Frans Bekkerstraat
In Rotterdam-Zuid investeren de gemeente Rotterdam, partners en het Rijk, in het kader van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, in mensen, woningen en woonomgeving. Mensen die in Rotterdam Zuid wonen en groter willen wonen, moeten op Zuid kunnen blijven.
In 2019 is het Werkprogramma Nationaal Programma Rotterdam Zuid Wonen 2019-2022 vastgesteld. Daarin is gekozen voor een intensieve aanpak van de focuswijken op Zuid. Mensen die in Rotterdam Zuid wonen en groter willen wonen, moeten op Zuid kunnen blijven. Om dat voor elkaar te krijgen zullen er betere en grotere woningen in Rotterdam Zuid moeten komen. Ook komen er woningen voor het groeiend aantal mensen 'van buiten' die Zuid nu aan het ontdekken zijn. Mensen met een laag, midden en hoog inkomen. Gezinnen en alleenstaanden. Studenten en senioren. En voor de huidige bewoners willen we het woongenot verbeteren door goede woningen aan te bieden in een aantrekkelijke buurt die schoon, veilig en mooi is. Daarom gaat de gemeente op een aantal plekken fors investeren. De Frans Bekkerstraat in Oud-Charlois is zo’n plek.
De leefbaarheid van het woongebied krijgt een nieuwe impuls, zodat het er prettiger wordt om te wonen en te leven, voor nu en in de toekomst. Een deel van de kleinere woningen willen we gaan samenvoegen, vergroten en opknappen. Hierdoor realiseren we grotere woningen dan er nu staan, voor een gedifferentieerd woningaanbod. Slechte verhuurders zetten we buitenspel door de woning te verkopen aan mensen die er zelf gaan wonen. Goede verhuurders willen we juist verleiden om mee te gaan doen.
In dit project werkt de gemeente samen met marktpartij Steenvlinder. Steenvlinder neemt de leiding voor het samenvoegen en vergroten van de woningen. Dat betekent dat Steenvlinder de woningen aankoopt, samenvoegt of vergroot en opknapt. Daarna verkoopt Steenvlinder de woningen aan mensen die hier zelf gaan wonen. Ook gaan de gemeente en Steenvlinder met de Vereniging van Eigenaren praten. Dan gaan ze het hebben over het verbeteren van de buitenkant van het woonblok. En bij het blok Frans Bekkerstraat 70a tot en met 80f ook over duurzaamheid.
- De gemeente gaat samen met Steenvlinder uitvoering geven aan het programma ‘samenvoegen en vergroten’ in de Frans Bekkerstraat. Dit als onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.
- De hieronder genoemde adressen vallen onder de Wet voorkeursrecht gemeenten:
- Frans Bekkerstraat 70a tot en met 80f
- Frans Bekkerstraat 82a tot en met 104d.
Nee, er worden in de Frans Bekkerstraat geen woningen gesloopt. Steenvlinder gaat, op basis van vrijwilligheid, woningen aankopen en eventueel samenvoegen.
- September 2021: Start planvorming Steenvlinder
- 30 november 2021: Besluitvorming college B en W
- 24 februari 2022: Besluitvorming gemeenteraad
Bewoners worden op 25 februari 2022 op de hoogte gebracht van het besluit van de gemeenteraad.
Houd daarvoor deze pagina in de gaten of kijk op de website van Steenvlinder. Link opent een externe pagina.
In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) werken veel organisaties aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Samen willen zij ervoor zorgen dat opleidingsniveau, arbeidsdeelname en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland.
Door NPRZ moeten de wijken op Zuid veerkrachtiger worden. De huidige focuswijken van Zuid moeten prettige woongebieden worden. Voor iedereen! De partners van NPRZ investeren in goede woningen en aangename woonmilieus. Voor lagere, midden en hogere inkomens, voor gezinnen en alleenstaanden, voor senioren en voor starters.
Wilt u meer weten over NPRZ? Kijk op NPRZ.nl. Link opent een externe pagina of op de pagina Wonen op Zuid.
De activiteiten van NPRZ zijn in de eerste plaats gericht op de huidige bewoners en sociale stijgers. Sociale stijgers zijn bewoners die het financieel beter krijgen en op zoek gaan naar een grotere woning op Zuid. Via de pijlers Onderwijs en Werk wil NPRZ hun maatschappelijke positie verbeteren. Met de pijler Wonen wil NPRZ de bewoners van Rotterdam Zuid een aantrekkelijk en veilig woonmilieu bieden. En er moet een geschikte woning te vinden zijn voor verschillende huishoudens en inkomens.
Nee, op het gebied van wonen gaan veel meer activiteiten plaatsvinden. Zo worden veel bestaande woningen verbeterd. En voor heel Zuid geldt dat er meer verschillende soorten woningen moeten komen. Het aanbod is nu te eenzijdig. Er komen bijvoorbeeld meer grotere woningen. Dat zijn niet alleen nieuwe woningen. Grote huizen komen er ook door twee kleine huizen samen te voegen om één groot huis te maken. Verder worden kantoorgebouwen verbouwd tot (klus)woningen.
Heeft u vragen over de verkoop van uw woning of over het samenvoegen of vergroten van de woning?
Neem dan contact op met Nick Smit van Steenvlinder. U kunt bellen naar 06 - 26 57 50 46 of mailen naar nick.smit@steenvlinder.nl. Link opent een externe pagina. Nick Smit is op werkdagen bereikbaar van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Vragen en antwoorden - eigenaren
Ja, u kunt in overleg met Steenvlinder/de gemeente een aangrenzende woning kopen en uw woning samenvoegen. U moet hiervoor vanzelfsprekend de goedkeuring hebben van de eigenaar van deze woning. Informeer u goed over de voorwaarden die hiervoor gelden. De gemeente heeft een subsidieregeling voor particuliere eigenaren die hun woning willen samenvoegen.
Wilt u een gesprek over de verkoop van uw woning? Neem dan contact op met Nick Smit van Steenvlinder. U kunt bellen naar 06 - 26 57 50 46 of mailen naar nick.smit@steenvlinder.nl. Link opent een externe pagina. Nick Smit is op werkdagen bereikbaar van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Als u na dit gesprek uw woning wilt verkopen dan laat Steenvlinder uw woning taxeren. Steenvlinder maakt hierbij gebruik van een onafhankelijke beëdigd makelaar-taxateur. Wilt u liever gebruik maken van een andere (beëdigd) makelaar-taxateur? Dat mag, geef dit dan door aan Steenvlinder. De gekozen makelaar-taxateur bemiddelt bij de aankoop van de woningen. De getaxeerde marktwaarde is de basis van het bod dat Steenvlinder uitbrengt. Hierna gaat u met Steenvlinder in gesprek over de verkoop van uw woning.
De verdere onderhandelingen lopen via Steenvlinder. Als Steenvlinder en u het eens worden over de verkoop zorgt Steenvlinder voor de verdere afhandeling. Daaronder valt bijvoorbeeld het opmaken van de koopovereenkomst. Steenvlinder betaalt de kosten van het taxatierapport.
Steenvlinder verhuurt deze woningen tijdelijk. Dat doet ze op basis van de Leegstandwet. Steenvlinder probeert woningen naast of onder elkaar aan te kopen, zodat ze deze kan samenvoegen. Als Steenvlinder voldoende woningen heeft weten aan te kopen gaan ze de woningen samenvoegen en vergroten. De grotere woningen die zo ontstaan worden door Steenvlinder als kluswoning verkocht aan particulier eigenaren met zelfbewoningsplicht. De nieuwe eigenaar zal de woning zelf naar eigen wensen 'afbouwen'.