Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Gasfabrieken

Rond 1900 telde Rotterdam diverse gasfabrieken. De gasfabriek produceerde vooral voor verlichting van straten, woningen en bedrijven. Dat gebeurde door kolen via zogenoemde 'droge destillatie' om te zetten in gas.

Toen in de jaren '20 elektrische verlichting in zwang raakte, nam de vraag af. De gasfabrieken in Feijenoord en aan de Keilehaven bleven draaien om gas te produceren voor (stads)verwarming en koken. Na de ontdekking van de gasbel in Slochteren werden de gasfabrieken overbodig, omdat Nederland toen overstapte op aardgas. De gasfabrieken werden gesloopt waarbij meestal een zwaar vervuild terrein achterbleef.

Het Ministerie van I&W stelt geld beschikbaar voor de sanering van de gasfabriekslocaties. Onder het motto 'Rotterdam ruimt zijn rommel op' is de afgelopen jaren de sanering van alle gasfabriekslocaties in Rotterdam voortvarend opgepakt. Zo is in de jaren ’90 in Kralingen de grootste grondsanering uitgevoerd in Nederland in een stedelijke omgeving. Sinds die tijd heeft Kralingen één van de schoonste toplagen van de stad. En ook de gronden van de voormalige gasfabriek Feijenoord zijn gesaneerd. Rotterdam van onderen maakte een mooie reportage over de sanering op deze beide locaties.

Locaties

De bodemsaneringswerkzaamheden worden uitgevoerd vanuit de Programmatische Aanpak Gasfabrieken van de gemeente Rotterdam. Waar stonden deze gasfabrieken in de stad? Is de bodem reeds gesaneerd? En wat is de huidige bestemming? Wilt u antwoord op deze vragen, klik dan op een van de 11 locaties in deze interactieve kaart.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Omvang

Wat is de totale omvang van de sanering in het kader van het Rotterdamse gasfabrieken programma? Om een vergelijking te maken: als we alle totalen optellen tot 2020 zouden we de Kuip in Rotterdam maar liefst vier keer tot de nok toe kunnen vullen met het reeds gezuiverde grondwater. En met het totaal aan verontreinigde grond en funderingsresten kunnen maar liefst 180 Olympische zwembaden worden gevuld. Maar we zijn nog niet klaar. Er ligt nog een behoorlijke opgave bij de Keilehaven. Na sanering van deze voormalige gasfabriekslocatie zal de omvang verwijderde verontreinigde grond en funderingsresten en gesaneerd grondwater nog weer eens fors zijn toegenomen.

Wat zijn de gezondheidsrisico's?

Geen. De verontreinigingen zoals nu aanwezig hebben bij de huidige bestemmingen geen risico’s voor mens en dier tot gevolg.

Meer informatie

Heeft u vragen over het Rotterdamse gasfabrieken programma? Neem dan contact op met Jillian Sant-Barendregt, communicatieadviseur gemeente Rotterdam j.santbarendregt@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.