Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Grondwater

Grondwater is het water dat in de bodem zit. Dit wordt aangevuld door neerslag, zoals regen of hagel. Grondwater is verbonden met het water in sloten, vijvers en rivieren. De grondwaterstand geeft aan tot hoe hoog het water in de grond zit. We noemen dit ook het grondwaterpeil.

De grondwaterstand in Rotterdam verandert vaak. Dit kan gevolgen hebben in de openbare ruimte, maar ook op particulier terrein. Hoge of lage grondwaterstand kan komen door weersomstandigheden, de verschillende seizoenen, en ook de locatie waar je bent speelt een rol. Werkzaamheden in de buitenruimte, zoals de vervanging van het riool, kunnen ook invloed hebben op de grondwaterstand.

Een keer per maand meten we de stand van het grondwater in Rotterdam. Dit doen we via ongeveer 2.000 peilbuizen. Hierdoor krijgen we inzicht in de algemene grondwaterstand. Sinds 2020 meten de peilbuizen ook plotselinge extreme waarden. Zoals bij hevige, plaatselijke hoosbuien. Deze waarden kunnen per locatie worden opgevraagd via het Waterloket. Link opent een externe pagina.

Benieuwd naar de algemene grondwaterstand bij u in de buurt of in een andere wijk van Rotterdam? Bekijk de cijfers via deze kaart. Link opent een externe pagina.

Hoge grondwaterstand

Grondwaterstand kan tijdelijk hoog zijn door neerslag. Maar het kan ook hoog staan als gevolg van verzakking van de bodem of waterdruk in diepere bodemlagen. Dit kan zorgen voor wateroverlast. Een hoge grondwaterstand kan ervoor zorgen dat er water in lage (kruip)ruimtes of niet-waterdichte kelders komt. Ook kan je tuin heel nat worden. 

In de openbare ruimte zorgt een te hoge grondwaterstand soms voor drassige parken of opvriezende wegen. Als we verwachten dat de grondwaterstand op een plek vaak te hoog wordt, leggen we daar drainage aan. Dan kan het grondwater naar sloten in de buurt stromen.

Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor wateroverlast op hun eigen terrein. 

Lage grondwaterstand

Een lage grondwaterstand kan problemen geven, zoals verdroging, verzakking van de bodem of droogstaan van houten funderingspalen. En bij langdurige droogstand kunnen deze funderingen zelfs instorten. Het grondwater kan ook te diep zitten voor bomen of groen waardoor verdroging ontstaat.

In de openbare ruimte kunnen er verzakkingen ontstaan bij wegen of bomen en plantsoenen verdrogen.  Door te vergroenen geven wij het regenwater de kans om in de bodem te zakken en het grondwater aan te vullen. Waterbergingen. Link opent een externe pagina of waterpasserende verharding. Link opent een externe pagina helpen ook. We leggen ook infiltratieleidingen aan, in combinatie met drainage, om eventueel water aan te voeren in gebied waar het nodig is.

Eigenaren kunnen zelf ook wat doen aan een lage grondwaterstand op hun eigen terrein.

Grondwaterzorgplicht

Sinds 2008 geldt de Wet gemeentelijke watertaken, die per december 2009 is opgegaan in de Waterwet. Vanuit deze wet dragen we gemeentelijke zorgplicht voor grondwater. Dit betekent níet dat de we aansprakelijk zijn voor grondwaterproblemen, maar we zijn wél aanspreekbaar.

De hoofdlijnen van ons grondwaterbeleid staan in het Gemeentelijk Rioleringsplan. Link opent een externe pagina.

Provincie en waterschappen

De provincie en waterschappen spelen ook een rol. Waterschappen beheren het peil van het oppervlaktewater, dat sterk samenhangt met het grondwaterpeil. Verder verlenen de provincie en de waterschappen vergunningen voor grondwateronttrekkingen. In het kader van de zorgplicht voor grondwater werkt de gemeente dan ook nauw samen met deze partijen.

Vervuiling van het grondwater

Menselijke activiteiten kunnen leiden tot vervuiling van het grondwater. Dit noemen we ook wel verontreiniging. Denk bijvoorbeeld aan het morsen of lozen van olie, of veel afval in het water. Ook het wassen van uw auto op straat vervuilt het grondwater. Was uw auto daarom liever in de wasstraat. 

Contact met verontreinigd grondwater kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Bovendien kan verontreiniging zich via het grondwater verspreiden, waardoor een groter gebied vervuild raakt. Meer weten over de kwaliteit van de bodem en het grondwater in Rotterdam? U kunt informatie opvragen bij de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen stuur dan een bericht aan het Waterloket via waterloket@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.