Toeslagen 010
Rotterdam geeft slachtoffers van het toeslagenschandaal brede ondersteuning bij verschillende onderdelen van hun leven: werk en opleiding, financiën, zorg, wonen en emotionele ondersteuning. Voor Rotterdamse ouders én kinderen. Het Informatiepunt Toeslagen 010 helpt u naar de juiste hulp voor uw situatie. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.
Contact met Toeslagen 010
U kunt bij ons terecht voor vragen over het toeslagenschandaal en brede ondersteuning. We bieden u een luisterend oor en kijken mee naar uw situatie. Wel goed om te weten: we kunnen geen inhoudelijke vragen beantwoorden over besluiten van het Serviceteam Herstel Toeslagen (UHT).
- Bel naar 010 267 00 01. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.30 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
- Of stuur een e-mail naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Wat is brede ondersteuning?
Omdat veel mensen in Nederland slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal, helpen gemeentes om hen een frisse start te geven. Dat doen ze met brede ondersteuning voor ouders én kinderen. Om mensen vooruit te helpen met hun werk of opleiding, financiën, zorg en wonen. En ook met emotionele ondersteuning. Op de website van Toeslagen Herstel. Link opent een externe pagina leest u meer over ondersteuning van de gemeente.
Speciaal team
In onze gemeente werkt een speciaal team van medewerkers die veel weten over het toeslagenschandaal en alle hulp die de gemeente kan bieden. Met een medewerker van het Informatiepunt Toeslagen 010 bespreekt u welke ondersteuning voor u het beste is. Waarbij u zelf ook regie houdt over uw herstel.
Er zijn ook wijkcoaches Toeslagen die u begeleiden naar een frisse start, zodat u zelf weer verder kunt met uw leven. Daarnaast zijn er ook speciale teams voor bijvoorbeeld werk en opleiding (Groeikracht010), de aanpak van schulden (Expertise Team Financiën) en jongeren (jongerencoaches en Slagkracht010). Ook voor wonen, zorg en gezin en emotionele ondersteuning zijn er medewerkers die zich speciaal met dit onderwerp bezighouden.
Plan van aanpak
De medewerker van de gemeente houdt overzicht over de hulp aan u en uw gezin. En houdt contact om met u te bespreken of alles goed loopt. Ook stelt u samen een plan van aanpak op. Hierin staan alle afspraken over de ondersteuning die u krijgt. U krijgt dit plan ook mee naar huis. Zo kunt u nog eens rustig alle afspraken nalezen. Heeft u vragen? Dan kunt u die ook altijd aan de medewerker stellen!
Brede ondersteuning voor gedupeerde ouders
Als gedupeerde ouder kunt u op verschillende manieren hulp krijgen. Van de gemeente maar ook van andere overheden en organisaties. Dit geldt ook voor ex-partners en nabestaanden. Hieronder leest u welke regelingen en programma’s er zijn. Toeslagen 010 kan u helpen de juiste hulp te vinden.
Het Instituut voor Publieke Waarden (IPW). Link opent een externe pagina heeft vanuit het Ministerie van Financiën de opdracht gekregen om ernstig gedupeerden te helpen die in hun herstel vastlopen. Ook Rotterdamse gedupeerden kunnen bij het IPW terecht.
Als u onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen, dan krijgt u dat geld terug. Maar soms heeft u ook extra kosten gemaakt doordat u bijvoorbeeld minder inkomen had, of emotioneel leed. Voor dit soort schade is er de Commissie Werkelijke Schade. Link opent een externe pagina.
Via de stichting (Gelijk)waardig Herstel. Link opent een externe pagina kunt u uw verhaal opschrijven samen met een Luisterend Schrijver. Een onafhankelijk schade-analist beoordeelt uw verhaal. Daarna kunt u een schadebedrag uitbetaald krijgen.
Het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsing Toeslagenaffaire. Link opent een externe pagina ondersteunt ouders en kinderen die gedupeerd zijn door het toeslagenschandaal en te maken hebben met een uithuisplaatsing.
Als u niet in Nederland woont, dan kunnen u en uw gezin brede ondersteuning krijgen van het Ondersteuningsteam Buitenland. Link opent een externe pagina. Het is gratis. En niet afhankelijk van uw inkomen of eerder ontvangen financiële compensatie.
De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) vergoedt de fouten uit het toeslagenschandaal ook voor ex-toeslagpartners. Link opent een externe pagina. De meeste ex-toeslagpartners die recht hebben op de ex-toeslagpartnerregeling krijgen vanzelf een brief met daarin meer uitleg.
De nabestaandenregeling. Link opent een externe pagina is er om te zorgen dat de toeslagpartner of kinderen van de overledene verder kunnen met het herstelproces. De regeling is er ook voor nabestaanden van overleden kinderen. Meestal neemt UHT zelf contact op als deze regeling er voor u is.
Bent u ondernemer uit (de regio) Rotterdam en heeft u vragen of zorgen over geldzaken? Of wilt een eigen bedrijf starten vanuit een bijstandsuitkering? Dan kunt u bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Link opent een externe pagina terecht voor advies, begeleiding en financiële ondersteuning.
Brede ondersteuning voor kinderen van gedupeerde ouders
Is jouw vader of moeder gedupeerde van het toeslagenschandaal? En heb je hulp nodig, bijvoorbeeld met je school, opleiding, werk, geld of thuis? Bel ons dan op 010 267 00 01. We kijken samen met jou hoe we je het beste kunnen helpen. Hieronder zie je op een rij welke hulp er voor je is.
Door het toeslagenschandaal hebben veel kinderen en jongeren moeilijke dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld stress en armoede. Ook werden kansen voor de toekomst kleiner. En soms gingen ouders uit elkaar. Daarom heeft de overheid de kindregeling gemaakt. Via de kindregeling kan je geld, brede ondersteuning en meer hulp krijgen.
Als je recht hebt op de kindregeling, dan krijg je vanzelf een brief. Wanneer precies, dat lees je in hun planning. Link opent een externe pagina. Je leest alles over de kindregeling op hun website. Link opent een externe pagina. Je mag ons bellen als je vragen hebt op het telefoonnummer 010 267 00 01.
Ben je 18 jaar of ouder en heb je problematische schulden? Dan kan je terecht bij de gemeente voor een schuldhulpverleningsaanbod. Wij hebben mensen die met jou kunnen kijken naar jouw geldsituatie. En bieden perspectief voor de toekomst. We lossen het samen op.
Meld je bij ons aan
Veel jongeren hebben een brief ontvangen van de belastingdienst met de mededeling dat je recht hebt op hulp. Je hebt een jaar de tijd nadat je deze brief hebt ontvangen om je aan te melden bij de gemeente.
Belangrijk: heb je deze brief 1 november 2023 ontvangen? Meld je dan vóór 1 november 2024 bij ons aan.
Bel 010 267 00 01. Of stuur een e-mail met je naam en contactgegevens naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Lees meer over dit aanvullende schuldhulpverleningsaanbod op de website van de kindregeling. Link opent een externe pagina.
Het Ondersteuningsteam ondersteunt ouders en kinderen die gedupeerd zijn door het toeslagenschandaal en te maken hebben met een uithuisplaatsing. De hulp van het team ziet er voor elke ouder en kind anders uit. Helemaal op maat. In een persoonlijk gesprek leggen zij uit wat ze voor je kunnen betekenen.
Aanmelden kan door een e-mail met je naam en telefoonnummer te sturen naar contact@hetondersteuningsteam.nl. Link opent een externe pagina. Of bel 0800 – 0445 (gratis). Lees meer op de de website van het Ondersteuningsteam. Link opent een externe pagina.
Het team van Flow Your Mind is er om jongeren te ondersteunen die geraakt zijn door het toeslagenschandaal. Samen met hun partners organiseren ze gratis evenementen die jou helpen een stap vooruit te zetten.
Volg Flow Your Mind op TikTok. Link opent een externe pagina en Instagram. Link opent een externe pagina. Of ga naar de website. Link opent een externe pagina. Daar zie je hoe de partners van Flow Your Mind jou vooruit kunnen helpen.
Brieven
Soms krijgt u een brief van de gemeente over het toeslagenschandaal. Maar u krijgt vast meer brieven. Daarom hebben we alle brieven van de gemeente over het toeslagenschandaal voor u verzameld. Wel zo overzichtelijk.
Klachten en privacy
Heeft u een klacht over Toeslagen 010 of de gemeente? Dat mag u dit aan ons doorgeven. Ga daarvoor naar de pagina Klacht indienen. Link opent een externe pagina. Als u een gedupeerde bent, kunt u dit op het digitale formulier aangeven. Uw klacht wordt dan zo snel mogelijk opgepakt door een klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris kan ook contact met u opnemen als u uw contactgegevens doorgeeft.
Goed om te weten: u kunt geen klacht bij ons indienen over het UHT of een besluit van het UHT. Dat kan via de website van Herstel Toeslagen. Link opent een externe pagina.
Privacy
Bent u slachtoffer van het toeslagenschandaal? Dan ontvangt de gemeente Rotterdam uw gegevens van de Belastingdienst.