andere opdracht. Daarom is het herinrichten van de buitenruimte verdeeld in twee fases:
In deze fase wordt een ontwerp gemaakt voor de buitenruimte rondom de nieuwbouw. In dit ontwerp wordt rekening gehouden met:
- De bereikbaarheid van de ingangen van de nieuwe en bestaande woningen.
- De bereikbaarheid van de in- en uitrit van de nieuwe parkeergarage.
- Bestaande en nieuwe parkeerplekken (als dat nodig is).
- Onderhoud en ophoging van de hele straat.
- Zo veel mogelijk groen in de straat.
De gemeente heeft hier een plan met haar aandachtspunten voor gemaakt (ook wel een Programma van Eisen genoemd). Er komt een inloopbijeenkomst waarbij het mogelijk is de plannen te bekijken en hierop te reageren. Kunt u hier niet bij zijn en wilt u wel reageren op de plannen? Stuur dan een mail naar folkertelsingastraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Reageren kan tot en met 30 juni 2024.
In deze fase wordt een ontwerp gemaakt voor de buitenruimte van het sportterrein en de daaraan grenzende buitenruimte. In dit ontwerp wordt onder andere rekening gehouden met hoe het sportterrein wordt gebruikt, de toegankelijkheid en uitstraling. Er is nog niet gestart met het maken van een ontwerp voor deze fase.
Vragen en antwoorden
Er zijn inmiddels verschillende vragen gesteld en beantwoord. Zit uw vraag en niet bij? Stel de vraag dan alsnog!
Voor specifieke vragen over de buitenruimte en het sportterrein kunt u mailen naar: folkertelsingastraatSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Algemene vragen en antwoorden
HD en gemeente Rotterdam maken in overleg een plan voor de bouwplaatsinrichting en bouwontsluiting. Hierbij is het belangrijk om tijdens de bouw zoveel mogelijk overlast te voorkomen.
Voor wat betreft eventuele overlast van geluid en licht vanuit het sportterrein moet voldaan worden aan de wettelijke normen.
In het parkeerbeleid zijn hiervoor normen opgenomen waaraan de ontwikkeling moet voldoen. Er wordt in het plan gekeken hoe we het parkeren voor deze verschillende functies een goede plek kunnen geven. Voor de bewoners wordt het parkeren binnen het gebouw opgelost, onder de daktuin. De verenigingen (Trekvogels, Erasmus en eventuele nieuwe verenigingen) komen de parkeerplaatsen op het sportterrein.
Binnen de formele procedures van de bestemmingsplanwijziging, de omgevingsvergunning en het inrichtingsplan van de openbare ruimte zijn er momenten voor indiening van opmerkingen en zienswijzen (meningen). Deze bewonersbijeenkomsten zijn daar aanvullend op.
Op de informatieavond is de ambitie/visie op het gebied gepresenteerd. Tijdens de volgende bijeenkomst wordt er dieper ingegaan op het ontwerp.
Vragen en antwoorden over wonen en het bouwplan
Om de woningbouw ontwikkeling mogelijk te maken moet er geschoven worden met het sportveld. Dit gaat ten koste van de watergangen langs de Koningslaan de De Waghemakersstraat. Hierover leest u meer bij de vragen over het bestemminsplan, deze vindt u iets verderop op deze pagina.
Ja. HD is ondertekenaar van het Langer Thuis Akkoord. Het doel van het Langer Thuis Akkoord is om ervoor te zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Een randvoorwaarde om wonen, welzijn en zorg goed te combineren is genoeg levensloopbestendige woningen. Om dit doel te bereiken heeft het Langer Thuis Akkoord een 3-sporenaanpak:
- Meer levensloopbestendige en voor ouderen gelabelde woningbouw.
- Langer zelfstandig wonen in de wijk.
- Meer innovatieve woonconcepten en/of woonzorgconcepten.
Als ondertekenaar van het akkoord is HD betrokken bij de Ouderenhub in het gebied. Ouderenhubs zijn een werkwijze om de stedelijke woonopgave voor ouderen te vertalen naar de wijk. Bij de wijk passende woon(zorg)concepten kunnen dan gerichter in gebiedsontwikkelingen worden ingebracht. Binnen de ouderenhubs Prinsenland/het Lage Land wordt met een aantal partijen (woningcorporaties, welzijn- en zorgaanbieders) gewerkt aan het langer zelfstandig wonen in de wijk. Daarin zijn het tegengaan van versnippering in de zorg, ontmoetingsplekken, samen eten, aanpak eenzaamheid (vitale woongemeenschap), samenwerking medisch-sociaal domein en inzet e-health belangrijke elementen. In klankbordgroepen over onderwerpen die hiermee te maken hebben wordt ook de inbreng van ouderen geborgd.
Deze panden zijn particulier bezit. Er zijn voor deze kantoorpanden nog geen nieuwe plannen ingediend.
In dit woningbouwplan zit geen sociale woningbouw. Wel komen er woningen in het middensegment. We zien in de hele stad dat er naar dit segment veel vraag is.
Dat is op dit moment nog niet bekend.
De daktuin voor de bewoners is vooral bedoeld als aanvullend naast het eigen balkon. Integratie en interactie met de buurt gebeurt in openbaar gebied, door sport en het winkelcentrum.
Het gaat om ongeveer 240 tot 250 woningen. Het hele bouwplan is een samenhangend bouwblok met strookvormige bebouwing. Dit is net als de rest van de opbouw van de tuinstad Lage Land. De wijk is opgebouwd met de zogeheten ‘stempel en strokenverkaveling’. Vanuit de stedenbouwkundige structuur van Lage Land ligt de locatie aan één van de langere structuurlijnen de Koningslaan. De maat en schaal van een
hoogteaccent van 14 bouwlagen past bij de ruimtelijke maatvoering van het profiel van de Koningslaan. Met 14 lagen sluit het nieuwe gebouw aan op de directe omgeving, De Grote Prins op de hoek Koningslaan-Prinsenlaan. Daarnaast is deze hoogte ook aangehouden bij het nieuwbouwproject de Alex. Een plint met adressen zorgt voor menselijke maat, sociaal contact en ogen op straat.
Op dit moment nog niet.
Vragen over bestemmingsplan en de procedure
In een nota van uitgangspunten staan regels waaraan woningbouwontwikkeling aan moet voldoen. Op dit moment ligt de nota van uitgangspunten voor de woningbouwontwikkeling aan de Folkert Elsingastraat bij het college van de gemeente Rotterdam, om hierover te besluiten.
In het bestemmingsplan staan regels van de gemeente over bouwen en over gebruik van grond en gebouwen. Er staat ook in waar wel en waar niet mag worden gebouwd. Verder toetst de gemeente het plan aan regels rondom geluidshinder, milieubeheer en natuurbescherming.
Vanaf de datum van publicatie kunt u het bestemmingsplan inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina of www.overheid.nl. Link opent een externe pagina, door te zoeken op Folkert Elsingastraat. Een bestemmingsplan ligt 6 weken ter inzage.
Ja, u kunt tijdens de 6 weken dat het bestemmingsplan ter inzage ligt bezwaar maken tegen het plan. Dit doet u door uw zienswijze in te dienen. U kunt ook een fysieke afspraak maken om het ontwerpbestemmingsplan in te zien. Een afspraak kunt u maken via telefoonnummer: 010 - 267 2514 of via e-mail bir@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Hiervoor stelt u schriftelijk uw reactie (zienswijze) op en verzend u deze aan de gemeenteraad, door tussenkomst van de directeur van Stadsontwikkeling, BWT/Bestemmingsplannen, Postbus 6575, 3002 AN Rotterdam.
Voor de nieuwbouwontwikkeling wordt ervan uitgegaan dat de sloot die langs de De Waghemakerestraat, de Koningslaan en achter het kantoorpand, loopt gedempt wordt. Dit gedempte slootwater moet in de omgeving, ook wel peilgebied genoemd, terugkomen. Dit is een voorwaarde die het Hoogheemraadschap stelt. Een andere voorwaarde is dat bij toename van steen/verharding er een percentage water ter compensatie terugkomt. In het bestemmingsplan is een watertoets opgenomen. De watertoets geeft aan hoeveel water er moet terugkomen in het peilgebied. Voor de compensatie is gekeken naar kansen om bestaande watergangen in het peilgebied te versterken. Dat gaat om onder andere de sloot langs de Prinsenlaan (de Nieuwerkerkse Tocht).
De gemeente Rotterdam geeft aan dat bij nieuwbouwontwikkelingen een toets op bezonning moet worden uitgevoerd. Deze toets is een onderdeel van het bestemmingsplan. Hierna wordt er met een bezonningsstudie onderzoek gedaan naar de effecten van het gebouw bij verschillende zonnestanden op de omliggende woningen. Voor de nieuwbouw aan de Folkert Elsingastraat is een bezonningsstudie gedaan. De conclusie hiervan is dat de nieuwbouw voldoet aan de kaders zoals genoemd in het beleid.
Wilt u meer informatie? De bezonningsstudie vindt u op www.vimeo.com/woneninmix/. Link opent een externe pagina.
Bewoners van de nieuwbouwwoningen parkeren de auto in het gebouw. Deze auto’s zijn dus geen extra belasting op het parkeren in de wijk. Er zijn in totaal 165 parkeerplaatsen voor bewoners van de nieuwbouw beschikbaar. Voor de nieuwbouwontwikkeling is een verkeersonderzoek uitgevoerd en is er gekeken naar het effect van de verkeerstoename op de bestaande wegen. Uit het onderzoek is gekomen dat de invloed van de toekomstige nieuwbouw op de verkeersdoorstroming niet zorgt voor knelpunten op de Folkert Elsingastraat. Voor de Prinsenlaan zal dit klein zijn.
Vragen en antwoorden over openbare ruimte en sport
Het behoud van het sportterrein is een belangrijk uitgangspunt. Daarnaast krijgt de gemeente voor sport ook regelmatig vragen van sportaanbieders en verenigingen. Tegelijkertijd verandert het gebied en is er sprake van verdichting in zowel het Lage Land als Prinsenland. Dit is dan ook het moment om te kijken of we de vragen die er liggen kunnen koppelen aan de kansen die zich voordoen.
Naast het huidige verenigingsgebouw van de korfbalvereniging komt een nieuw gebouw te staan waarin de skischool en de boksschool terugkomen. Er wordt onderzocht of er aanvullende mogelijkheden mogelijk zijn. Op dit moment zijn de plannen nog niet duidelijk.
Op dit moment zijn er geen plannen om het huidige verenigingsgebouw van de Trekvogels mee te nemen in de ontwikkeling.
Goed voorstel. We gaan graag in gesprek met ouderen en jongeren hoe we dat kunnen organiseren.
Zodat gezinnen met jonge kinderen buiten kunnen spelen, of opa en oma die op de kleinkinderen passen? Krijgen ook de wat oudere kinderen sportfaciliteiten aangeboden? Het is belangrijk dat jongeren en ouderen elkaar buiten kunnen ontmoeten.
Dat is zeker de bedoeling! In het woongebouw is er aandacht voor de combinatie van jonge gezinnen, starters en senioren. Er wordt gekeken naar een goede manier om ontmoeten en de mix van generaties te stimuleren. Ook voor de inrichting van de openbare ruimte en het sportterrein is de visie 'een wijk waar wonen en bewegen elkaar ontmoeten'. De precieze inrichting van de openbare ruimte en het sportterrein is nog niet bekend. Graag gaan we het gesprek aan met de omgeving, over hoe dat mee kan worden genomen in het plan.
Uit gesprekken met het Hoogheemraadschap moet blijken wat wel en niet geldt als watercompensatie.
De invulling van het sportterrein is op dit moment nog niet bekend.