Ga naar de hoofdinhoud

30 augustus 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Huis op Zuid geeft huurders met maatschappelijk beroep voorrang

Huis op Zuid is een nieuwe woontoren in de Afrikaanderwijk. In het net opgeleverde gebouw komen veel agenten, leerkrachten en verpleegkundigen te wonen. In Huis op Zuid hebben Rotterdammers met een maatschappelijk beroep voorrang gekregen op een huurappartement.

Huis op Zuid staat op de hoek van de Laan op Zuid en de Brede Hilledijk. De woontoren is in juli opgeleverd en alle bewoners hebben inmiddels de sleutel. De woningen zitten in hetzelfde gebouw als het net geopende zwembad van Sportcentrum Feijenoord. Link opent een externe pagina.

Huis op Zuid telt 104 appartementen die tegen een middenhuurprijs worden verhuurd. Mensen die een salaris hebben tussen de 37.000 en 55.000 euro bruto per jaar komen in aanmerking voor zo’n middenhuurwoning. Link opent een externe pagina

Maatschappelijk beroep

In 63 van de 104 middenhuurappartementen in Huis op Zuid is voorrang gegeven aan mensen met een maatschappelijk beroep. Zij werken voor de politie, in de zorg of in het onderwijs. 

In Rotterdam is een tekort aan agenten, leraren en zorgmedewerkers. Het is voor hen lastig om een betaalbare woning te vinden in de stad. Om dat tekort tegen te gaan, wil gemeente Rotterdam deze mensen voorrang geven als zij zich inschrijven voor woonruimte. De middenhuurwoningen in Huis op Zuid zijn een middel om mensen met een maatschappelijk beroep in de stad te laten wonen. 

Wethouder Chantal Zeegers van Bouwen en Wonen opende de nieuwbouw deze week officieel. Zij is blij met de voorrangsmaatregel in Huis op Zuid. ‘Het is goed voor de kwaliteit van zorg en onderwijs in Rotterdam dat we mensen in deze beroepsgroepen een eigen plek geven in de stad.’

Woontoren kruising Brede Hilledijk en Laan op Zuid
Huis op Zuid is een gebouw met huurwoning en een zwembad. Artist impression: Koen van Velsen architecten

Voorrang

De gemeente is niet de eigenaar van de woningen. Dus werkt ze samen met ontwikkelaars en eigenaars om de voorrang te regelen. Synchroon Woonfonds. Link opent een externe pagina is de eigenaar van de woningen in Huis op Zuid. 

De gemeente en Synchroon besloten alle appartementen te verhuren aan mensen met een middeninkomen. Die afspraak stond al voordat de Wet Betaalbare Huur. Link opent een externe pagina in juli 2024 in werking trad. 

Proefprojecten

Huis op Zuid is niet de enige plek in Rotterdam waar de voorrangsmaatregel wordt getest. Er lopen 4 proefprojecten. Link opent een externe pagina waarmee de gemeente de voorrangsmaatregel uitprobeert. Nu de appartementen in Huis op Zuid bewoond zijn, gaat de gemeente evalueren. Later wordt duidelijk of deze maatregel werkt om politieagenten, leerkrachten en zorgmedewerkers in de stad te houden. 

De proef richt zich op 4 soorten huurwoningen: bestaande socialehuurwoningen, bestaande woningen in de vrije huursector, studentenkamers en nieuwbouwwoningen in de vrije huursector. 

Huis op Zuid valt onder dat vierde proefproject. Ook in De Kuil, een ander nieuwbouwproject op Zuid. Link opent een externe pagina, krijgen huurders met een sleutelberoep voorrang als zij zich inschrijven voor een appartement.