Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Geveltuinen

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning of gebouw. De straat knapt ervan op en uw huis blijft in de zomer koeler. Een klimplant, stokroos of zonnebloem maakt de straat al gezelliger.

Met minder tegels in uw straat of tuin gaat regenwater gelijk de grond in. Dat is beter voor het klimaat dan wanneer het water via het riool wegstroomt. Meer groen is ook goed voor insecten en vogels.

Aanleggen geveltuin

Een geveltuin aanleggen is makkelijk en leuk.  Dat kan in vijf stappen:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Voor de aanleg van een geveltuin is geen toestemming van de gemeente nodig. Wel enkele spelregels:

  • Kijk eerst of er genoeg ruimte is.  Iedereen moet de stoep goed kunnen gebruiken. Zorg dat er in ieder geval 2 meter stoep overblijft.
  • Vanaf de gevel mag u anderhalve stoeptegel weghalen. Minder stoeptegels mag ook, meer niet. 
  • U mag alleen een geveltuintje aanleggen bij gewone stoeptegels. Niet bij speciale sierbestratingen.
  • Zet de tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.
  • Schep het zand weg. Ga niet dieper dan 30 centimeter (dat is 1 stoeptegel). Vul het gat met bemeste tuinaarde en zet uw planten erin.  Denk eraan om de ventilatieroosters open te houden. 
  • U mag geen hekje rondom de geveltuin maken.
  • Breng overgebleven tegels naar het milieupark. Of laat ze ophalen door de gratis tegeltaxi

Advies over rattenoverlast bij een geveltuintje: leg bij aanleg gaas onder de aarde van het geveltuintje. De plantjes groeien door het gaas heen, maar het maakt het graven moeilijk. Zorg in ieder geval dat de grond dichtbegroeid is. U kunt ook grind of gravel leggen op plekken waar geen planten zijn. 

NK Tegelwippen

Tussen maart en oktober is het NK Tegelwippen: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Kijk op nk-tegelwippen.nl. Link opent een externe pagina . U kunt hier ook uw weggehaalde tegels aanmelden.

Spelregels beplanten geveltuin

U kiest zelf planten voor de geveltuin. Er zijn wel een paar spelregels: 

  • Gebruik planten en struiken die klein blijven. Dan blijft de stoep voor iedereen goed te gebruiken. Groot groeiende planten krijgen grote wortels en die kunnen de tegels omhoog drukken. En problemen geven met de kabels en leidingen onder de stoep.
  • De straatnaambordjes moeten altijd te lezen zijn. 
  • Een geveltuin is uw eigen verantwoordelijkheid. Worden de planten en struiken in uw geveltuin erg groot, snoei ze dan bij. 
  • Laat in de herfst de dode bladeren en takken in de tuin liggen, maar niet op de stoep. Allerlei nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen. 
  • Wacht zeker tot eind maart, begin april voordat u de geveltuin weer in orde maakt voor de lente en de zomer.

Plantentips

Kies planten die goed passen in uw geveltuin. Op het label van de planten staat of ze klein blijven. En of ze geschikt zijn voor een zonnige plek of de schaduw. Kijk ook of de grond droog is of juist nat. Er zijn vaste planten die jaren mee gaan, dan hoeft u niet elk jaar nieuwe te kopen. 

Als het kan kies dan zoveel mogelijk voor biologische bloemen, planten en kruiden. Dit is belangrijk voor bijen en vlinders. Het mooiste is als de planten hier al van nature voorkomen (inheems). Kijk voor inspiratie op de pagina
Inheemse planten.

De stoep verder opfleuren

Als de stoep voor uw woning breed genoeg is, kunt u langs de gevel ook nog plantenbakken neerzetten of een bankje. Houd er rekening mee dat er ook dan 2 meter van de stoep vrij moet blijven.

Werk samen aan een groenere straat

Een hele groene straat is natuurlijk mooier dan één geveltuin. Misschien willen uw buren ook wel een geveltuin. Samen met de straat kunt u geld aanvragen bij OpzoomerMee. Link opent een externe pagina.
Of vraag subsidie aan voor een bewonersinitiatief via mijn.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Belangrijke informatie

Een geveltuin is uw eigen verantwoordelijkheid. Er is geen toestemming van de gemeente voor nodig. Let wel op het volgende: 

  • De grond onder uw geveltuin blijft van de gemeente.
  • Als de gemeente of een van de nutsbedrijven aan het werk moeten in uw straat, dan kan het zijn dat de geveltuin even weg moet omdat die anders beschadigd raakt.
  • Meestal krijgt u een brief voordat grote werkzaamheden in uw straat beginnen. U kunt dan op tijd uw planten uitgraven en als het werk klaar is weer terug planten.
  • Heeft u de planten niet op tijd uitgegraven en verplaatst, dan mogen de nutsbedrijven de planten weghalen. 
  • Gaat u verhuizen? Regel dan dat de nieuwe bewoner voor de geveltuin gaat zorgen.
  • Wilt u nog meer doen? Bekijk dan de informatie over boomspiegel beplanten en zelfbeheer.
  • Of kijk op rotterdamsweerwoord.nl. Link opent een externe pagina.