Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Hartveilig

Rotterdam heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om een Hartveilige stad te worden. Dat betekent dat er voldoende dag en nacht bereikbare automatische externe defibrillators (AED’s) en burgerhulpverleners zijn die kunnen worden ingezet.

Dat gebeurt via oproepsysteem HartslagNu. Op deze manier kan iemand die een hartstilstand krijgt binnen 6 minuten hulp krijgen als 112 gebeld wordt: heel de stad één 6-minutenzone. 

Waarom is een 6-minutenzone belangrijk? 

Elk jaar krijgen naar schatting 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Kans op overleven is het grootst als direct 112 wordt gebeld en er binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en een AED wordt ingezet. Ambulances doen er gemiddeld 8 tot 10 minuten over voor zij bij het slachtoffer zijn.

Daarom is er het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Op het moment dat de meldkamer via 112 een melding krijgt van een hartstilstand, verstuurt HartslagNu automatisch een oproep naar de mobiele telefoon van burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer om hulp te bieden. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Wat is een burgerhulpverlener? 

Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die een reanimatietraining hebben gevolgd, beschikken over een geldig certificaat en zich hebben aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Zodra er via 112 bij de meldkamer een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijgen burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer een oproep op hun telefoon. Een deel krijgt de melding direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren en een deel krijgt de melding eerst een AED op te halen. In het bericht wordt de locatie en route ernaar toe aangegeven.

Hoe word ik burgerhulpverlener?

Iedereen die ouder is dan 18 jaar en een reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden als burgerhulpverlener. Op de website van de Hartstichting leest u meer over het aanmelden. Link opent een externe pagina.

Rotterdammers die burgerhulpverlener willen worden of hun reanimatie certificaat willen vernieuwen, dienen een reanimatie (herhaling) training te volgen. Onder andere via de Hartstichting en het Rode Kruis kunt u een reanimatietraining volgen. De kosten voor een reanimatiecursus via de Hartstichting zijn relatief laag omdat de aanbieders waar de stichting mee werkt geen winstoogmerk hebben en via de Hartstichting gratis lesboekjes en materialen. Link opent een externe pagina ontvangen. De voorkeur gaat uit naar aanbieders uit de eigen stad en omgeving. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deelname aan deze trainingen. Bekijk in uw polis of dit voor u het geval is.

'Ik heb geen seconde getwijfeld of ik me aan zou melden. Wie wil er nu niet een leven redden?'

Mark van den Ende is burgerhulpverlener en handhaver in Rotterdam. Op de website van de Hartstichting vertelt hij zijn verhaal. Link opent een externe pagina.

Wat is een AED? 

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Hoe sneller dit gebeurt hoe groter de overlevingskans. Daarom adviseert de Hartstichting de AED buiten op te hangen, zodat hij ook na sluitingstijd bereikbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat de AED aangemeld wordt bij het oproepsysteem HartslagNu, zodat deze inzetbaar is als 112 wordt gebeld bij het vermoeden van een hartstilstand.

AED’s in Rotterdam

De Hartstichting heeft in opdracht van de gemeente Rotterdam in de periode 2018 - 2020 met het project ‘Heel Rotterdam een 6-minutenzone’ gewerkt aan een dekkend netwerk van AED’s in de stad. Mede dankzij dit project is een stevig netwerk van dag en nacht beschikbare AED’s gerealiseerd. Daarmee is Rotterdam hartveilig geworden.

AED aanvragen

Het netwerk van dag en nacht bereikbare AED’s is nog niet helemaal volledig. Mocht er in uw omgeving nog een AED nodig zijn dan treft u op de website van de Hartstichting meer informatie aan over de aanschaf. Link opent een externe pagina hiervan.

Wilt u samen met uw buurt een AED aanschaffen dan kan dat via het crowdfundplatform BuurtAED.nl. Link opent een externe pagina. De gemeente Rotterdam heeft geen subsidieregeling voor het aanvragen of plaatsen van AED’s.

Meer informatie

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met de Veiligheidsregio via vr-rr.nl/contact. Link opent een externe pagina.