Ga naar de hoofdinhoud

30 mei 2024

Algemeen

Leestijd: 2 min

Het verhaal van de razzia online

Op 10 en 11 november 1944 pakte het Duitse leger maar liefst 52.000 van de 70.000 jonge mannen op die in Schiedam en Rotterdam woonden. Grootschalige arrestaties, zoals razzia's werden genoemd, kwamen vaker voor maar deze overtrof alles. Op de verhalenpagina van Stadsarchief Rotterdam kunt u er alles over lezen.

De razzia van 10 en 11 november was de grootste in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de verhalenpagina. Link opent een externe pagina is te lezen hoe het eraan toeging. Hoe er werd aangebeld en op deuren werd gebonsd. Huizen werden doorzocht en mannen werden verzameld in bijvoorbeeld het Feijenoordstadion en het belastingkantoor in de Puntegaalstraat. Ook zijn er citaten te lezen van Rotterdammers die erbij waren en zijn er foto’s en tekeningen te zien. En een ansichtkaart die een man vanuit Duitsland naar zijn gezin stuurde. 

Barre omstandigheden

Op de verhalenpagina staat informatie over de razzia zelf en over de reis die de mannen aflegden naar Duitsland en Oost-Nederland. Maar ook over het werk dat ze daar onder dwang en in barre omstandigheden moesten doen.  Bijvoorbeeld in fabrieken waar wapens en oorlogsvliegtuigen werden gemaakt. Een getuige vertelt: ‘Later moest ik ’s nachts bij min 30 graden in de kolenbunker werken. Mijn handen en voeten vroren haast vast aan de stalen karren.’ De pagina besteedt ook aandacht aan de vrouwen en kinderen die achterbleven. Verder staan er tips voor mensen die zelf op zoek willen gaan naar familieleden die opgepakt zijn tijdens de razzia. 

Oproep

Heeft u persoonlijke documenten van en over slachtoffers van de razzia of hun achtergebleven familieleden? Stadsarchief Rotterdam wil deze graag hebben. Denk aan bijvoorbeeld brieven, dagboek(fragmenten), foto’s of filmbeelden. Deze mogen handgeschreven, getypt, gekopieerd of gepubliceerd zijn. De gegevens en documenten worden geanalyseerd en uiteindelijk toegevoegd aan de website Oorlogsbronnen.nl. Dat is de centrale toegang tot bronnen, informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog.

Zwart-wit foto met enorme rij mannen op de Oudedijk
De deportatie van de mannen, gefotografeerd vanuit een woning aan de Oudedijk. Beeldbank WO2 – NIOD – Collectie L.M.A. van der Werff