Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Het Oude Dorp

De gemeente vervangt de riolering in het oude centrum van Heijplaat. Om een einde te maken aan de wateroverlast. Een ingrijpende operatie, waarbij alle straten worden opgebroken. Nadat de riolering is vervangen richt de gemeente de straten en pleinen opnieuw in. Een investering in het oude dorp van ruim 25 miljoen euro.

In 2018 stelde de gemeente samen met bewoners, Woonbron en het Havenbedrijf een Masterplan op voor de nieuwe inrichting van Heijplaat. Dat Masterplan is de basis voor het nieuwe inrichtingsplan waaraan sinds 2020 wordt gewerkt.

Wilt u het Masterplan en de complete tekeningen van het ontwerp rustig thuis bekijken? Stuur dan een e-mail naar Heijplaat@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Dan sturen we u de stukken toe.

Klaar voor de toekomst

Er komen meer bomen en planten en gras. Die zorgen ervoor dat de temperatuur op straat prettig blijft. En dat overtollig regenwater snel wordt afgevoerd. Belangrijk, omdat onze zomers door de klimaatverandering warmer worden en hevige regenbuien vaker voorkomen. Meer groen in de straat zorgt ook voor een prettiger woonomgeving.

Heijplaat is een beschermd stadsgezicht. Het is een tuindorp, ooit gebouwd als gezonde woonomgeving voor de werknemers van de RDM. In de loop der jaren zien de straten en pleinen er rommelig uit en is groen vervangen door stenen. 
Bij de nieuwe inrichting van de straten en pleinen brengen we de oorspronkelijke opzet van Heijplaat zoveel mogelijk terug. Zo maken we gebruik van gebakken klinkers die passen bij Heijplaat. In 2023 hebben we de muziekkoepel aan het Rondoplein al gerestaureerd.

Hoe zien de straten en pleinen er straks uit?

  1. Het Alcorplein
    Het Alcorplein is onderdeel van de hartlijn van het oude dorp. De hartlijn wordt autoluw. Zo komt er meer ruimte voor groen.
  2. De Courzandseweg
    De groenstrook aan de Courzandseweg krijgt een wadi. Dat is greppel die bij hevige regen het water opvangt en in de grond laat zakken. Langs de wadi komen stapstenen of boomstammetjes zodat kinderen daar kunnen spelen. Gebouw De Kolk wordt gesloopt om ruimte te maken voor een basketbalveldje, de skatebaan, een jeu de boules-baan en een schaaktafel.
  3. Het Rondoplein
    De muziekkoepel is al gerestaureerd. De cirkel op het plein is aan een kant lager gemaakt. Er blijft genoeg ruimte over voor alle activiteiten die nu al op het plein worden georganiseerd.
  4. De Vestastraat
    De basisschool heeft straks geen parkeerplaatsen meer voor de deur. De ruimte voor de school en het schoolplein sluiten straks op elkaar aan, zodat er een grotere veilige speelruimte ontstaat.
  5. De Sirrahstraat
    Parkeren aan 1 kant, ruimte voor bomen aan de overkant.
  6. Kindertekening Spelen op de Heijplaat
    De kinderen van basisschool De Klaver hebben hun favoriete speeltoestellen getekend.

Parkeren

Voetgangers en fietsers krijgen bij de nieuwe inrichting van het oude Dorp meer ruimte. Zo wordt de hartlijn van het oude Dorp (Vestaplein, Vestastraat, Rondoplein, Alcorstraat, Alcorplein en de Streefkerkstraat) autoluw. 

Auto’s krijgen wat minder ruimte. Er komen minder parkeerplaatsen en meer straten worden eenrichtingverkeer. Dat is nodig om meer ruimte voor groen en bomen te krijgen. 

Bij de nieuwe inrichting van de pleinen en straten houden we rekening met de afgelegen ligging van Heijplaat waardoor bewoners vaker een auto nodig hebben. 
Op verschillende momenten hebben we geteld hoeveel auto’s er op Heijplaat zijn en hoeveel parkeerplaatsen. We zijn dus uitgegaan van de feitelijke situatie.
Omdat er meer parkeerplaatsen op Heijplaat zijn dan nodig, hebben we een aantal parkeerplaatsen geschrapt. Die hebben plaatsgemaakt voor bomen en gras. 

Er zijn straks voldoende parkeerplaatsen voor de auto’s maar ze zullen niet allemaal voor de deur liggen. Invalidenparkeerplaatsen blijven op dezelfde plaats.

Participatie

Om tot een goed inrichtingsplan te komen, weegt de gemeente veel belangen mee. Het belang van bewoners weegt zwaar. 
Maar soms vragen we bewoners water bij de wijn te doen. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een groter belang voor heel Heijplaat.  

Er waren de afgelopen jaren bewonersbijeenkomsten, een tour door de wijk om ideeën op te halen, een talkshow en een opiniepeiling. 
Kinderen van basisschool De Klaver hebben meegedacht over de speelvoorzieningen. 

Op een aantal punten zijn de plannen aangepast aan de wensen van bewoners:

  • Er komen meer parkeerplaatsen terug dan gepland.
  • De Letostraat wordt niet aangesloten op de Courzandseweg. 
  • De groenstrook aan de Courzandseweg wordt omgebouwd tot een sport- en spelplein met ruimte voor de skatebaan, een basketbalveldje en een jeu-de-boules-baan. Gebouw De Kolk wordt daarvoor gesloopt. 

Planning

  • 2018: Masterplan Buitenruimte Heijplaat vastgesteld
  • 2019: Verkeerscirculatieplan opgesteld
  • 2020: Programma van Eisen voor de inrichting van Heijplaat vastgesteld
  • 2022: Voorlopig Ontwerp voor de nieuwe inrichting van Heijplaat vastgesteld.
  • 2024: Het ontwerp Inrichtingsplan wordt in augustus 2024 vastgesteld door de gemeente. Daarna gaan de technische voorbereidingen van start. 
  • 2025: De eerste schop gaat zomer 2025 de grond in. Het werk zal alles bij elkaar drie jaar duren. We pakken het oude dorp in fases aan. 

Heeft u vragen of opmerkingen? 

Stuur dan een e-mail naar Heijplaat@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Via dit e-mailadres  kunt u ook de complete tekeningen van het ontwerp en het Masterplan opvragen.