Geboorteaangifte doen
Als u een baby hebt gekregen moet u binnen 3 dagen geboorteaangifte doen. U doet de aangifte in de gemeente waar het kind is geboren.
U kunt op 3 manieren geboorteaangifte doen: online, aan de balie of via een videobelafspraak (de Digitale balie). Lees voor online aangifte en videobellen eerst onder het kopje 'Voorwaarden' om te zien of u gebruik kunt maken van die mogelijkheden.
Online geboorteaangifteGeboorteaangifte aan de balieGeboorteaangifte via videobellenAangifte binnen 3 dagen
U doet aangifte binnen 3 dagen na de geboorte. U kunt ook aangifte doen op de geboortedag zelf, als dit op een werkdag is.
Als de laatste dag van die 3 dagen in het weekend of op een feestdag valt, dan doet u de aangifte op de eerstvolgende werkdag. U hebt altijd tenminste 2 werkdagen om aangifte te doen.
Feestdagen tellen niet mee in de 3 dagen.
Feestdagen zijn: nieuwjaarsdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Kerstmis.
Dag van geboorte | Dag van aangifte |
---|---|
Maandag | Dinsdag, woensdag, donderdag |
Dinsdag | Woensdag, donderdag, vrijdag |
Woensdag | Donderdag, vrijdag, maandag |
Donderdag | Vrijdag, maandag |
Vrijdag | Maandag, dinsdag |
Zaterdag | Maandag, dinsdag |
Zondag | Maandag, dinsdag, woensdag |
Voorwaarden
Online geboorteaangifte
- De persoon die aangifte doet, is de vader of moeder van het kind. Of de vrouwelijke partner van de biologische moeder.
- Eén van de ouders heeft de Nederlandse nationaliteit.
- De ouder die aangifte doet, heeft DigiD.
- De ouder die aangifte doet, heeft een geldig identiteitsbewijs.
Dit mag een paspoort, Nederlandse identiteitskaart, Nederlands rijbewijs, verblijfsvergunning of een vreemdelingendocument zijn. - De ouder die aangifte doet, heeft het geboortebewijs van het ziekenhuis of van de verloskundige.
Geboorteaangifte via videobellen (Digitale balie)
- Geboorteaangifte doen via videobellen kan alleen:
- als allebei de ouders een niet-Nederlandse nationaliteit hebben
- als de ouders een naam voor het kind kiezen via naamskeuze
- De persoon die aangifte doet, is de vader of moeder van het kind. Of de vrouwelijke partner van de biologische moeder.
- De ouder die aangifte doet, heeft DigiD.
- De ouder die aangifte doet, heeft een telefoon, laptop of tablet met camera en microfoon.
- De ouder die aangifte doet, heeft een geldig identiteitsbewijs.
Dit mag een paspoort, Nederlandse identiteitskaart, Nederlands rijbewijs, verblijfsvergunning of een vreemdelingendocument zijn. - De ouder die aangifte doet, heeft het geboortebewijs van het ziekenhuis of van de verloskundige.
U ontvangt de geboorteakte per post.
Geboorteaangifte aan de balie
- De persoon die aangifte doet, is de vader of moeder van het kind. Of de vrouwelijke partner van de biologische moeder.
Ook iemand die bij de bevalling is geweest en het kind geboren zag worden, mag aangifte doen. - De persoon die aangifte doet, is 18 jaar of ouder.
- De persoon die aangifte doet, heeft een geldig identiteitsbewijs.
Dit mag een paspoort, Nederlandse identiteitskaart, Nederlands rijbewijs, verblijfsvergunning of een vreemdelingendocument zijn. - De persoon die aangifte doet, heeft het geboortebewijs van het ziekenhuis of van de verloskundige.
Kosten
De geboorteaangifte zelf is gratis.
Bij een geboorteaangifte maakt de gemeente een geboorteakte voor het kind. U kunt een kopie aanvragen van de geboorteakte.
In 2024 kost een kopie van een geboorteakte € 16,60.
Hoelang duurt het
Doe binnen 3 werkdagen. Link opent een externe pagina aangifte van de geboorte van uw kind.
- Bij geboorteaangifte bij de balie schrijven we uw kind direct in. Uw kind staat dan in de Basisregistratie Personen (BRP) en krijgt meteen een burgerservicenummer (BSN).
Als alle documenten in orde zijn, maakt de medewerker ook direct de geboorteakte. - Bij geboorteaangifte online of via videobellen schrijven we uw kind binnen 5 werkdagen in. U krijgt een e-mail met een bevestiging.
Het doorgeven van uw burgerservicenummer (BSN)
De gemeente waar u staat ingeschreven geeft het burgerservicenummer (BSN) van uw kind door aan alle officiële organisaties, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB zorgt ervoor dat u kinderbijslag krijgt.
De enige organisatie waaraan u zelf het BSN moet doorgeven is uw zorgverzekering.
Contact
Hebt u vragen, bel 14 010.
Veelgestelde vragen
Wanneer uw kindje vóór de geboorte is overleden kan de gemeente waar uw kindje is geboren een geboorteakte opmaken. Het maakt daarbij niet uit of het kindje binnen of na een zwangerschap van 24 weken is geboren. U kunt de voornamen en achternamen in de akte laten zetten. Ook is het mogelijk om een levenloos geboren kindje bij aangifte te erkennen.
Voor het opmaken van een akte van geboorte (levenloos) kunt u een afspraak maken via het telefoonnummer 14 010. Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u ook een email sturen naar kcc2@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. De medewerker vertelt u welke documenten u nodig hebt.
Gezinsuitbreiding kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie.
- Op de website Wijzer in geldzaken. Link opent een externe pagina vindt u informatie over geldzaken.
- Met de handige rekenhulp Bereken uw recht. Link opent een externe pagina op de website Nibud.nl ziet u in een paar stappen op welke financiële steun u misschien recht hebt. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.
Lukt het niet of hebt u vragen? Maak een afspraak bij de Vraagwijzer in uw buurt.
Meer informatie over naamkeuze vindt u op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen. Link opent een externe pagina van de Rijksoverheid.
Zodra uw kind is ingeschreven bij de gemeente waar het woont, kunt u als ouders online een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND.
Kijk voor meer informatie op de pagina Kind in Nederland geboren. Link opent een externe pagina op de website van de IND.