Ganzen
In Rotterdam leven meer dan 3.000 ganzen. Dat komt door de goede leefomstandigheden in de stad. Maar op sommige plekken zijn er zo veel ganzen dat ze voor overlast zorgen door poep en lawaai.
Vogelgriep
Er heerst vogelgriep in Nederland. Vogelgriep komt voor onder wilde vogels, zoals meeuwen. Het kan zijn dat een gans ook vogelgriep krijgt. Wat kunt u doen:
- houd uw hond aan de lijn in de buurt van water.
- komt u een dode gans of vogel tegen? Raak deze niet aan. Maak een melding via de MeldR-app of bel 14 010.
Hoe ontstaat overlast door ganzen?
Ganzen vinden genoeg voedsel in de stad. Daardoor (over)leven de verschillende ganzensoorten hier makkelijk. Mensen voeren brood of ander niet-natuurlijk voedsel. Ze bedoelen dat goed, maar voor de dieren is het erg ongezond. En omdat de ganzen zelf minder voedsel hoeven te zoeken, hebben ze meer tijd om zich voort te planten.
Wat kan ik doen bij overlast van ganzen?
De gemeente houdt bij waar de ganzen in Rotterdam zijn en welke overlast ze veroorzaken. Heeft u veel overlast van ganzen, dan kunt u dit melden bij de gemeente via de MeldR-app of bel naar 14 010.
In Rotterdam willen we de overlast van ganzen en ook ratten en duiven tegengaan en de gezondheid van de vogels verbeteren. Daarom is het sinds 1 juli 2022 in heel Rotterdam verboden om aan dieren etensresten te voeren of deze voor hen achter te laten. Hiervoor riskeert de Rotterdammer een boete van €100 plus €9 administratiekosten.
Wat doet de gemeente?
De gemeente Rotterdam doet aan nestbeheer om het aantal ganzen in de stad, en zo de overlast, te verminderen. Dit doet ze op de meest diervriendelijke manier.
Wat is nestbeheer? Boswachters controleren in het broedseizoen, vanaf ongeveer half maart tot begin juni, alle ganzennesten in de stad op eieren. Ze halen alle eieren uit het nest, op één ei na. Ze geven het ei dat blijft liggen een merkteken. De eieren die de ganzen in de weken daarna nog in het nest leggen halen ze ook weg. Het ei met het merkteken blijft liggen. Dat broedt de gans uit.
Nijlganzen broeden het hele jaar door. Buiten het broedseizoen kunnen de boswachters deze nesten niet beheren.
Per jaar halen de boswachters ongeveer 3.000 eieren uit de nesten. De eieren worden vernietigd. Dit zorgt ervoor dat het aantal ganzen vermindert.
De ganzen zelf hebben niet veel last van het nestbeheer. Ze blijven gewoon broeden. Maar ze worden wel steeds slimmer in het vinden van een nestplek. De boswachters kunnen ze ieder jaar weer lastiger vinden. Dit geldt vooral voor nijlganzen. Deze soort verstopt het nest goed, in holle boomstammen, op platte daken van huizen of andere moeilijk bereikbare plekken.
In Rotterdam leven vooral grauwe ganzen, Canadese ganzen, nijlganzen en soepganzen. De grauwe gans is een inheemse soort en komt hier dus van nature voor. Dat betekent ook dat ze beschermd zijn. Voor nestbeheer van deze soort is een ontheffing noodzakelijk.
Dit geldt niet voor het weghalen van de eieren van Canadese ganzen en nijlganzen. Dit zijn exoten: ze leven hier niet van nature. Voor het beheer van de eieren geldt een landelijke vrijstelling: van de wet mogen we nesten en eieren van exoten en verwilderde vogels verwijderen. Daarbij moet degene die het doet, wel toestemming hebben van de faunabeheereenheid Zuid-Holland. In Rotterdam is dat de boswachter. Hij moet zich houden aan voorschriften. Hiermee houdt de gemeente zich aan de Wet Natuurbescherming. Ook bij boerenganzen doet de gemeente aan nestbeheer.
Meer informatie
Wilt u een melding doen van dode ganzen of ganzenpoep? Geef dit dan door via 14 010 of de MeldR-app.